Кюстендил явно не е черешката на ГЕРБ

Кюстендил явно не е черешката на ГЕРБСамо лидери като Паунов могат да спрат догодина хората на Бойко Борисов. Но дали това е добре за страната?

Много е тъжно да си гербаджия в Кюстендил днес. Всички те бият по избори и никой не се трогва, че имаш обща снимка с Цветан Цветанов върху червен камион в ромския квартал "Изток".

Загубата на управляващата партия на частичните избори в града на черешите не бе изненада - дори и близките до властта социолози прогнозираха, че ГЕРБ ще остане трета политическа сила - след кметската коалиция и БСП. Прогнозите обаче бяха, че трите политически сили ще имат близки резултати (26%-23%-21%). Накрая резултатите на ГЕРБ в Кюстендил излязоха не просто лоши, а отчайващи - 10%, и то при избирателна активност от 33,3%.

Загубата на ГЕРБ в Кюстендил не е обикновена загуба, тя показва ясна тенденция. На редовните избори през миналата година ГЕРБ бе втора политическа сила в Кюстендил с 9 общински съветници. В неделя ГЕРБ остана трета с 4-ма общинари. Това може да изглежда като 2 пъти по-малко съветници, но по-интересният извод гласи: това са

три пъти по-малко избиратели

В цялата кюстендилска община тази неделя се намериха едва 1917 избиратели на ГЕРБ. Това е изборен резил. Партия ЛИДЕР удвои резултатите си. РЗС се представи по-добре от миналата година. А ГЕРБ просто се издъни. И след тази очевадна издънка се чува само вавилонският плач на Бойко Борисов: "БСП купиха изборите..." А същият този Борисов се пенеше преди няколко дни в парламента: "ГЕРБ е най-мощната изборна машина" и "Където ви хвана, там ви пердаша"... На езика на бистришките тигри: "Бойко би центъра." Борисов не просто яде бой в Кюстендил -

общината вече е територия, свободна от ГЕРБ.

А ГЕРБ наистина вложи всичко в кюстендилските избори. Спомняте ли си как Борисов подвикваше на Цветанов от балкона на кюстендилската община - като една същинска Жулиета? Агитацията на Цветанов от червения камион в циганската махала на Кюстендил също ще се помни дълго...

Разбира се, Кюстендил не е София и никой не бива да прави генерални изводи от една загуба. Резултатите от Кюстендил няма как да се екстраполират в национален мащаб и "Позитано" твърде прибързано говори за

"обрат в нагласите на избирателите"

Напротив - малко повече от година преди парламентарните избори ГЕРБ все така уверено води.

Кюстендил явно не е черешката на ГЕРБВотът в Кюстендил обаче показа, че опозиционните партии са на път да намерят решение на базовия проблем ГЕРБ. Когато политическата класа е изправена пред подобен състезател, първата й реакция е да наводни изборното поле с много несистемни играчи, чиято цел е да подкопаят временния лидер. В Кюстендил очевидно тази роля играе партия ЛИДЕР, която догодина по това време едва ли ще съществува. Но в национален мащаб отсега се знае, че ще има партията на Кунева, партия ГОРД и т.н. При положение че ГЕРБ не успя да спечели абсолютно мнозинство в парламента през 2009 г. - когато бе на върха на славата, колко би спечелила след 4 години престой във властта и при появата на нови играчи като Кунева?

Разбира се, сдружената опозиция би могла да бие ГЕРБ и в Кюстендил, и в Съединение, и в Две могили, а догодина пак да бъде напердашена от Борисов. Това няма да се случи само и единствено, ако по места партиите успеят да извадят лидери от типа на Петър Паунов.

Всъщност има ли тип "Петър Паунов"?

Той развива мащабна строителна дейност - строи здравен център, реже лентата на нова спортна площадка в кв."Бузлуджа"... Открива турнир по шахмат. Чисти града с чувал в ръка. Ходи до Божи гроб. Заканва се, че няма да допусне строежа на джамия. Сам реши да забрани гласуването в ромската махала... Обещава нови пътища, СПА туризъм, университет, басейни...

Не ви ли прилича тази хиперактивност на неуморната деятелност на Бойко Борисов? Не е ли това един и същи типаж?

Паунов само обещава, той нищо не е направил. Всичко при него е в бъдеще време - така опозицията критикуваше кюстендилския кмет преди изборите. А опозицията в парламента не казва ли същото за Борисов? "Кметът обезличи общинския съвет и той стана един придатък на администрацията. Докладните или ни се даваха в последния момент, или се включваха в дневния ред на самата сесия", казват хората на ГЕРБ в Кюстендил. А не казва ли същото опозицията в София по адрес на Бойко?

Да, всъщност Петър

Паунов е кюстендилският Бойко Борисов

Единственият възможен кандидат, който би могъл да победи Непобедимия. Само хора като Паунов са способни да поискат финансовото министерство да се премести в Кюстендил, след като Симеон Дянков е пратил три предизборни проверки на града и е глобил кмета с близо 120 бона заради нередности.

Само хора като Паунов могат да кажат в прав текст, че и днес "БСП се управлява от ВИС" (чрез местния бизнесмен Антон Боянов), а "ГЕРБ превърна наводнението в златна мина за Бразилеца" (друг местен бизнесмен).

Само хора като Паунов могат да заложат няколко общински имота, за да вземат заем от 6.5 млн. и след няколко месеца да обвинят останалия свят, че им пречи да построят примерно нов здравен център.

Само при лидери като Паунов/Борисов може да няма приет отчет за миналогодишния бюджет, да няма яснота за тазгодишния бюджет, но пък да се ползват с растяща популярност.

Старите партии започват да се оглеждат за хора като Паунов. През целия изборен ден например синият лидер Мартин Димитров обикаляше изборни секции, въпреки че Паунов напусна СДС преди парламентарните избори през 2009 и сега СДС е само една от 12-те партии, които влизат в кметската коалиция. Какво да се прави - като си потънал под 4% бариера, с увереност може да обявиш победата на Паунов за победа на "Раковски" 134.

Кюстендил не се превърна в черешката на тортата за ГЕРБ. По-скоро Кюстендил вече е обица на Бойко Борисов.

Петьо Цеков

Сега