Комунистически репресии : На 31 март 1948г. в сражение с комунистическите родоотстъпници загива Петър Йосифов Гърков

Георги Дюлгеров

На 31 март 1948г. в сражение с комунистическите родоотстъпници загива Петър Йосифов Гърков, известен и като Попето или Брадата.Виден български революционер и горянин. Борец срещу престъпната комунистическа власт в България, и в частност в Пиринска Македония, след Деветосептемврийския преврат.
Деен член на ВМРО на Иван Михайлов. По време на Втората световна война като доброволец участва в ловните роти в бивша Югославия. Бил е с чин фелдфебел, участва в редица акции срещу партизаните, организира контрачета за преследване на партизаните и агитира срещу тях в Пиринска Македония. Организира и Ратническата организация в Брежани, участва и в ловните дружини в Дупнишко и в акции в град Рила.
Той е роден на 15 март 1912г. в симитлийското село Сенокос. Произлиза от средно селско семейство, завършва трети клас, жител е на село Брежани, където е чиновник в общината, а преди това и в кооперацията.
От 21 ноември 1947 година минава в нелегалност и се присъединява към четата на Герасим Тодоров, на която е секретар. Редовно пише предупредителни писма до комунистите в Брежани, които не спират да тероризират семейството и близките му. Остава един от най-доверените хора на Герасим Тодоров до смъртта си на 31 март 1948г.
 
Фейсбук