Корпоративна банка, ГЕРБ, “ЛУКойл” и ТИМ сред щедрите дарители на МВР

Близо 4000 дарения от фирми и физически лица е получило МВР от началото на мандата на ГЕРБ. Сред щедрите спонсори са самата управляваща партия ГЕРБ, близката до властта Корпоративна търговска банка, "ЛУКойл", фирми, свързани с ТИМ, с наследниците на "Мултигруп" и със сочения за един от най-богатите българи Васил Божков.

Сред благодетелите има осъждани, подсъдими и разследвани бизнесмени. Някои имена фигурират като престъпни босове в секретни справки на МВР, както и в дипломатически грами, разкрити от „Уикилийкс“. Спонсори са държавни предприятия, закъсали общини и дори фалирали фирми.

Само за тази година полицията в Стара Загора има 237 спонсорски договора, във Варна и в Ловеч - по 233, в Пловдив - 328, а Столичната дирекция - 69 договора. Националните служби като ГДБОП и Гранична полиция разчитат основно на чужди донори.

Разследването на „Сега“ бе направено по справки, изготвени от регионалните и централните служби на МВР след искане по Закона за достъп до обществена информация. То започна, след като стана ясно, че само за първите 3 месеца на годината министерството е събрало рекордните над 6.5 млн. лева от дарения. За сравнение - за цялата 2008 г. МВР е получило едва 2.8 млн. лв.

След разразилия се скандал от МВР спешно написаха правила за приемане на даренията, които ще се описват в специален регистър. Засега обаче в него няма нито една фирма. Служители на МВР прогнозираха, че регистърът едва ли ще бъде стартиран, защото дарителите масово отказват да бъдат огласени.

Разследването на „Сега“ предизвика интереса и на Европейската комисия, която обяви, че приемането на дарения създава условия за разпъване на чадър над спонсорите. „Това е проблем, който ни тревожи. Ние сме го включили в техническата оценка и това може да се счита, че нарушава независимостта на полицейските разследвания“, каза говорителят на ЕК Марк Грей.

Едва тогава премиерът Бойко Борисов обяви, че полицаите повече няма да приемат дарения, но пък ще бъдат компенсирани с още милиони от бюджета. Финансовият министър Симеон Дянков обаче смята, че МВР трябва да върне даренията и да управлява по-добре огромните си финанси.

За МВР всеки ден е Коледа

Полицията приема всякакви дарове, за да работи нормално. Може само да се гадае колко от щедрите спонсори са искрени и колко просто се презастраховат срещу разследвания и тормоз.

„Как да не им дам, нали идват и все казват, че са социално слаби.“ Така иронично обясни пред „Сега“ щедростта си към МВР един от крупните му дарители. Но отказва да отговори в прав текст на въпроса дали е изнудван или специално закрилян от органите на реда.

Дарителите на МВР са най-разнообразни - щедър е не само проспериращият бизнес, но и закъсалият. Сред спонсорите са общини, които постоянно се оплакват от орязани бюджети, и такива, които редовно се тресат от корупционни скандали (от Несебър са дали 90 600 лева, от Царево - гориво за 10 000 лева, от Поморие са дали 4566 лв.), Народното събрание (офис мебели), съдилища, прокуратури, медицински центрове, училища, колежи, университети...

Стотици се отчитат всеки месец - кой с по 100 литра гориво, кой - с по 10 литра. Има и еднократни дарения - климатик, огледало, перилни препарати, помпа за автомобил или акумулаторна отвертка. Един човек е дал кухненски шкафове и ютия за 269 лева.

Фирма е дарила новогодишна украса за една от дирекциите, друга - водоструйка „Бош“ за 300 лв. Някои са давали пари за „представителни нужди“ и за банкети по случай празници на полицията. Осигурявани са и медикаменти. Кучетата Атила, Вито Армира I (за 560 лв.) и още много техни събратя са принос на гражданите за битката с престъпността. Физическо лице е дарило дори гранулирана храна за кучета за 277 лв. в Шумен.

