Колкото по-бедни, толкова по-суеверни

Счупеното носи щастие, разсипаната сол - нещастие... Много хора смятат суеверието за пълна измислица, но никой не може да се освободи напълно от него - нито в Германия, нито в България.

Статистиката сочи, че 25% от германците се доверяват на силата на четирилистната детелина, а 36% смятат, че ако срещнат коминочистач, това ще им донесе щастие. Всеки четвърти германец пък се страхува, ако на пътя му изскочи черна котка. Особено ако тя идва от ляво, се вярва, че носи нещастие. Съвсем друго нещо са падащите звезди. Ако видите падаща звезда, веднага трябва да си намислите желание.

Терминът суеверие в миналото е имал отрицателно значение. Суеверието е било смятано за езическо, неморално и еретично, но е било, и все още е, широко разпространено в цяла Европа. Понякога то е свързано с конкретни дни, например с Нова година. И всяка страна си има своите талисмани.

Суеверието носи луди печалби на търговците

В Италия например в нощта срещу 1 януари носят червено бельо, вярва се, че червеният цвят пази от всички демони. Новогодишният обичай на испанците се оказва доста витаминозен и полезен за здравето: в полунощ те хапват 12 гроздови зърна - едно на всяко биене на камбаната, за да им се изпълнят 12 желания през новата година. Преди няколко години супермаркетите започнаха да предлагат преди празника грозде в опаковка по 12 зърна и се радват на добър оборот.

И в Германия суеверието носи големи печалби. Оборотът само в сферата на езотериката достига на година между 18 и 25 милиарда евро. Прогнозите сочат, че през следващите десет години печалбата ще достигне до 35 милиарда годишно. Забелязва се и тенденция, че колкото по-лошо е икономическото състояние, толкова повече хора търсят спасение в свръхестественото.

Така е в Сърбия например, където стотици хора на ден се отправят към малко селце, на 50 километра източно от Белград, за да застанат върху изрисуван на улицата кръг. Вярва се, че кръгът има лечебна сила.

Суеверие в политиката

Понякога суеверието достига дори до голямата политика. Изходът от предстоящите президентски избори в Русия например вече е ясен, и то не с помощта на кого да е, а на осмокракия оракул Паул от аквариума в Оберхаузен. Октоподът направи точни предсказания по време на световното по футбол в Южна Африка. Това беше и причината руски журналисти да надпишат две бележки с имената на Медведев и Путин и да ги залепят на аквариума. Паул веднага направил своя избор, но резултатът все още се пази в тайна.

Щ. ВАЛДШМИТ

Й. ЙОРДАНОВА