You are here

КОМЕНТАР: Може ли най-бързо свиващата се страна в Европа да се промени ?

Преди малко повече от десетилетие България се присъедини към Европейския съюз с надежда за по-добро бъдеще. Нейните хора наводниха улиците в чест на деня на присъединяването, мечтаеха за модерна, прогресивна страна, която може да остави зад себе си комунистическото си минало.

Но реалността е много различна. България не успя да изтрие петната от съветското управление; корупцията и непрозрачността доведоха до огромно разделение, а елитът в мафиотски стил запълни постмосковската пустота. Страната остава изключително разочароващо място за правене на бизнес и с опасно политическо несъгласие.

Но сега България е достигнала точка на преобръщане. Убийството на журналист - въпреки че престъплението изглежда не е свързано с работа й и е извършено от човек под влиянието на алкохол и наркотици - изпълва заглавията по цял свят и осветява свободата на пресата в България. В същото време драстичният спад на чуждестранни капитали заплашва да предизвика икономически хаос, а популистките демагози настояват за власт. Ако България не може да се очисти, мечтите, които неините хора имаха, когато се присъединяваха към ЕС, могат да бъдат разбити.

Големи икономически специалисти вече наричат обстановката  тревожна. България е най-бедната държава-членка на ЕС: тя има най-ниската средна заплата в ЕС (575 евро на месец), най-ниската минимална заплата (260 евро на месец) и най-малката средна пенсия (190 евро на месец). Резултатът е, че повече от 40% от българите сега са изложени на риск от бедност и социално изключване.

Не, че в България няма пари. Но голяма част от парите са заграбени от малка група мощни бизнесмени, свързани с престъпния подземен свят. Този пъстър пейзаж включва най-богатия човек в страната, Васил "Черепа" Божков, предполагаем мафиотски крал, който отдавна е замесен в измами, изнудване, сплашване и изпиране на пари, както и хотелски магнат Ветко Арабаджиев, който наскоро стана предмет на европейска заповед за арест за укриване на данъци и изпиране на пари, след като полицията е залови около 5 млн. евро в брой в неговите имоти.

Този посткомунистически елит създаде свят, в който подкупите често са част от тръжния процес за всеки голям проект, компаниите се овладяват от мафии без наказания, хората биват застрелвани по улиците в корпоративните спорове. Българските имащи изкарват 8 пъти повече от нямащите – социалното разслояване е 2 пъти по-голямо от нормата за ЕС.

Международните наблюдатели като Прозрачност без граници, която неотдавна назова България „най-корумпираната страна в Европа”, дълго време заклеймяват тези порочни практики. Вместо да предприеме действия обаче, българското правителство има навика да гледа със слепи очи на корупцията и всъщност самото то е част от проблема”.

От бодигард до мощен брокер

Министър-председателят Бойко Борисов обобщи апатията на правителството по-рано тази година, когато без колебание поиска от Европейския парламент: "Ако има такава корупция ... защо избирателите ни избират на първо място?" Борисов, който се отправи към властта като бодигард на сваления комунистически лидер Тодор Живков и премиер-премиер на България Симеон Сакскобургготски отдавна е обвиняван в мафиотски връзки. Американските разузнавателни грами от 2006 г., разпространени преди Борисов да спечели националните избори и публикуван в "Уикилийкс", разкри че той е бил замесен в "тежка престъпна дейност" и е бил тясно свързан с Москва, а един журналист дори го описа като "българския Ал Капоне".

Но вие ще бъдете смел човек, ако изразите такова мнение в България. Анализаторите отдавна обвиняват Борисов - който е задържал властта почти безпрепятствено през последните девет години - за провеждане на de facto автокрация, при която критиците са задържани по съмнителни основания. Ако съдиите откажат да се съобразят, те са заплашени със съдебен режим, който остава практически непроменен от времето на Съветския съюз. И всеки репортер, който говори истината за властта, рискува да бъде смачкан; България понастоящем е с най-ниската от всички страни от ЕС свободата на пресата, оставяйки журналистите да отразяват горчиво корозивната култура на самоцензурата.

Този коктейл от репресии и стагнация е създал най-бързо свиващата се нация в света с десетки хиляди добри и умни емигранти всяка година. Над 1 милион от 8-те милиона жители на страната са напуснали само за 15 години; макар че някои от тези емигранти могат да се завърнат след завършване на обучението си в чужбина, това хронично обезлюдяване, съчетано с нарастващо укриване на данъци, източва правителствената каса и продължава цикъла на бедност, който принуждава толкова много хора да емигрират.

Проблемите се увеличават и с отлива на, чуждестранните инвеститори. Предполага се, че членството в ЕС показва, че България е отворена за бизнес, но оттогава насам чуждестранните инвестиции постоянно намаляват, а не се увеличават. Новите данни на централната банка показват, че ПЧИ намаляват 

със зашеметяващи 71% през първите осем месеца на 2018 г. 

Вместо да се опитва да спре изтичането на пари, правителството на Борисов критикува ЕС и обещава подкрепата си за твърдолинейния унгарски премиер Виктор Орбан в борбата му срещу Брюксел. Стратегията му окуражи българските екстремисти и ултранационалисти и позволи на Борисов да продължи своето управление. 

Предвид икономическата и политическата нестабилност на страната,  министър-председателят може скоро да бъде погълнат от собствената си авторитарна бъркотия. Борисов вече оцеля с три гласа въввота на недоверие през тази година, но тъй като в България се развиват безредици, а чуждестранните фирми бягат, правенето на нищо не е вече опция. Ако не друго, ветеранът премиер оцелява. Може би най-голямата надежда на страната е, че той предприема решителни действия, за да спаси собствената си кожа - и потози начин облекчава неприятностите на България като страничен продукт.

Николас Кауфман е консултант по обществени въпроси, който понастоящем се намира в Брюксел, като работи по договор за европейските институции. Неговите писания са включени в "Московски таймс" и "Евразия преглед".

http://www.intellinews.com/comment-can-europe-s-fastest-shrinking-countr...

Превод "Под лупа"