Физическите лица - дарители остават в тайна

В тайна остават имената на физическите лица, дарили полицията. Сред тях очевидно има заможни хора, които могат да си позволят да отделят хиляди левове или скъпо оборудване. Един от щедрите дарители в Русе например, представен само с инициали П.Л.Д., е подарил пожарникарско оборудване, специално облекло и инструменти за около 15 000 лв.

Във всичко това не би имало нищо нередно, ако имаше прозрачност и контрол.

Ако даренията на рисковите фирми не бяха приемани или поне бяха върнати, след като срещу тях започне разследване. Ако полицията не харчеше най-големия бюджет в държавата по напълно непрозрачен начин. Очевидно обаче това не е така. И в МВР са напълно наясно със ситуацията. В Брюксел - също, след като проблемът с даренията бе включен в документа, съпътстващ доклада за напредъка на България в битката с корупцията и организираната престъпност, въпреки опитите на управляващите това да не се случи.

ЕК недвусмислено обяви, че ще продължи да следи казуса. И премиерът Борисов, който месеци наред защитаваше порочната практика, бе принуден да обещае, че тя ще бъде прекратена.

Преди това обаче МВР направи всичко възможно, за да не стане информацията за дарителите му публична. Предоставянето на поисканите от „Сега“ справки за даренията бе истинска битка. Вместо да обобщи и даде поисканата по закон информация, която уж ще влиза и в публичен регистър, вътрешният министър Цветан Цветанов изпрати репортерите на „Сега“ по всички национални и регионални служби в страната сами да си събират документите.

На места юристите спестиха имена на хора, които не са дали съгласие да бъдат осветени като спонсори. Другаде формално информираха за вида на даренията, но не и за количествата и тяхната стойност.

Независимо от създадените затруднения, грешно изписаните имена на фирми, които ги правят трудни за откриване в регистрите, или спестените данни, се вижда, че масова практика е органите на реда да приемат подаръци от всеки, без да имат никакви притеснения и задръжки.

Най-щедрите дарители на МВР са близки до властта фирми и бизнесмени

Фондация „ЛУКойл“ е подсигурила техника за близо 10 000 лева за полицията в Бургас през ноември 2010 г. Начело на фондацията е близкият до премиера бизнесмен Валентин Златев, управител на „ЛУКойл България“. Фирмата традиционно спонсорира и полицията в Бургас, която се грижи за тръбопроводите и лови крадците на гориво. МВР е получило и осигурители, въжета и каски за 10 152.62 лв., които ще ползва спецотрядът за борба с тероризма.

Практиката полицията да получава карти за зареждане на гориво от петролни фирми е от години, като от различни управления някои доставчици се ползват с приоритет. Румънската „Ром петрол“ е дарявал например гориво в Пловдив и Пазарджик. Преди време полицията ползваше и карти на „Петрол“. Сега „Нафтекс петрол ЕООД“ - Варна подпомага полицията в Шуменско с гориво.

Държавният „Български енергиен холдинг“ ЕАД, който се прочу със скандални харчове за реклами и нови автомобили през 2010 г., в същата година е заделил средства и за Софийската дирекция на МВР. До края на 2010 г. 9-о РПУ получава от БЕХ 5000 литра бензин с карта за зареждане на бензиностанциите на „ЛУКойл“.

Стойността на договора е 10 хил. лв. От ТЕЦ „Марица-изток 2“, собственост на БЕХ, са покрили текущи и капиталови разходи на МВР за 25 хил. лв. и още 55 хил. лв. за оборудване на научно-техническа лаборатория. МВР е получило и 10 мотопеда за 11 993 лв., гориво и масло, компютърна техника от дружеството.

Корпоративна търговска банка, която управлява 70% от парите на държавните фирми, също е сериозен дарител. Тя е осигурила на Главна дирекция „Охранителна полиция“ телевизор, хладилник, спортни екипи и фитнес оборудване за 14 999 лв. Столичната полиция е получила от банката в края на 2010 г. компютърна техника.

