You are here

Лозан Панов: Без силна опозиция, независими съдебна власт и медии не може да сe бори корупцията

Според него антикорупционен орган може да е от помощ, но само след укрепването на традиционните структури

Създаването на екзотични антикорупционни структури не може да покрие недостатъците на вече съществуващите традиционни механизми, каквито са прокуратурата и разследващите органи. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод плановете за създаване на нов орган за борба с корупцията, които бяха обсъждани вчера на КСНС при президента, посочва defakto. bg.

Според Панов подобен орган може да е от помощ, но само след укрепването на традиционните структури.

"Не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналистика. За мен това е основният извод, който трябва да направим", каза председателят на ВКС.

Що се отнася до позицията на Венецианската комисия - че има нужда от засилване на независимостта на съда и повече отчетност на главния прокурор, Панов обясн, че това не се случва за първи път, посочва Offnews.bg.

"Няма как отново да не се забележи това, което казват експертите на Венецианската комисия. Спомняте си - когато се извършваха промените в Конституцията на Република България, отново бе попитана Венецианската комисия и тя отново изрази мнението си за разделяне на ВСС и начина, по който това трябва да се случи. За съжаление, това не беше направено", добави той.

http://www.faktor.bg