You are here

Лиляна Павлова поема Глобалния център за партньорство с Китай

Ли Къцян, Бойко Борисов и Лиляна Павлова по време на срещата в София

Министърката на европредседателството е била предложена от Бойко Борисов на китайския му колега Ли Къцян

 

Министърът за завършилото ни европредседателство Лиляна Павлова ще поеме организацията по създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай.

Това е предложил премиерът Бойко Борисов на китайския премиер преди Ли Къцян да си замине от страната след вчерашната среща на върха в София във формата "16+1".

 

 

"Днес получих предложение от министър-председателя Бойко Борисов в качеството ми на министър за Българското председателство на Съвета на ЕС да поема създаването и управлението на бъдещия Глобален център за партньорство между държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China). Неговото създаване бе договорено по време на срещите на премиера Бойко Борисов и китайския му колега Ли Къцян в София", потвърди и самата Павлова във фейсбук.

Създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай (Global Partnership Centre of CEECs and China) бе договорено от министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян в рамките на инициативата в София.

Страните от „16+1“ трябва заедно да направят послание за отвореност. Говорихме вече няколко пъти с премиера Борисов, че трябва да проучим правилата и законите на ЕС и на държавите членки“, заяви Ли Къцян, цитиран още вчера от Министерския съвет.

Според него по този начин инвеститорите и предприятията ще знаят какви правила трябва да следват и какви рискове да избягват.

 

 

„Така нашите проекти за сътрудничество могат да се развиват по-бързо и по по-зрял начин. Предложихме да се създаде център за глобално партньорство и сътрудничество, в контекста на глобализацията държавите от "16+1" ще проучат как нашето сътрудничество може да отговаря на правилата на ЕС“, допълни още председателят на Държавния съвет на Китай.

Ли Къцян посочи също, че съвместните проекти за сътрудничество ще получат много силен напредък, а китайските предприемачи ще имат много по-голям стимул да инвестират в ЕС.

Искам да помоля премиера Борисов да поеме водещата роля и да види как може да се създаде такъв център, а Китай ще бъде спонсорът на такъв център“, подчерта китайският премиер.

Българският премиер Бойко Борисов каза, че бъдещият център ще подпомогне навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на ЕС, за да не стига до наказателни процедури и провалени сделки.

 

 

Според Бойко Борисов по-голямото присъствие на Китай като инвеститор и стратегически партньор в българската икономика би изиграло положителна роля и би дало тласък на икономическия растеж. По думите му, спазвайки условията и принципите на ЕС, икономическите отношения с Китай биха довели до просперитета на страните от целия регион.

http://clubz.bg/70249-lilqna_pavlova_poema_globalniq_centyr_za_partnorst...