Корупцията, свободата на словото, правосъдието - забравете ! Едно гушкане ала Суши колко милиарда долара ще струват ?!

"Той може да е кучи син, но е наш кучи син" - Франклин Делано Рузвелт - 32-ят президент на САЩ-относно американската политика спрямо никарагуанския диктатор Анастасио Сомоса Гарсия

През 30-те години американският президент Франклин Рузвелт, казва една реплика, която илюстрира имперското поведение на САЩ навсякъде по света: "Той може да е кучи син, но е наш кучи син".
Репликата е по повод управлението на никарагуанския диктатор Анастасио Гарсия, който е бил откровен престъпник и е тероризирал народа си. Но тъй като е слушкал Големия брат, и е следвал нарежданията по въпросите, които го засягат, е бил крепен на поста си. От Големия брат.
В следващите десетилетия, това е американската политика – десетки диктатори и местни вождове, които се гаврят с народа си, и се опират на американските щикове, пари и посолства.
 

Вероятно датата 25 ноември ще се чества в светлото ни бъдеще на колония като национален празник-нещо като 3 -и март ?!

Кой да ти каже, но ...

САЩ имаха една приказка, която важи за всички времена и тя е за "кучия син" ... Не можеш да подкрепяш тирани и същевременно да претендираш, че си „светъл пример“ за света. Точно това обаче прави Доналд Тръмп- написа преди време Андреас Рос във ФАЦ - 

https://www.dw.com/bg/%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B5-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BD-%D0%BD%D0%BE-%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D1%88-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B8-%D1%81%D0%B8%D0%BD/a-45984712-0

"Една от най-състоятелните причини Западът да подкрепя въпреки всичко саудитския принц Мохамед е неговото обещание да подреже крилата на уахабитското духовенство, което храни хидрата на войнстващия ислямизъм. Макар че все още не се знае колко решимост се крие зад това обещание. Тръмп обаче поставя на първо място оръжейните продажби, защото от тях зависят много работни места в САЩ."

В депешите от американското посолство, уличаващи Борисов като участник в престъпни схеми, се появява източник с псевдонима СИМО. Журналистическо разследване в Германия сега разкрива, че зад този псевдоним се крие ЦРУ.

Щеше ли Борисов още да е премиер, ако се знаеше, че зад обвиненията срещу него стои не друг, а американското ЦРУ, пита в тази връзка германският "Тагесцайтунг". Журналисти от вестника са провели собствено разследване, което е показало, че зад източника с псевдоним СИМО, появил се в депешите от американското посолство в София, стои американското ЦРУ.

От публикуваните от Уикилийкс в края на 2010 г. тайни депеши светът научи, че американски дипломати в чужбина редовно са изпращали поверителна информация до Вашингтон. В много случаи тя е касаела местни политици. Такъв е и случаят с депешата на американския посланик в София Джон Байърли, в която той съобщава на Вашингтон, че тогавашният кмет на София Бойко Борисов е участник в "тежки криминални дейности". Каква тежка присъда за България - при положение, че междувременно Борисов е вече министър-председател на страната, пише "Тагесцайтунг"- 

https://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D0%B5-%D1%86%D1%80%D1%83-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2/a-15988054

Мдаа ... И как да тълкуваме поканата на президента Доналд Тръмп към министър-председателя на Република България Бойко Борисов за посещение в Белия дом утре ? Може би като знак за силните и трайни отношения, които съществуват между нашите два народа, но дали те са такива, ако се спрем на братското рамо за посещението на един бъдещ главен прокурор, чието назначаване бе върнато от президента на България ?!

Вие си мислите, че разговорите ще се завъртят около корупцията, свободата на словото,правосъдието, енергетиката-забравете !

"Бойко Борисов, министър-председател на България, на нация дълбоко измъчвана от повсеместната корупция, планира да посети президента Доналд Тръмп в Белия дом в понеделник. Липсата на свобода на пресата в България няма вероятност да бъде в дневния ред на техните разговори.

Българската политическа система е доминирана от Борисов и неговата партия. Борисов е на власт почти непрекъснато в България в продължение на десет години и няма сериозна политическа опозиция. Междувременно се твърди, че Русия, която продължава да вижда Балканите като регион на стратегическа конкуренция със Запада, че косвено финансира политическите партии в цяла Европа.

Липсата на свободни и независими медии в България днес е друг фактор, който подкопава демокрацията в тази страна, член на НАТО и Европейския съюз.

Тръмп, американският домакин на Борисов, е често остър срещу законната американска преса. Когато прави това, президентът следва модела, използван от няколко настоящи и бивши чужди лидери – като Борисов – за задушаване на истинността и правителствената отчетност пред техните народи.

Тъй като новинарските медии в България често са притиснати финансово, българското правителство, включително това на сегашния министър-председател Борисов, използват ЕС и друго финансиране като лост, за да поставят под зависимост медиите с пари от правителството.

Заплахите срещу българските журналисти са обичайни. Като цяло, определени журналисти се самоцензурират, защото знаят, че разследващата журналистика, разкриваща престъпления и корупция, може да им донесе уволнение от работата, да се изправят срещу правни обвинения в пристрастни съдилища, или да пострадат от физическо насилие.

България, заедно с няколко други народи, които се стремят към пълна демокрация, са примери за това какво може да се случи, когато схемите за компрометиране на независимите медии се увенчаят с успех. Свободата на печата в САЩ все още няма да се откаже от нивото си, но не благодарение на Доналд Джей Тръмп, който изглежда предпочита по-българския модел"- коментира Джеймс Пардю бивш американски посланик в България и професионален офицер от разузнаването. Коментарът му бе публикуван във влиятелното ню-йоркско електронно издание The Hill.

Гушкането на "Херо" като Суши най-много да докара още някой милиард "развитие" на едни интереси и ако това са инвестиции от САЩ-добре, но излезли от хазната на приятеля на Пеевски едва ли ще ни изтласкат нагоре от последното място в ЕС ?!  

Е, един орден като онзи на Путин за русофила Малинов, може би ще компенсира мълчанието и разкрачката на Борисов между Русия и САЩ, между F-16 и Турски поток и АЕЦ"Белене" и ние признателни на новата Ялта и на следващия Голям брат ще се обогатим с още един национален празник ...

Да живей !

"Под лупа"

колаж : "Под лупа"