Короначумата: НОВИЯТ ЩАМ - КОЛКО Е ОПАСЕН?

Grigor Lilov

 

*** Значително по-заразен (с 70%), предполага се същата смъртоносност, може да се наложат промени в някои ваксини
.
- Както беше обявено в понеделник, Обединеното кралство идентифицира нов вариант на COVID-19 чрез геномното наблюдение на Службата по общественото здраве на Англия. каза главният санитарен инспектор Крис Уити. - В резултат на бързото разпространение на новия вариант, предварителните данни от моделирането и бързо нарастващите нива на заболеваемост в Югоизтока и Лондон, Консултативната група за нови и нововъзникващи респираторни вируси (NERVTAG) смята, че новият щам може да се разпространява по-бързо.
.
Из изявлението на премиера Борис Джонсън:
"Ранният анализ на NERVTAG предполага, че новият вариант може да увеличи R (коефициент на заразност – колко души заразява един заразен) с 0,4 или повече. Въпреки че има значителна несигурност, той може да бъде до 70% по-предаваем от стария вариант.
Това са ранни данни. Те подлежат на преглед. Все още има много неща, които не знаем. Въпреки че сме доста сигурни, че вариантът се предава по-бързо, няма доказателства, които да предполагат, че той е по-смъртоносен или причинява по-тежки заболявания. Също така няма доказателства, които предполагат, че ваксината ще бъде по-малко ефективна срещу новия вариант.
Нашите експерти ще продължат работата си, за да подобрят разбирането ни за варианта.
Предвид ранните доказателства, които имаме за този нов вариант на вируса, и потенциалния риск, който той носи, трябва да ви кажа, че не можем да продължим с Коледа, както е планирано."
.
„Идентифицирахме над хиляда заразени (моя бел. - 1108 случая до 13 декември) с новия щам, най-вече в южната част на Англия. Не сме сигурни дали големият брой на заразени се дължи на новия вариант на вируса, но е сигурно, че трябва да предприемем незабавни мерки“, съобщи здравният министър Мат Ханкок в изявление пред парламента.
.
По-смъртоносен или не?
.
Промените са главно в шипчестия протеин на вируса, който му помага да инфектира клетки и който се атакува от ваксините.
- Шансовете човек да умре или да отиде в болница след заразяване с тази разновидност на коронавируса са приблизително същите като при стария вариант. - счита Крис Уити. Същото твърдят и английските учени.
Властите правят спешни изследвания, за да потвърдят, че не е по-смъртоносен.
- Ако новият вариант ще има голямо въздействие върху тежестта на заболяването, щяхме да го видим досега. - е мнението на Юън Бирни, заместник генерален директор на Европейската лаборатория за молекулярна биология и съвместен директор на Европейския институт по биоинформатика в Кеймбридж. - Болничните случаи като дял от броя на инфекциите биха нараснали или драстично ще спаднат. Нито едното, нито другото не се е случило, така че можем да заключим, че въздействието върху броя на тежките случаи вероятно ще бъде умерено: малко повече или малко по-малко.
*** Моя бележка: засега изводи за смъртността няма как да има, защото трябва да измине известно време на негово разпространение, за да се види това или не.
.
ЩАМЪТ И ВАКСИНИТЕ
.
Освен това Бирни каза, че ваксините са тествани с много варианти на циркулиращия вирус.
- Така че има всички основания да мислим, че ваксините все още ще работят срещу този нов щам, макар че очевидно това трябва да бъде тествано щателно.
С течение на времето, когато се появят повече мутации, може да се наложи ваксините да бъдат променена. Това се случва със сезонния грип, който мутира всяка година и ваксината се коригира съответно.
Вирусът SARS-CoV-2 не мутира толкова бързо, колкото грипния вирус, а ваксините, които досега са се оказали ефективни при опити, са типове, които лесно могат да бъдат променени, ако е необходимо.
 
ВАРИАНТИТЕ НА ВИРУСА
 
Модификацията "VUI - 202012/01" е осмият щам на Короначумата, който откриват учените.
Миналият месец датското правителство унищожи милиони норки, след като се разбра, че стотици случаи на Covid-19 са свързани с друг вариант на Sars-CoV-2, който се предполагаше, че е по-смъртоносен.
А през октомври учените отчетоха щам на коронавирус, който произхожда от испански работници в земеделските стопанства, бързо се разпространява из Европа и се отчита в повечето случаи в Обединеното кралство. За него е известно, че е по-малко смъртоносен. .
 
Как беше открит вариантът?
 
Той е взет от консорциума Covid-19 Genomics UK (COG-UK), който извършва произволно генетично секвениране на положителни проби covid-19 във Великобритания. Консорциумът е партньорство на четирите агенции за обществено здравеопазване в Обединеното кралство, както и на Института Wellcome Sanger и 12 академични институции.
След създаването си през април 2020 г. консорциумът е секвенирал 140 000 вирусни генома от хора, заразени от Сovid-19. Той използва данните за проследяване на огнища, идентифициране на варианти на вируси и публикува седмични отчети https://www.cogconsortium.uk/data/
.
Давам референцията на този щам в GISAID (глобална научна инициатива от 2008 г. и основен източник, който осигурява отворен достъп до геномни данни за COVID-19).

 

Фейсбук