You are here

Кьорфишеци : Министърът на икономиката не познавал Пеевски

Министерство на икономиката ще подготви законопроект, с който се забранява приватизацията на акции и дялове от държавни дружества, както и приватизацията на акции и дялове от други техни дъщерни дружества.

Обособени части от държавни дружества или техни дъщерни ще бъдат продавани след решение на НС след предложение на МС. Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага. Това каза в сутрешния блок на БТВ Емил Караниколов, министър на икономиката.

Последните дни чух, че тези решения са реклама, пиар и популизъм.

 

Процесът на приватизацията винаги може да продължи с решение на Народното събрание. С решението на МС се слага край на спекулациите с приватизацията. Ще бъде защитен интересът на държавата и обществото. Изключително важно е да има такъв закон. БСП също имат свое предложение и там има доста добри неща.

 

Приветстваме всички инициативи за публично-частно партньорство, но трябва да бъдат гарантирани интересите на държавата и обществото. Приватизацията е изчерпана. Ще надграждаме над всичко добро. Няма да има чистка и уволнения в министерството, категоричен беше Караниколов. Не се познавам с Делян Пеевски. Аз него го познавам от медиите, а той мен не ме познава. виждал съм го в парламента, но никога не сме разговаряли. Предложението да стана министър дойде от "Атака". С Волен Сидеров се познаваме много отдавна. "Атака" ще докаже, че е национално отговорна партия, каза още министърът.

Напомняме, че вещият в приватизацията бизнесмен Николай Банев през 2013 г. изрече следното цитирано в публикация на БЛИЦ :

"Далавери за милиони върти шефът на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, скрит зад добри намерения, разтръби бизнесменът Николай Банев на нарочно свикана от него пресконференция. Той се извини, че частното разследване, което неговата компания е направила, има едва ли не жълт привкус, но за съжаление всичко било истина. А тя била, че въпросният шеф Емил Караниколов, по прякор “Ергенът” и "неговият интимен партньор Йоанис Гиоскос", по прякор “Уреждачът”, манипулирали участието на Агенцията, виждайки огромна възможност да се включват в сделки за собствена облага. Именно такъв бил случаят с прословутия къмпинг “Градина”, който Агенцията отне от Банев заради дългове и след това го препродаде. 

http://www.blitz.bg/obshtestvo/nikolay-banev-geyove-moshenitsi-upravlyav...

И още :

"Явно е, че всички държавни органи имат указание, а то е очевидно откъде може да дойде - единствено от министър-председателя, да приключат сделката по най-бърз начин. Според мен подобна сделка в България никога досега не е сключвана с такава експедитивност. За 15 дни договорът беше сключен, сделката беше утвърдена от надзорния съвет, КЗК се произнесе... Всичко беше претупано без каквото и да било изчакване и разсъждение. Оттук нататък единственият орган, който може да се намеси на базата на тези нарушения в процедурата, а и заради нарушения обществен интерес, е прокуратурата. Не виждам кой друг би могъл да защити държавата. Работниците първи се сетиха, че са измамени. Дълго време ги будалкаха, че работните им места ще бъдат защитени. Сега се оказа, че те са защитени с по една минимална работна заплата, а не с една годишна работна заплата, която са получавали. Не са защитени и тютюнопроизводителите. Обещанието собственикът да изкупува 5 хил. тона тютюн годишно е значително по-малко от количеството, което сега се изкупува. Санкциите на практика няма. Няма гаранции, че тютюневият холдинг ще продължи да се развива. Очевидно целта е да се препродаде. Дори самият Емил Караниколов призна, че цената е доста далече от истинската стойност. Не само защото активите на дружеството са 560 млн., а финансовите - почти 200 млн. лв. Той обясни пред комисията по икономика, енергетика и туризъм в Народното събрание, че с активите на дружеството е гарантирал, че новият собственик ще изпълнява ангажиментите си и тези гаранции са били 450 млн. евро! Тоест 450 млн. евро са тези активи, които той току-що продаде за 100 млн. евро! Това е пълен абсурд.

Какъв би бил интересът на министър-председателя да се договаря с депутата от ДПС Делян Пеевски и Цветан Василев?
Много простичък. Едното е медийна подкрепа, а другото - финансов ресурс. Какво още трябва да говорим?!

Има ли политически сделка, свързана с изборите?
С ДПС? Не, мисля, че сделката е с финансово-икономически параметри.

Какво е обяснението ви тогава за мълчанието на десните икономисти?
Нямам обяснение, очевидно и те са заинтересовани по единия от двата начина.

Делян Пеевски и Цветан Василев ли са единствените участници в сделката?
Тези за мен са сигурни и доказателството са публикациите в "Уикенд",например. Но ще има и други доказателства - ще има някой, който ще управлява това дружество, ще има борд на директорите, ще има специални консултанти, които ще се появят. Както е казано: "Всичко тайно ще стане явно. Всичко скрито ще се открие."

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2011/09/30/1166441_b...?

И още :

"Миналата година АПСК също се отчете с един брой успешна продажба. Агенцията успя да вземе 8,5 милиона лева (началната тръжна цена) на Дипломатически клуб "Бояна" от никому неизвестната старозагорска компания "Ексклузив уеб дизайн", регистрирана с 3 лева капитал от трима младежи, сред които и бивша сервитьорка. Зад тази сделка Клуб Z писа, че стои именно Делян Пеевски, а Татяна Дончева заяви за OFFNews, че в конкретния случай КОЙ не е въпрос, а отговор."

offnews.bg/news/Politika_8/KOJ-shte-upravliava-ikonomikata-Emil-Karanikolov_654497.html

Както е видно, нищо, ама нищо не свързва Пеефчанинът с храбрия патриот от "Атака" Емил Караниколов, а Румен Овчаров, Николай Банев и разни сайтове са се ОБЪРКАЛИ БЕ ПИЧ ... Хахахаха ...

"Под лупа" по frognews.bg