Строителната фирма „Трейс“ ЕАД, собственост на „Трейс груп холд“, която ударно печели поръчки и при тройната коалиция, и при сегашната власт, осигурява на полицията по 100 литра бензин месечно тази година.

Дистрибуторът на цигари „Дафна Таб“, сред чиито собственици е Ангел Пепелешев, доскоро съдружник с депутата от ГЕРБ Емил Димитров, е дарител на гориво в Пловдив. Там масово са получавали гориво, авточасти и компютърна техника, но не са посочили на каква стойност.

Сред дарителите е и фирма, свързана с „Инса ойл“ на Георги Самуилов, който упорито, но безуспешно бе преследван за далавери от шефа на митниците Ваньо Танов. Хладилник „Либхер“ и пропускателна будка също са част от даренията за местната полиция.

Пред МВР се е отчела и очевидно близката до тази власт охранителна фирма „Секюрити група Алфа“ ЕООД. Около фирмата се разшумя, след като се разбра, че депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов е получил хонорар от 120 000 лв. по консултантски договор. Охранителите имат едногодишен договор с Главна дирекция „Криминална полиция“ на МВР да осигуряват по 150 литра бензин месечно.

Свързваната с банкерката и доскоро много близка на премиера Цветелина Бориславова фирма „Катекс“ АД редовно дарява на полицията в Казанлък автомобилни части, канцеларски материали, бензин. Сключени са общо 8 договора само за тази година. През 2008 г. контролираният от Цветелина Бориславова фонд „Си Ес Ай Еф“ придоби 49.9% от капитала на „Катекс“ през блоков сегмент на борсата.

СИБанк, през която се превеждат таксите за нови лични документи към МВР, е дарила компютърна техника за близо 13 000 лв. в Стара Загора, а в Бургас са дали компютри и компоненти за кабелна система. Сред дарителите са и други банки - ДСК, ОББ, Райфайзенбанк, Експресбанк и др.

Мощната икономическа група ТИМ е най-щедрият дарител в Монтана. 4996 лв. е дало „Проучване и добив на нефт и газ“ АД, където 49.9% от капитала е на „Химимпорт“ АД, а две от основните фигури на ТИМ - Иво Георгиев и Марин Митев, са сред управляващите. Свързаната с ТИМ фирма е спонсорирала МВР с канцеларски материали и консумативи. ТИМ помага и във Варна чрез сдружение „Спортен клуб по кик бокс „ТИМ“ с председател Марин Митев. То е дало боксов чувал.

Сред дарителите има фирми, свързани с бизнесмени, нашумели в прехода

Контролираната от хазартния, а сега пътен, бос Васил Божков фирма „Пътни строежи“ АД в Пловдив е сред дарителите на гориво за полицията в Хасково.

„Гранд хотел Варна“ АД, в чиято управа участва и вдовицата на убития шеф на „Мултигруп“ Илия Павлов Дарина, е сред дарителите на гориво за МВР. Тя участва в управата чрез лихтенщайнската офшорка „Пи еф ейч си лимитид“.

Гориво даряват и губещи фирми като топлофикациите. „ВиК в ликвидация ЕООД“ (така е записано в справката) заделя всеки месец по 20 литра бензин за полицията в Пазарджик от началото на тази година. Заделят и по 40 литра за колите на РПУ-Септември.

Прави впечатление, че бизнесмени с различни идеологически пристрастия ухажват полицията.

Активист на РЗС от Айтос е осигурил климатик и бензин за полицията през 2010 г. Костадин Янков Атанасов, собственик на „Роадстар“ ООД, е бил кандидат на партията на Яне Янев за общински съветник през 2007 г. Фирмата на общинския съветник от БСП в Карнобат Здравко Сивов „Си комерс“ е осигурила бензин за 3040 лева.

Спонсор на гориво в Хасково е и „Пътстрой инженеринг“ - Кърджали, собственост на контролирания от Евгений Узунов холдинг „Стара планина холд“. Узунов бе зам. финансов министър в кабинета на Жан Виденов, бил е и подуправител на БНБ. В началото на мандата на това Народно събрание Узунов влезе като депутат от БСП, но после напусна парламента по собствено желание.

