Комунистическият режим не пускал на Запад да пътуват половината от желаещите заради „лоши биографични данни“

По време на комунистическия режим пътуването на Запад е лукс и за него се „грижи“ репресивният апарат на БКП в лицето на Държавна сигурност, която решава дали съответния гражданин е благонадежден или не | Снимка: lostbulgaria.com.

Написано от Христо Христов

Комунистическият режим не пускал на Запад да пътуват половината от ж� (desebg.com)

Тоталитарният режим на БКП не е разрешавал на половината от желаещите да пътуват на Запад, след като при проверка Държавна сигурност е установявала неблагонадеждност н кандидатите.

Това разкрива документ от архивите на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна докладна записка от министъра на вътрешните работи Георги Цанков до ЦК на БКП от 1956 г.

От документа става ясно, че министър на вътрешните работи се е отчитал пред Централния комитет на БКП за извършвания от МВР-ДС разрешителен режим за пътуването в чужбина и особено на Запад.

Както е известно по времето на тоталитарното управление на БКП пътуванията зад граница не са свободни, а напротив – поставени са в пълна зависимост от режима.

Докладната справка разкрива, че за първите пет месеца на 1956 г. в МВР-ДС са постъпили… 1423 молби от граждани за пътуване в западни страни и в ГДР.

Репресивният апарат на БКП е разгледал 1175 от тях, като за 675 е дал разрешение, а 500 са отхвърлени.

За 231 лица МВР-ДС е получило „лоши биографични данни“, а на 269 души „мотивите им за излизане не са били основателни“.

В справката се посочва, че най-много молби за пътуване са получавани за Западна Германия, а след нея за Австрия, Франция, Италия, Англия, САЩ, Гърция, Аржентина и др.

Документът е включен в сборника „Държавна сигурност – войникът на партията”, издание на Комисията по досиетата, 2015 г.

 

alt

alt

alt

alt

alt