You are here

Колко плаща Община Бургас на медиите да я хвалят

Дали другарите от ГЕРБ-Бургас имат нужда от платени хвалби ? А защо те, а не Община Бургас ? Ами защото те властват тук цели 12 години ... Общината е ГЕРБ и ГЕРБ е общината ...

Да, имат и то ГОЛЯМА НУЖДА ... ако се съди по размера на едни пари платени за същата дейност от Община Варна .

Варненската община ще плати на 8 медии, за да я представят в положителна светлина. Правят го всяка година, но този път парите са с 80 000 лв. повече, отколкото през миналата година. Общо 230 000 лв. ще бъдат разпределени между медиите. После да не питате откъде се е взело място номер 111 в класацията за свобода на словото, коментира Татяна Ваксберг. 

И това са "Дарик радио" - 62 хил. лв., местната медийна група "Черно море" (свързана със собствениците на "Химимпорт" и Централна кооперативна банка) – 43.2 хил. лв. , "Радио Варна" (от веригата на БНР) - 30.7 хил. лв., и в. "Труд" – 30 хил. лева.

След като от години Бургас се стреми да изпревари Варна, то 230 000 лева малко ли са или трябват повече?! Питайте чичо Митко ...

Само за обяви и съобщения през 2018 г. Община Бургас пръсна едни 150 000 лева без ДДС, а колко ли е дала и ще даде за предизборни хвалби ?!

 

Ако не помните общата сума, която Бургас бе похарчил от 2013 до 2015г. за "медийни и информационни услуги", надхвърляше 720 хил. лв. С тези разходи администрацията на кмета Димитър Николов бе безспорен шампион сред десетте общини, от които "Дневник" поиска подобни справки по Закона за достъп до обществена информация - https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2016/05/08/2740135_regionalni_medii_burg...

Сумата, с която общинската администрация бе гарантирала отразяването на дейността си в медиите е разделена в пет пера, чието предназначение в голямата си част се препокрива. Разходите са правени за радиопредавания, за "аудио, видео материали, брошури, дипляни и др.", за "обяви, съобщения и др. текстове", за "аудио и видео материали , печатни издания, приложения, брошури, дипляни и др" и за "популяризиране дейността на община Бургас".

През онзи тригодишен период са похарчени близо 140 хил. лв. Над 34 хил. лв. от тях са били платени на "Радио Бургас", което е предоставяло програмно време за предаването "Живеем в град невероятен". През 2013г. местната телевизия "RN" е получила 5 хил. лв. за продуциране на друго предаване - "Бургаски хоризонти". По-малки суми през същата година са били платени и на други медии за публичност по кампании на общинската администрация - "Бург на годината", "Бургас – Европейска столица на културата 2019г." и др. (кампания, която безславно бе загубена от Община Бургас -б.ред.).

Близо 5 хил. лв. през 2013г. получило дружество с името "Прайм броудкастинг пойнт". Те са били предназначени за "продуциране на медиен пакет във връзка с кампанията за конкурса "Най-добър град за живеене". Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е еднолична собственост на Радосвет Радев, председател на борда на директорите на "Дарик радио"АД, което заедно с в. "24 часа" е и съорганизатор на конкурса. В него Бургас стана победител три пъти – през 2010г. , 2012г. и 2013г.

За купуване на програмно време през 2014г. община Бургас е платила 15 хил. лв. на "Радио Фокус" и по 10 хил. на "Радио Бургас" (БНР) и варненската "Медийна група Черно море" (тя е издател на вестник, сайт и телевизия със същото име).

Най-щедрите разходи за копродуциране и купуване на програмно време в електронни медии са направени в предизборната 2015г. Тогава тяхната сума е надхвърлила 54 хил. лв.

И ТВ "СКАТ" на съсобственика патрЕот Валери Симеонов с 13 хил. лв. в разпределението на тези средства е начело в класацията . Следващите две места са били за Българското национално радио ("Радио Бургас") - 10 хил. лв. и "Дарик" - 9 хил. лв.

За публикуването на "обяви, съобщения и други текстове" в общо 26 медии за трите години от 2013 до 2015г. от общинския бюджет в Бургас са платени 300 хил. лв. От тях на регионалното издание на в. "Труд" "Твоят ден" са платени 58 хил. лв., на в. "Черноморски фар" - близо 62 хил. лв., а на изданието "Бургас днес и утре" - 20 хил. лв.

По перото за популяризиране на дейността си от 2013г. до 2015г. община Бургас е изхарчила други над 205 хил. лв.

Най-голям дял от тези пари още в първата година от периода е отишъл в две рекламни агенции - "Комарт" и "Маг адвъртайзинг". Втората от тях е свързвана с министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Далеч по-скромен е бил бюджетът за популярност на Бургас през 2015г. - само 42 хил. лв. По-голямата част от тези пари обаче са платени за изработване и публикуване на отчета за първия мандат на кмета Димитър Николов

За тази цел 12 хил. лв. е получил в. "Преса", а други над 11 хил. дружеството "Формс". Любопитен е и разходът от 1200 лв. платени на Национално сдружение "Българско войнство", за публикацията на кметския отчет в едноименния вестник.

За "изготвяне на репортажи, преки телевизионни излъчвания и такива в Интернет", както и за "популяризиране дейността на община Бургас" местната администрация е платила близо 76 хил. лв. Значителна част от тези средства са дадени за публикации в сайтовете www.kmeta.bgwww.faragency.bg и www.burgasreporter.com

Около 5 хил. лв. са били платени за подготовка и публикуване на информационни материали в културния гайд "Виж Бургас". Останалата част от парите е получила "Вестникарска група България" по договори за "информационно обслужване" с администрацията. Сумите, получени от вестниците "24 часа" и "Труд" през 2014г. и 2015г. са еднакви – по 6480 лв.

Анализът на данните, предоставени от Община Бургас показва, че местната администрация е имала солидно "контролираното" присъствие, както в основните местни, така и в няколко от най-влиятелните национални медии."

Основателен е въпросът : А колко са получили основни играчи в рекламния пазар като националните bTV и Нова ТВ ? Интересно колко ли хилядарки ще отидат за платени хвалби от перото "Други дейности на културата", които в Бюджет 2019 са 1 452 900 лева или от някое друго резервно перо ... Едно е сигурно, че такива ще има и едва ли ще са по-малко от тези във Варна, но кой да ти каже ... Направо ДЕМОкрация ?!

"Под лупа"