Любимият на Борисов аргумент за разкопаването на България от “Газпром” се очертава наполовина празен – или наполовина пълен?

Иво Инджев

Германия забрани на руския колос (на все по-огъващи се крака) “Газпром” да пълни повече от половината тръба в случай, че нейният проект “Северен поток” изобщо оцелее. https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/05/15/4067203_germaniia_reshi_gazprom_da_polzva_samo_50_ot_severen/?ref=home_NaiNovoto

И балонът на руския “Северен поток” се спихна. Наполовина за момента. Може ли изобщо да полети, след като е вече едва 50 процента надут?

Или на полетелите по нанадолнището руски гадо…пардон, газопроводници им е вече фатално важно все нещо от мегаломанските им проекти за обвързване на западни държави и задушаване чрез тази примка на източни съседи все пак да се случи?

Руският посланик в София Юрий Исаков ехидно напътстваше София да показва “зъбки” на Запада, за да не се закрива “Южен поток” – поради същите изисквания на ЕС, приложени сега и спрямо “Северен поток”.

Дойде време Русия, щом толкова иска да се зъби(м), сама да покаже как се показват “зъбки” на същия този Запад в аналогичната ситуация на онази, която доведе до отказа на Путин от “Южен поток” на 1 декември 2014 година в Анкара, обвинявайки за това България, която просто се придържаше, макар и с отвращение, към европейските препоръки. Борисов му се извини за неудобството да бъдем европейци на аудиенция на червения му килим за този преглътнат с преклонена главица кремълски (не)заслужен шамар. 

Казано иначе, на Путин и компанията му изнудвачи, не им остава друго сега, освен да скърцат (без)силно със зъби.

Апологетите на обвързването на България с “Турски поток”, сред които на първа линия край потока се пъчи премиерът Борисов, си умираха да дават за пример предполагаемия гарантиран успех на “Северен поток”.

“Защо за “Северен поток” може, а за “Турски поток” не може”, възкликна не веднъж  следовникът на Георги Първанов на попрището на рекламирането на руските енергийни интереси, оправдавани с някаква хипотетична българска печалба в далечното бъдеще.

Не,”Северен поток” също не може да заобиколи правилата на ЕС  – все едно , че са някаква си Украйна, подлежаща, според Кремъл, на обесване на газовата примка чрез заобикаляне.

Т.н. опозиция в България се бори да се докаже като повече путинофилска от властта. Не можем да очакваме от нея да потърси сметка на Борисов, че се включи в рафтинга чрез своето кану като един Винету по поредния поток на Русия.

Някой обаче трябва да зададе въпроса на Винету и то с гняв, подобен на онзи, с който демонстранти у нас заклеймяваха американска компания, че се готви да “дупчи снагата на майка България” в търсене на газ и успяха да я прогонят с решаващата намеса на премиера Борисов, клекнал пред този лозунг чрез нареждането си да се въведе мораториум срещу онова несъстояло се американско дупчене. 

За разлика от хипотезата американци да дупчат снагата на майка ни България, Борисов допусна и поощри разкопаването на половин България по руски стратегически каприз, обяснен отново от нашия премиер с някаква бъдеща полза за България.

Това е факт, а не някакво намерение. Сега се вижда, че прикритието на префасонирания “Южен поток”, прероден като “Турски поток” и обосноваван пропагандно тук като близнак на “Северен поток”, падна като отстреляна на полигона на логиката лесна за откриване мишена.

Поради липса на опозиция в парламента, питам скромно в лично качество: кой ще потърси отговорност за разкопаването на България за оня що духа от Север, на когото дори и далеч по важния му “Северен поток” не му се случва, какво остава за турската му рожба на българска земя?

На Борисов и останалите оптимисти за преминаването на “Турски поток” през България сега остава възможността да обяснят оптимистично, че северният маркуч на Русия за задушаване на Украйна всъщност се оказва наполовина пълен, а не обратното, както им се струва на песимистите за успеха на руската стратегия по зарибяване на Запада със свои суровини за целите на закопаването на Изтока.

Screenshot-2019-10-21-at-10.47.23НА СНИМКАТА:  Целувки и прегръдки между руския посланик Макаров и българския премиер Борисов през октомври 2019 година край Стара Загора в чест на първата копка на турския поток и разкопаването на България в името на този кремълски стратегически ялов каприз