Колко струва на бургазлии Новата година?

Колко струва на бургазлии Новата година?Разхождам си се из Бургас тия дни, гледам какви красиви лампички и светила са опънати по главната улица... Крисманс, Часовникът с шапка на Дядо Мраз окичен, опънати около него шаренийки – като по панаирите едно време. На Тройката народът се весели, пие яко вино и ракия, яде кебапчета и кюфтета под елхата. Като се е почнало с едни всенародни тържества, та цяла неделя. И никой (може би само аз) не се замисля – откъде идват парите за всички тия работи?

Помня 6 декември. Да, хубаво тържество стана. Васко Кеца пя на площада, Колко струва на бургазлии Новата година?Тони Димитрова – също. Все певци, дето вземат по 10 бона за участие. Да, сигурно са дошли безплатно. От добри чувства към най-добрия град за живеене. И също така безплатно обикалят тържествата на други градове.

Добре, те – безплатно.

Ами осветление, озвучаване, изграждане на сцени и още куп подробности, дето не се виждат, ама пари струват?

Вино и риба също се ля безплатно цял ден. Само дето са ме учили още като малък, че няма безплатен обяд. Оказва се, че има. Ставали чудеса през декември.

Сега се сетих и за фирмата, която спечели обществената поръчка за коледната украса. 80 000 лева за всички тези лампички и звездички, дето ни повдигат настроението всяка вечер. Една и съща фирма, всяка година. Други не проявяват интерес да участват – сигурно не могат да се справят. Интересно, а тази фирма тя не си ли пази украсата от миналата година, че се налага да купува нова? И толкова ли не може общината да си купи лампичките и да ги Колко струва на бургазлии Новата година?вади всяка година, вместо всяка година да пръска пари за нови? Ама нали не са от джоба на кмета тези пари, а от нашия джоб... Чудим се защо година след година данъците вместо да падат, се вдигат – ами ето за какво. За да се финансират концерти, изложби, софри, украси – не че ненужни, но ненавременни прояви.

От 6 декември досега са се заредили отново – хора, ръченици, концерт подир концерт. Всичко това иска обезпечаване – хора, средства. Отново озвучители, артисти, певци.

Гледам сега и програмата за Новогодишната нощ. Пак песни и танци на народите посред центъра на града, отново оркестри и известни изпълнители, които взимат по 5 000 – 10 000 бона за участие.

Добре де, нали уж е криза? Нали уж трябва да се пести?

Четох наскоро едно изказване на кметове от Бургаска област – те нямали да правят такива тържества по площадите, защото се искало много средства. Европейските кметове отдавна са спрели фирмените подаръци и календари – хем хартия да пестят, хем пари. Нашият обаче не се спира, напротив – продължава тържество след тържество. Само за Новогодишната нощ за тази сбирка на площада сигурно ще се похарчат към 50 000 лева от бюджета. А колко души ще дойдат да празнуват на площада? Едва ли ще се съберат повече от 200. И нужно ли е за 200 души да се правят подобни разточителни мероприятия?

Дотук по мои груби сметки, само за Коледно-новогодишни тържества със съпътстваща украса, Община Бургас е изхарчила около 200 000 лева. Може би тези пари не могат да се пренасочат за други дейности, къде-къде по-важни?

Предположенията обаче са си предположения. Реших да проверя как стоят нещата документално. Ето запознайте се с бюджета за раздел “Култура” на Община Бургас за тази година. 4 486 985 лева е бюджетът на целия раздел “Култура”. Тук влиза издръжката на различни културни институти, включително и спортни клубове. На пръв поглед, нищо особено.

 Обаче има една графа, в която се крие разковничето

Нарича се “други дейности по културата” и в нея парите потъват като в бездънен джоб. Обърнете внимание, че само в тази графа има 1 065 663 лева. Нищожна част от тези пари са за заплати. Къде потъва остатъкът? Може би някой от общинарите ще разясни на бургазлии какво ще рече “други дейности по културата?” И интересно защо в сайта на Община Бургас няма подробен отчет къде са парите и за какво?

Може би потъват там, където бургазлии вероятно не биха искали да знаят?

Набива ми се и една друга любопитна подробност. Как от мандат на мандат, от година на година, тези разходи в графа “други дейности по културата” значително набъбват. Ето, убедете се сами.

2011 г. - 1 065 663 лв.

2010 г. – 782 000 лв.

2009 г. – 783 000 лв.

Близо 300 000 лева повече тази година са изхарчени само в това перо! Представям си какво се случва в другите! И това във времена на криза, когато трябва да затегнем коланите. Нима бургазлии не правят същото? Всяко семейство, след като прецени внимателно бюджета си, планира дали да иде за Нова година до Тайланд, или да заколи прасето на село и да изхрани скромно цялата рода. Но за общинския бюджет това не важи – нали той се формира от данъци и такси, а не от заплатите на тези, които управляват.

А пък е казано – хляб и зрелища движат света. Като няма хляб – има зрелища. Това е обяснението на факта, че в изборната 2011 година разходите за култура значително набъбват. Тогава има нужда от много, и по-пищни зрелища. За да бъдат убедени бургазлии в каква красива приказка живеят.

Георги ИВАНОВ