Крепостните селяни си избраха Путин да ги води пожизнено

Иво Инджев

От всички пирови победи на Путин над неговите поданици гласуването за неговото пожизнено царуване  се превърна в най-драматичната илюстрация на победа “на всяка цена”. 

Референдумът за т.н. конституционни промени, които са само предлог за пожизненото утвърждаване на цар Путин на трона, е като победата на СССР над Германия. От нея и до днес Русия, горда със съветския си произход, не може да се отърси след загубата на десетки милиони жертви (и до днес се спори дали са 27 милиона, както пише “историкът” Путин или са много повече, според други пресмятания на истински историци).

Очевидно е, че съвременните колхозници са тези, които в условията на държавни подкупи, натиск, инерция на робското подчинение на “батюшката” и т.н. си го избраха да ги води към неизвестността и в необозримото бъдеще. В Москва, по официални данни и по сведения на неправителствени организации, гласувалите за безсрамното управленско дълголетие на царя са на кантар: 51 на сто са за, а цели 49 процента са против.

В родния на Владимир Владимирович Ленинград, известен днес като Санкт Петербург, съотношението е обратното. При това с повече проценти против – 56 на сто, срещу 44 за увековечаването на вожда в Кремъл.

В Екатеринбург, един от големите руски градове  с регистрирани 1 милион гласоподаватели , пред урните са се явили едва 64,6 хиляди избиратели или по-малко от 6 процента от гражданите с избирателни права.

Има цели области и региони, в които бойкотът на референдума е явен.  Източната и Западната комисии рапортуват за 38% участие на населението, в Иркутската област те са 40,7%, в Томската 40,6%, в Хакасия 46,7%, Алтайския край 44,9% и т.н.…

Така че положението на победителя Путин е като в онази песен на Окуджава, в която ветераните от войната пеят тъжно, че “ние за цената не се пазарим”, иронизирайки мрачно ужасяващата цена на съветската победа във войната.

Публикувал съм и други “пикантни” снимки, правени от руски граждани, които показват нищетата на обстановката, при която премина референдума. Но горната  говори не само за материалната, но и за духовната нищета на организаторите на допитването, на които им е хрумнало да използват като фон за избирателна секция…погребално бюро. 

Какво прозрение, какво прозрение, каква символика за Путин само!