You are here

Липсващото дело за завладяната държава

Любомир Авджийски
Дневник

През януари 1992 г. са произнесени присъдите по делото Maxi Trial в Италия. 

Признати за виновни са 360 висши представители на италианската мафия. Това е най-голямото наказателно дело в световен мащаб.

През март 1987 са произнесени присъдите по най-дългото и тежко наказателно дело в историята на федералното правосъдие, наречено The Pizza Connection. Осъдени са 22 висши представители на фамилията Бонано, които са свързани с наркотрафик и корупция по високит етажи на властта в САЩ и Италия.

Общото между тези две дела е един от основните свидетели по тях – Томазо Бушета. Бушета е член на Сицилианската мафия. Във времето, в което дава информация за схемите, по които е работела мафията, той е осъден на доживотен затвор.

Но каква е връзката между тези дела и случващото се в България?

Приликите са две:

1. В пропорционалния размер на влиянието, което мафията 

организираната престъпност има в обществото и държавата.

2. Както в САЩ и Италия, така и в България е налице основен информатор, който е бил част от организираното завладяване на държавата. Изнесените от Цветан Василев обстоятелства са отдавна потвърдени в различни журналистически разследвания и са се превърнали в "обществена тайна". 

Но за разлика от журналистите, Цветан Василев разказва от първо лице за начините, по които е извършвано "завладяването" на българската икономика, политика и медии. Неговите показания могат да бъдат преки (най-ценните) доказателства по евентуално дело.

Разликите също са две:

1. За разлика италианската и американската прокуратури, българската отказва да провери подробните описания, които член на задкулисието дава за престъпните схеми, в които е участвал и в които са замесени политици и бизнесмени на високо ниво.

2. Разликата е, че докато в Италия водещ прокурор по делото е Джовани Фалконе, а в САЩ е заместник-главният прокурор на страната Ричард Мартин, то в България "водещ прокурор" по липсващите дела е онзи, който носи цялата (без)отговорност за прокуратурата.

Явно ще се наложи да изчакаме по-добър личен състав на българската прокуратура. А докато чакаме, следва да настояваме за реформирането й из основи особено в назначаването, правомощията и отчетността на нейното ръководство.

http://kafene.net/