Лъжците и манипулаторите на общественото мнение у нас не подават оставки, абонирани са за “телевизора”

Иво Инджев

В името на читателската аудитория ( подчертавам – в името, а не от нейни име) се налага отново да задавам въпроси, каквито отсъстват от т.н. политически дневен ред при съответното отсъствие на парламентарна опозиция, призвана да пита не само властта, но и нейния обслужващ персонал.

Питам: някой от лицата на антиевропейската реторика ще се извини ли за дългогодишните си фалшиви вопли срещу липсата на европейска солидарност и конкретно – срещу тяхната главна мишена Ангела Меркел? 

Този въпрос съм го задавал и преди във връзка с предсказанията за неминуема и скорошна нейна политическа смърт. Кресливи и уж различни на (политически цвят) врачки, като Андрей Райчев или подобният му в това отношение ласкател на своя гербаджийски бос Георги Марков, брояха дните й. 

Вече пета година тя ги опровергава с помощта на избирателите в Германия. Когато тези кресльовци се видяха в невъзможност да видят осъществяването на пожелателните си зложелателни врачувания, цял хор от техни сродни ( дребни) души припяваше, че в крайна сметка и тя била като Путин, защото управлявала също толкова дълго.

Нима? Като Путин – в демократична страна със свободни медии, реална опозиция в Германия и предначертан краен срок на своето оставане на върха, който тя сама си постави?

Сега, в рамките на кризата, предизвикана от китайската пандемия, антиевропейците у нас ревнаха отново в хора на своя диригент от Кремъл, че Европейският съюз доказал своята непригодност и едва ли не той е виновен за жертвите на грипа, плъзнал от Ухан в Европа, защото Брюксел не помогнал достатъчно и дори не се кани да го направи.

Опровергани са с факти за пореден път и все така категорично. Но, както винаги, традицията у нас партии, партийни пропагандисти и обикновени паразити на руско-българската държавна хранилка нямат намерение да се извиняват и да си посипят плешивеещите глави с пепелта на старите си речи, изгорели на кладата на реалностите. 

Лъгаха и манипулираха, но няма кой да им поиска сметката за отровителската им дейност – напротив, все така дефилират като легитимни футуролози в телевизионните студиа. Нострадамус до Нострадамуса или по-точно :  Ванга до Ванга, макар да лъготят като някой стар Манго!

Кълвяха я злобно като “баба Меркел” ( двамата споменати по-горе са й връстници, но не се смятат за “дядовци”, подлежащи на изхвърляне заради собствените изхвърляния и несбъднати видения), която трябва да си ходи веднага В противен случай германският народ щял да я помете в най-близко бъдеще, обещаваха те на многомилионните зрители на гостоприемните за такива шарлатани нашенски телевизии.

Франс прес разпространи коментар, преведен от БТА и препечатан в e-vestnik, посветен на поредния и изненадващ за мнозина успех на Меркел в усилията й да съхрани обединена Европа.  

“Ангела Меркел пое сериозен политически риск в страната си, приемайки за всеобща изненада преди седмица идеята, която дотогава беше табу, за общ дълг в Европа за съживяване на икономиката след кризата с коронавируса.

Като признак за тектоничните промени в мисленето на хората в резултат от пандемията, германската канцлерка изглежда е на път, поне в страната си, да спечели залога. Нейната консервативна партия я подкрепя, а мнозинството германци одобряват инициативата, подета заедно с френския президент Еманюел Макрон и която само допреди няколко години би била немислима.

Дори предложението на Париж и Берлин да не бъде доведено до успешен край поради съпротивата на няколко европейски страни, начело с Австрия и Нидерландия, границите на дебатите в Германия около европейската финансова солидарност бяха оттласнати.

„Изобщо не се съмнявам, че в парламента има широка подкрепа за това предложение“ в Германия, заяви в интервю за АФП председателят на германската Камара на депутатите Волфганг Шойбле, влиятелна политическа фигура в християндемократическата съюз (ХДС) на канцлера Меркел.

„Важно“ предложение

Гласът на Волфганг Шойбле се чува в Германия. Убеден проевропеец от десетилетия, бившият германски финансов министър е въплъщение в страната си също на бюджетната дисциплина и дори праволинейност.

Докато беше във финансовото министерство, в разгара на кризата в еврозоната, той си навлече критиките на множество страни заради силните си резерви към спасяването на Гърция от банкрут. Освен това той никога не е бил смятан за особен привърженик на общите дългове.

Днес, пред кризата с новия коронавирус, той приветства идеята като „необходимо и важно предложение в периода, който преживяваме. То изхожда от принципа, че Европа трябва да използва тази криза, за да укрепне“, каза Шойбле, който във вторник подписа обща декларация в тази насока с френския си колега Ришар Феран.

В понеделник цялото ръководство на ХДС подкрепи френско-германската идея, която предвижда Европейският съюз да вземе заем от 500 милиарда евро, за да ги предостави под формата на субсидии на най-засегнатите от последиците от епидемията страни като Италия и Испания, без да е необходимо те да ги възстановят самостоятелно.

„Германия ще е добре само ако Европа е добре“, заявила категорично по този повод канцлерката, както свидетелства участник в закритото заседание.

Германското председателство на ЕС

В редовете на консервативното движение не цари единодушие. Най-дясното му крило, наречено „Съюз на ценностите“, изрази бурно несъгласието си.

Един от водачите му, Александер Мич, разкритикува пред АФП предложението като „още една стъпка към създаването на дългов (европейски) съюз и централизирана държава“ и призова германските парламентаристи да му се противопоставят.

Критиките, отправени също от крайната десница и малката либерална Свободна демократическа партия (СДП) в Германия, все пак остават малцинство.

Около 51 процента от германците одобряват плана на канцлерката и френския президент за подем, при все че те сами ще финансират цели 27 процента от него, показва допитване на института „Сивей“ за седмичника „Шпигел“. Против плана, за сметка на това, са около 34 процента от запитаните.

Какво се случи? Ползвайки се със силна популярност заради действията си за справяне с пандемията в страната, Ангела Меркел, която от политическа гледна точка вече няма кой знае какво да губи, при положение, че в края на 2021 г. политическата й кариера приключва, заложи целия си авторитет.

„Тя беше благоразумна да препотвърди европейския ангажимент на Германия след доста болезнените критики на Италия или Испания“ за липсата на европейска солидарност в пика на пандемията от Ковид-19, смята човек от обкръжението на Еманюел Макрон.

„Меркел има предвид също, че от юни Германия поема ротационното председателство на ЕС и иска да остави следа“, допълва той”.

Tags: