You are here

Лозан Панов иска становище от прокурорската колегия за проверката по делото на Иванчева

Председателят на ВКС Лозан Панов иска от прокурорите становище по писмото, подписано от четирима техни колеги, с което беше предложено дело ”Иванчева” да не бъде дадено за проверка на комисия от Върховния касационен съд.

Председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов e предложил на Прокурорската колегия да изрази становище по писмото до Апелативния специализиран наказателен съд /АСНС/, изпратено от четирима прокурори, в което се предлага дело на съда да не бъде предоставяно на проверяваща комисия от ВКС.

За това съобщиха от пресцентъра на ВКС.

 

„За такова предложение не само липсва правно основание. То представлява недопустим опит за институционално въздействие върху съда, нарушаване на конституционно установения баланс на държавната власт и върховенството на закона, груба намеса в съдебната независимост“, коментира председателят на ВКС, цитиран от пресцентъра на съда.

 

Той отбелязва, че целта на писмото е опит да се осуети образувана по надлежния ред проверка на АСНС. И допълва, че според ВСС независимостта е основна ценност на съдебната власт, предпоставка за върховенството на закона и гаранция за справедлив процес, която трябва да се заслужи, отвоюва и охранява. По думите му това налага произнасянето на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по случая.

 

В края на ноември комисия от ВКС поиска материалите по делото за изменение на мярката на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, за да извърши проверка и да установи дали има нарушения в организацията на работата на съда по конкретния казус. С писмо прокурори поискаха от съда да не предоставя материалите за проверка, за да се осигури безпристрастно решаване на делото.

 

Писмото беше подписано от и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров, и.ф. административен ръководител на Апелативната спецпрокуратурата Николай Найденов и двамата прокурори по делото Илиян Рангелов и Тихомир Стоев.

https://frognews.bg