You are here

КОЙ ЩЕ НАТИСНЕ КОПЧЕТО?

Божидар Чеков

Тази нощ агентите на FBI обискираха бюрото на Микаел Коен, личен адвокат на Доналд Тръмп. Иззети са документи. Съмнението, че американският президент е спечелил изборите на "щастлива" томбола растат. 
В Лондон, икономическите облаци, които се задават пречат на Тереза Мей да спи. 
Във Франция еуфорията около Еманюел Макрон приключи. Разбита на парчета, опозицията бе заместена от синдикатите. Опастността от сливане между железничари и студенти е реална. 
И тримата - Тръмп, Мей и Макрон заплашиха сирийския президент Асад с конкретни военни действия. Бият на очи два факта. Западът не може да преглътне предстоящата победа на съюза между Путин и Асад. Евентуалната загубата на Сирия не е само икономическа. Тя е унизителна, защото срива илюзията, че САЩ могат да правят каквото си искат по света. Във Вашингтон не са си взели поука от лъжата за "унищожителните оръжия" на Садам Хюсеин, която подпали целия арабски свят. Дезинформацията, за абсолютно ненужната газова атака на последния квартал с ислямисти, е същата като тази с Ирак. 
Истеричната Тереза Мей и младият френски президент, притиснати до стената, пригласят на Тръмп, защото много им се иска вътрешно политическото напрежение да се измести някъде към Ориента. 
Остава Владимир Путин. Сирия се намира на 800км от границата на Русия. Това е така да се каже, вътрешния му двор. За разлика от западните си колеги, руският президент няма вътрешнополитически проблеми. Ще бъде ли това достатъчно, за да се спре най-страшното, е въпрос на дни.

Фейсбук