Колко се краде от оградата по границата с Турция?

Бетонните заграждения са 4 пъти по – евтини от телените. Бодливата тел може да се среже и смаже с трактор, докато при бетонната тракторът само ще буксува

 

Васил Василев за Епицентър.бг

Взех да изчислявам колко би ни струвала оградата с Турция, ако беше бетонна, а не от бодлива тел. И коя е по-сигурна. И ето до какви изводи пстигнах.

За един модул бетонна ограда - широк 1 метър, висок 3.50, с дебелина 25 см и основа 1 м трябват 1 куб.м бетон Б20, който струва - 100 лв, още 55 кг арматура и тел за 55 лв, за труд - (изплитане на арматурата, кофраж, заливане ) ще отидат 30 лв., за механизация - багер, бетон помпа - още 20 лв., кофражните платна са 20 лв. Или общо 225 лв.

Сложете отгоре още 10% непредвидениразходи, -ето ви цената - 250 лв. с включен транспорт за един еднометров модул. За 1 км ограда цената ще е 250 000 лева.

Това е 4 (четири пъти )по-евтино от строящата се сега ограда от тел. Но бетонната ограда е и много по-сигурна, защото бодливата тел може да се среже и смаже с един верижен трактор, докато при бетонната тракторът само ще буксува.

Освен това, телта е вносна, коловете също, докато за бетонната ограда ще бъде ангажиран само български труд. Изчислете сега, колко ще откраднат оторизираните лица от строящата се ограда.

 

Дори, ако бетонната ограда бъде бутната от машина, препятствието пред бежанците ще бъде много по-голямо. Изводът е, че бетонната ограда е многократно по-евтина и многократно по-солидна.

Изчисленията ми са на база реални пазарни цени на строителните материали - аз строя и знам цените на материалите.

Могат да възникнат проблеми от това, доколко е пресечен теренът и къде точно е необходимо да се сложи основа на оградата, за да се подсили. Покрай границата обаче винаги е имало път - това са старите граничарски пътища - границата не е променяна от Втората световна война. Така че това не може да бъде проблем.

До момента цената на оградата по границата е над 100 млн. лв. Дори и да вземем безумната цена от 500 лв. на един 1-метров блок с височина от 3,5 м., който трудно вече може да бъде прескочен; дори и да сложим всякакъв вид допълнителни разходи - да се удвоят парите, крайната цена ще излезе два пъти по-евтино от оградата с бодлива тел. Освен това бодливата тел всяка една машина може да я смаже. При бетонната двата елемента се захващат по такъв начин, че всеки един се държи за другия - тоест тя не може да бъде бутната и ще представлява сериозно препятствие пред бежанците.

budnaera.com