Къде изчезнаха парите на българите?

Близо 120 досиета на кредитни милионери са унищожени в периода 1989 – 2007 година. От тях има някакви останали следи или картончета, но папките са изпразнени от съдържание. Предполага се, че точно тези хора са били натоварени от комунистическите служби на Тодор Живков да изнесат крупни капитали от България.

Сензационното разкритие направи пред Frognews.bg бивш високопоставен служител на Държавна сигурност. Чрез банкови сметки в чужбина на външно-търговски дружества са „изтекли” над 2 млрд долара. Част от тях са били спечелени от продажба на оръжие и военна техника, други от износ на лекарства и забранения в много страни каптагон. Фалшиви таблетки каптагон, които често пъти съдържат амфетамин, са част от трафика, поддържан от българските власти в годините са социализма. Те са изнасяни най-вече за Близкия изток. Участвали са арабски граждани с българско поданство, които са били сътрудници на тайните служби. Такъв е бил Исмет Тюркмен Шабан, например. В бизнеса бил въвлечен и неговият син Фатик. Той бе убит през 2003 г.

Пари са откраднати и от реекспорта на съветски нефт, който не е стигал до Нефтохим Бургас и е заминавал директно за други страни. Банковите преводи са били насочвани към сметки главно в Швейцария, Австрия и Люксембург. С тези сметки са се разполагали определени лица, чиито имена са били тайна. Повечето от тях са били снабдени с чуждестранни паспорти.

Странно е къде са изчезнали папките за стария Фатик. Той бе ценен за ДС с контактите си в арабския свят и с това, че вкара в България формулата на психотропното вещество каптагон – първообраза на амфетамина. Това става още пред 70-те години, веднага след като каптагонът е разработен в западни военни лаборатории. Формулата е открадната от Фатик, подпомаган от още двама наши агенти, твърди нашият източник. След това започва производството у нас. Произвежда се и досега в по-модерен вариант.

Изчезналите документи прикриват следите на кредитни милионери, които не само са изнесли стотици милиони, но са финансирали по-късно с тях бизнеса на определени лица и групировки, които завъртяха огромна дейност в началото на прехода. В „изпарилите” се папки са и сведения за създаването на първите частни банки у нас, кои са лицата, сторили това и как по-късно тези лица източват същите тези банки.

Около 90 от секретните сътрудници на службите са получили задача да регистрират фирми в чужбина. Любимо място за тази операция е Вадуц, Лихтенщайн. Именно оттам тръгва милионерският възход на някои от преуспелите българи. Пример в това отношение е регистрацията на първата задгранична фирма „Имекстраком”. През нея минават милионите, спечелени от продажбата на оръжие за Алжирската революция. Много по-късно там са концентрирани и фирми на Илия Павлов, основателят на Мултигруп, както и на офицера от милицията Емил Кюлев. Именно чрез една от фирмите си във Вадуц Кюлев купува на безценица, за 3 млн лв, Интерхотел „Сандански”, който струва поне пет пъти повече по онова време.

Ченгета от бившата ДС, които продължават да са с влияние в политическите среди и бизнеса, няма да позволят тези досиета да излязат на светло. Няма да позволят и мастити милионери, които днес държат цели дялове от икономиката на страната, твърдят нашите източници.
frognews.bg/news_43251/Unishtojili_
dosietata_na_120_kreditni_milioneri_
usvoili_$2_mlrd/