„Манджуков“ АД, управлявано от забъркания в аферата „Петрол срещу храни“ и близък до президента Първанов бизнесмен Петър Манджуков, е предоставило 3 GPS системи, както и по 150 литра гориво всеки месец.

Партия ГЕРБ и кметът Чоков са спонсори във Враца

Най-щедри са управляващите партийци. От тях полицията в града е получила 5 камери с консумативи и компютърна конфигурация на стойност 4620 евро. Гориво за 400 лева е осигурил прочулият се кмет на село Галиче Ценко Чоков в качеството си на земеделски производител.

Преди години той стана популярен с това, че връзваше крадците на стълб в центъра на селото. Земеделският производител Светослав Илчовски също солидно подкрепя полицията с гориво и авточасти - общо за 2100 лева. Фермерът бе сред получилите най-големи субсидии от фонд „Земеделие“.

Още разследвани и подсъдими дарители изскочиха от разследването на „Сега“. Въпреки огромния си ресурс да прави проверки във всевъзможни масиви с информация, МВР си позволява да приема дарения от фирми, свързани с разследвани и подсъдими.

„Брикел“ АД, която е свързана с осъдения на първа инстанция енергиен бос Христо Ковачки, е редовен дарител на гориво в Кюстендил и в Стара Загора. Ковачки официално не е сред собствениците на дружеството, но точно с него премиерът Бойко Борисов преговаря, когато се обсъждаше то да бъде затворено, тъй като не изпълнява екоизискванията и Брюксел ни заплаши със солени глоби. От началото на мандата на този кабинет до края на май т.г. „Брикел“ редовно дарява горива. Справката от Стара Загора на места сочи само суми, а на други - просто количество бензин.

В Русе МВР снима с апарат от „Лев инс“. Фотоапаратът, подарен от свързаната с обявения за глава на „Октопод“-а Алексей Петров застрахователна компания, е на стойност 211 лв. Още две фирми, свързани с Алексей Петров, са щедри към МВР. Тетевенската фирма „Хармония“ ТМ“ е осигурявала по два договора целогодишно гориво за полицията на стойност 3600 лв.

„Кайлъка ресурс“ дарява полицията в Плевен редовно - и през 2009, и през 2010 г., и сега. Тези фирми бяха проверявани от полицията покрай ареста на Петров, но не е известно да са уличени в нещо.

Подсъдим за лихварство и рекет е благодетел на полицията във Велико Търново чрез Българската федерация по ММА (свободни боеве). От системата ДАКСИ се вижда, че председател на тази федерация е Любен Джубрилов. На 14 юни в Бургаския окръжен съд тръгна процес срещу него по обвинения за лихварство и рекет.

В обвинителния акт прокуратурата твърди, че в периода от декември 2006 г. до 20 февруари 2009 г. Джубрилов е ръководил организирана престъпна група, създадена с цел да извършва рекет и лихварство. Сочат се данни за заплахи за убийство и физическа саморазправа.

Обвинен за източване на ДДС пък е сред дарителите в Разград. Около „Трансойл трейдинг“ ЕООД се вдигна шум покрай делото срещу управителя й и собственик на 50% от капитала Антон Арнаудов. Той е обвинен за фиктивна доставка на горива, чрез която е получил данъчен кредит в края на 2010 г. Процесът продължава през септември. Според обвинението неплатените през 2007 г. от „Трансойл трейдинг“ данъци са на стойност 60 000 лева Арнаудов отхвърля обвиненията и твърди, че е бил измамен.

Дарител на бензин в Плевен в периода 2009 - 2011 г. е и „Оранжерии Гемил II“ ЕООД, собственост на „Гимел“ АД, управлявано от небезизвестния Гео Дундаров. Той нашумя през 2006 г., когато бе разследван за незаконно оръжие и грабеж срещу бизнесмен, както и за обсебване на 120 дка земя в Еленския Балкан.

Сред помагащите има и фирми, за които преди години опозицията твърдеше, че са покровителствани от МВР, но това така и не се доказа.

