Лукановите куфарчета с пари - реалност

Лукановите куфарчета с пари - реалност Бившият депутат от левицата Добромир Гущеров е стартирал бизнеса си с безлихвен заем, който му позволил да натрупа около 1 100 000 лева чиста печалба, без да полага особени усилия. Това каза по bTV писателят Крум Благов, който се занимава с мистичния „първи милион“ на богаташите, натрупали огромните си капитали веднага след падането на комунистическата власт.“

Новата книга на издателство „Репортер“ - „Първият милион“ с автор Крум Благов, излезе на 7 ноември. Това е документално разследване за произхода на парите на десет от най-богатите българи: Валентин Моллов, Васил Божков, Георги Гергов, Димитър Барбуков, Добромир Гущеров, Иво Недялков, Илия Павлов, Николай Банев, Славчо Христов и Христо Ковачки.

С документи от архивите на БКП, комсомола и ДС се дава отговор на въпроса - раздавани ли са куфарчета с пари след 10 ноември 1989 г. и как са започнали бизнеса си българските олигарси. Особено интересни са разказите на още живите бивши членове на Политбюро и секретари на ЦК на БКП, на секретарите и на други отговорни служители на ЦК на Комсомола, сред които има видни в момента политици.

Някои партньори на героите на книгата по време на началните им стъпки в бизнеса са проговорили за първи път пред автора. „Първият милион“ възстановява „икономически досиета“ на част от най-видните фигури на прехода. Всичко, описано в книгата, е документирано

Гущеров, който е сред хората, признавали в интервюта, че е имало т.нар. раздаване на пари, има подписан договор със съдружник на Андрей Луканов. „Аз разполагам с него. Той получава безлихвен заем при курс 3 лева за долар, а го връща при курс 18.95. Това означава, че само ако е обменил парите навреме, е получил чисти 1 100 000 лева.

Всъщност договорът облагодетелства Гущеров да направи застрахователно дружество. Той обаче не го създава веднага, а по-късно, разказа пред bTV Благов, давайки да се разбере, че бившият народен представител е „заредил резервоара“, преди да се впусне в реалния бизнес.

По време на изследванията си Крум Благов установил, че характерно за милионерите с т.нар. „червени куфарчета“ е, че нямат успешни сделки с друг, освен с държавата. Той обясни, че преди време се е свързал с Добромир Гущеров. По това време червеният бизнесмен бил в Австрия и двамата се разбрали да се видят по-късно в София. Благов изпратил въпроси по пощата, но така и не получил нито отговори, нито среща.

„България не беше ограбена. Грабеж е, когато някой ти опре нож в гърлото. България беше раздадена. Раздадоха я тези, от които се очакваше да се грижат за парите на държавата и да ги умножават“, категоричен е Благов.

Според него раздаването на капитали не е координирана партийна акция, тъй като в началото на 90-те години на миналия век в БСП е имало няколко враждуващи течения. „Всяко от тях си е създавало собствени икономически ешелони. Всъщност схемата, която се приписва на Андрей Луканов, беше усвоена и от други след него - по времето на Любен Беров, на Иван Костов и на Жан Виденов“, смята Крум Благов.

 

Webcafe.bg