You are here

КОРПУЛЕНТНОТО ПРЕВЗЕМАНЕ НА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО

Още когато бе свален здравният министър проф. Николай Петров, написахме причината за това: министърът бе засегнал особено корпулентни интереси и искаше да прекрати възприемането на Министерството на здравеопазването като златна кокошка за нечии фирми.

По-конкрентно една от основните причини бе, че проф. Петров не пожела да възобнови договора на “Телелинк” (основана от Спас Русев и Любомир Минчев, част от сателитния обръч от фирми на Делян Пеевски) за поддържане на спешния телефон 112 и стартира нова обществена поръчка. Мотивите – трябва да се направи подробен анализ дали сумата от около 180 хил. лв. на месец, която държавата плаща, не може да бъде намалена. 

Оттогава той бе подложен на обществен и медиен натиск и накрая, претопляйки стари разкрития, без особен скандал в тях – той бе отстранен.

Да видим кой го замени?

Здравен министър стана Кирил Ананиев – дългогодишен зам. финансов министър и дясна ръка на „офицера за свръзка с Пеевски“ Владислав Горанов (наричан така от собствените си съпартийци).

И ако първите думи на Ананиев бяха успокоителни, че той ще се фокусира върху същите проблеми, които повалиха предния министър – кражбите в здравеопазнаването и въвеждането на електронна система, то още при първите назначения на неговия екип разбрахме и кой всъщност ще овладее министерството.

За зам.-министри бяха назначени Жени Начева и Бойко Пенков – и двамата част от корпулентното статукво, зарити от множество скандали и смятани за близки до Делян Пеевски.

През 2010 г. Жени Начева бе избрана за директор на НЗОК, за да бъде свалена само след 2 месеца заради обвинения за престъпления по служба – като неправомерно и еднолично е разпореждала да се извършват корекции в бюджети и изплащани средства над месечните лимити на болница „Токуда“ и на Военномедицинска академия.

Интересно е да се спомене обаче, че макар тя тогава да е назначена от ГЕРБ, то те определят избора й като „грешка“, а основните ѝ застъпници са БСП. През април 2013 г. прокуратурата прекратява всички разследвания срещу Начева. Мотивът – няма никакви данни за извършено престъпление.

Оттогава насам Начева е директор на дирекция в същото Министерство на финансите.

Вторият заместник на Кирил Ананиев в здравеопазването ще е д-р Бойко Пенков – управител на „Софиямед“ през 2012 – 2013 г. Болницата, в която бе зверски пребито дете от акушерка, а след това „Софиямед“ бе крила за случая няколко дни и не беше уведомила полицията, докато накрая друг от управителите на болницата не заяви: „За нас това е страхотна реклама. Разбира се, съжаляваме, че поводът беше неприятен“.

Пенков бе и заместник и на министъра на здравеопазването Петър Москов – министърът, който допълнително забави въвеждането на електронна система в болниците, като насочи усилията си да бъде въведена противозаконна система за пръстови отпечатъци.

Пенков е и член на Надзорния съвет на НЗОК, който пък досега бе оглавяван от Ананиев в качеството му на зам.-министър на финансите. Той бе и в екипа на министър Таня Андреева от кабинета „Орешарски“.

Вечни бюрократи, минали през множество власти, залети от огромни скандали и въпреки това съхранени на позициите си. Отстраняването на стария министър и назначаването на новия екип има ясно послание – продължаваме по стария начин на #КОЙ.

http://terminal3.bg/korpulentnoto-prevzemane-na-zdravnoto-ministerstvo/