Култът към найлоновата торбичка, или за „монтажите“ на Каракачанов

Светлана Георгиева

 

Поставям основите на Култа на торбата BILLA. В тайното общество се членува единствено чрез торба на главата. Пращайте! Който не се е разхождал с торбичка BILLA по мегданя, нека първи фърли камъка!“, призова във „Фейсбук“ Иван Червенков.

Известният майстор на сатирични колажи, усъвършенствал се благодарение на здравата конкуренция на колегата си Валдес Радев, а също и на Теодор Михайлов, отправи призива насред лавината от „монтажи“ (по думите на военния министър и вицепремиер Красимир Каракачанов).

В колажите, осмиващи вицепремиера, в повечето случаи присъства жълтата торбичка от известната верига магазини, появиха се и торбички от конкурентните й марки.

Мислителят.

 

© Фейсбук

Мислителят.

 

Защо точно тази торба?

Отговор за „Дневник“ даде Теодор Михайлов, който пръв закачи торбичка „Била“ на Каракачанов в прословутия кадър как българската делегация слиза на летище в САЩ през ноември миналата година.

Българската делегация пристига в САЩ.

 

© Теодор Михайлов

Българската делегация пристига в САЩ.

 

Комичното там беше, че военният министър правеше изключение от официалното облекло на делегацията и слезе по дънки и с куфар в ръка. От видеото, качено във „Фейсбук“ профила на премиера Бойко Борисов, се видя, че служител взе с известна трудност багажа от ръцете на Каракачанов. Кадърът обиколи мрежата и вместо куфар цъфна торбичка.

Скоро същият артикул се появи и в компанията на други политически лица.

И Данаил Кирилов се уреди.

 

© Фейсбук

И Данаил Кирилов се уреди.

 

Лиляна Павлова също вдъхнови мрежата.

 

© Фейсбук

Лиляна Павлова също вдъхнови мрежата.

 

И Николина Ангелкова получи торба "Била".

 

© Фейсбук

И Николина Ангелкова получи торба „Била“.

 

Ето защо:

„Торбичката Билла е символ отдавна. В цяла Европа обикалят нашенци с такава торбичка. Здрава е, цветна е, модерна е. Маркова е. Не е някоя селска и има завиден обем. Може да се използва и като сигнална жилетка, за да виждат останалите от туристическата група къде си. Изобщо е многофункционална, голяма, здрава и обемна“, обясни Теодор Михайлов.

Хората над 40 години си спомнят добре, че шарената найлонова торбичка с рекламен надпис беше

символ на цивилизацията и Запада по времето на социализма.

Пликовете, както още им викахме тогава, се събираха внимателно и се използваха като луксозни чанти. Естествено, предизвикаха завист и носеха престиж. Домакините даже си ги перяха.

Найлоновата торба влиза в употреба на Запад през 60-те години, според английската статия в „Уикипедия“. И макар че по замисъл са за еднократна употреба, оказва се, че рекламният бизнес ги превръща в многократно употребявани. В Западна Европа на никого не правят впечатление, но в социалистическия лагер бяха западен лукс – като лъскавите салфетки, които се носеха оттам, а малките момичета страстно ги колекционираха.

Торбата от верига за хранителни стоки в днешно време в България е символ на провинциалност – каква ирония на съдбата и какво падение на този някогашен символ на престиж. Затова вицепремиерът е недоволен. Само да не го беше казвал в ефир…

В окопите на войната.

 

© Фейсбук

В окопите на войната.