Винпром „Пещера“ дава на РПУ-Пещера

по 200 литра бензин всеки месец. Досега стойността на горивото възлиза на 1442 лв. Фирмата има договор с полицията и за 2009 г., според който дава по 120 литра бензин на месец - общата стойност е изчислена на 3113 лв. През ноември 2009 г. около „Пещера“ гръмна скандал, след като изтече секретна справка на ГДБОП, в която се твърдеше, че фирмата се е ползвала от „чадър“ при разследване за фалшиви бандероли срещу подаръци за полицейски началници (пушка и лаптоп).

От „Пещера“ бяха категорични, че са изрядни и не е имало за какво да търсят покровителство. От разследването срещу бившия зам.-шеф на ГДБОП Иван Иванов и обвиненията срещу фирмата нищо не излезе, но скандалът доведе до оставките на тогавашния вътрешен министър Румен Петков и главния секретар на министерството Валентин Петров.

От донорската листа на пазарджишката полиция изскача още една интересна фирма. „Раян газ“ ЕООД има договор с ОДП-Пазарджик от 24 януари 2011 г. да дарява ежемесечно по 300 литра бензин за нуждите на автомобилите на РПУ-Септември. През 2009 г. е дарила строителни материали за 912 лв. и 150 л бензин.

На 16 юни 2010 г. полицията и НАП провериха офис на „Раян газ“ в Пазарджик, собственост на Марин Рачев, след сигнал, че той е покровителстван от шефа на БОП Георги Грозданов, по чиято заповед били тормозени конкурентите на бизнесмена. Георги Грозданов и заместникът му Виктор Кожухаров бяха арестувани показно и обвинени за поискан подкуп в големи размери. По-късно обаче вътрешният министър ги реабилитира и върна на работа, защото не са събрани достатъчно и безспорни доказателства за злоупотреба с власт.

„Градус-1“ ООД е осигурила през май 2011 г. 700 лв. за пътуването на футболния отбор на полицията в Пазарджик до Кранево. През 2009 г. същата фирма е дала 1000 лв. за отбора за участие в националното първенство по футбол. „Градус-1“ ООД е собственост на братята Иван и Лука Ангелови. Тя получи най-голямата субсидия - 4.1 млн. лв. от САПАРД, попадна в „черния списък“ по агропрограмата и заедно с още 80 фирми ще трябва да връща взетата субсидия, освен ако в съда не докаже, че нарушения няма.

Фирма, проверявана за шиене на некачествени дрехи за полицията - дарител на МВР в Габрово

През 2010 г. „Мак-В“ ЕООД е дарила 400 лв. на местната полиция, за да си ремонтира служебен автомобил. Същата година икономическа полиция проверяваше сделката за закупуване на униформи за българските гранични полицаи. Тогава бе обявено, че униформите, които струват 1300-1400 лв., са с ужасяващо качество и по някои критерии се разминават до 500 пъти с предварителните спецификации.

За изпълнител на поръчката бе избран консорциум „Мак“-Габрово, „МаК-В и „Интендантско обслужване“ с подизпълнител за обувките - инвалидната кооперация „Здравоход“-Габрово. Договорът бе на стойност 4 619 980 евро, осигурени по програма ФАР. По традиция полицаите не са доволни и от обувките на „Здравоход“. Няма информация обаче срещу двете фирми да са образувани дела.

Може само да се гадае колко от направените дарения са искрени и колко - застраховка срещу разследвания. А фактът, че на много места фирми и общини плащат за ремонти и освежаване на полицейските помещения, показва, че въпреки милиардите, които отделя, държавата очевидно не е създала нормални условия за работа на полицията.

Пари от хазната се наливат в специалните служби, които участват в спорни показни акции или изпълняват политически поръчки, а онези, които трябва да бдят за живота и имуществото на гражданите, разчитат на щедростта и милостта на частния бизнес.

Как тогава хората да уважават полицията, а полицаите да имат самочувствие?!


Доротея ДАЧКОВА Диян МОРКИН

Диана ПЕТРОВА

www.segabg.com