Липсват над 30 млн. лв. от „златния гьол“ на „Капитан Андреево“, обяви министър Василев

 

Пусната е проверка от НАП, първата в историята на фирмата, за установяване дали тези пари ги има в наличност в касата, обясни министър Василев

 

Фирмата, която стопанисва т.нар. „златен гьол“ на Капитан Андреево все още не е предоставила на НАП касовите си наличности, каза финансовият министър Асен Василев по време на заседание на Комисията за ревизия. Василев уточни, че това е фирмата, която декларира най-големи касови наличности в страната – над 30 милиона лева.

При проверка данъчните установиха редица нарушения, включително и несвързани със системата на НАП касови апарати и наложиха санкции на частната фирма, като до момента от обезпечителни мерки са събрани над милион и половина лева. Остава обаче въпросът къде се намират десетките милиони, които фирмата по документи има налични в брой.

 
 
 
poster
 
 
  
 
 
360p geselecteerd als afspeelkwaliteit
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

НАП запорира кешовия оборот на „Златен гьол“

Частната фирма, която стопанисва пункта за дезинфекция на Капитан Андреево, е проверена за първи от НАП едва през тази година, въпреки че изпълнява дейността си от 2013 година, каза финансовият министър Асен Василев и уточни, че това е компанията с най-големи касови наличности в страната.

"Фирма Пи Еф Си се оказа начлело на списъка на фирми с най-големи касови наличности. Конкретната касова наличност няма да спомена, но тя е над 30 млн. лв. Пусната е проверка от НАП, първата в историята на фирмата, за установяване дали тези пари ги има в наличност в касата. Парите все още не са предоставени за преброяване, така че ние нямаме представа дали са налични, или не. В хода на проверката са установени серия от нарушения, вследствие на което са наложени обезпечителни мерки", обясни министър Василев. 

НАП е в готовност да преброи над 30-те милиона лева в брой, както и да наложи допълнителни санкции, ако те не бъдат предоставени, каза Георги Димов от НАП

"Локализирани са всички юридически и физически лица, извършващи дейност около кръга на тази структура. Ние също искаме да преброим парите, които явно ще ги събира цяла София", коментира той. 

По време на заседанието на Комисията за ревизията стана ясно още, че през 2013 година Българската агенция по безопасност на храните е сключила договора с частната фирма в нарушение на закона, защото той е трябвало да мине през обществена поръчка. На този етап обаче властите нямат намерение да го прекратяват. 

https://dnews.bg/lipsvat-nad-30-mln-lv-ot-zlatnia-gol-na-kapitan-andreev...