Кремълски пари текат към родни медии, за да сеят пропаганда у нас

Случайно попаднахме на един паричен поток към конкретна българска медия. Тя не е огромна, но очевидно е заела позицията на защита на Кремълския наратив у нас. Можем да стигнем до извода, че и други медии, по-важни от нея, също получават значително по-големи суми. Това, което ще публикуваме е нещо като срез, като case study на един конкретен случай, с една медия, но не мога да я назова преди да го публикуваме, но това ще стане до дни.

Това заяви пред Нова телевизия главният редактор на разследващия сайт “Bellingcat” Христо Грозев.

 

По думите му това са пари конкретно за публикуване на материали, които трябва да бъдат публикувани в определен словоред, който е даден от Москва и трябва да бъдат преведени и публикувани, но да изглежда така, че медията, българската медия сама го публикува това. Не трябва да се вижда руската връзка.

 

Доказателствата, с които разполага са писмени, под формата на конкретни суми за конкретни статии. Полемика има и по отношение на фигурата на руския посланик у нас. 

 

“Посланиците обикновено имат право да бъдат нагли, да бъдат надменни. Митрофанова е точно такава и то не от периода на тази война, а още от преди това. Самият факт, че руското посолство пусна аналогия между освобождаването на България и това, което се случи на Шипка, битката на Шипка и това, което прави Русия против Украйна в този момент – това е признак на абсолютна наглост и на културна апроприация ако мога така да го нарека. Тъй като все пак посланиците имат право да бъдат такива, каквито са и се ползват от имунитет, за мен не е целесъобразно да бъде експулсирана или да бъде обявена за персона нон-грата, а по-скоро нека да стои и да продължава да представя лицето на властта, която седи в Кремъл по адекватен начин, защото очевидно това не са нейни думи, това не са нейни тези”, коментира още той.

 

Няколко от чуждите служби съобщиха, че истината за войната в Украйна не стига до Путин. Според Грозев е възможно той да подвежда собствените си хора.

Кремълски пари текат към родни медии, за да сеят пропаганда у нас (frognews.bg)