Макрон и Путин са разговаряли за Запорожката АЕЦ, руският президент предупреждава за ''катастрофални последици''

Президентите на Франция и Русия Еманюел Макрон и Владимир Путин са провели телефонен разговор заради ситуацията около Запорожката АЕЦ. 

В официално съобщение на Елисейския дворец се посочва, че Макрон е осъдил продължаването на войната в Украйна и е призовал да бъде прекратена възможно най-скоро, да започнат преговори и да бъдат възстановени суверенитетът и териториалната цялост на Украйна.

Макрон е настоял и за необходимостта от гарантиране на безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие. Той е припомни, че руската окупация е причината за рисковете, които днес грозят целостта на Запорожката АЕЦ. Според съобщението на Елисейския дворец френският президент е поискал руските сили да изтеглят въоръжението си оттам и да последват препоръките на МААЕ, за да се гарантира безопасността на обекта.

Еманюел Макрол е поискал Путин да гарантира, че споразумението, постигнато от Русия с Украйна и Турция, под наблюдението на ООН, се изпълнява по такъв начин, че изнесеното зърно да отива при най-нуждаещите се.

В официалното съобщение от президентството се казва още, че Макрон ще остане в контакт с украинския президент Володимир Зеленски, с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия и ще разговаря отново с руския си колега през следващите дни, за да може да се постигне споразумение, гарантиращо безопасността на Запорожката АЕЦ. 

Кремъл обаче представя по-различна версия на телефонния разговор между двамата. 

Според пресслужбата на Путин двамата държавни глави са имали "подробен и откровен разговор за ситуацията в Украйна с акцент върху гарантирането на сигурността на Запорожката атомна електроцентрала", както и че "редовните украински атаки срещу Запорожката АЕЦ са имат катастрофални последици и е необходимо да се повлияе на Киев". 

„Руската страна обърна внимание на редовните украински атаки срещу съоръженията на АЕЦ, включително и хранилището на радиоактивни отпадъци. Путин информира за мерките, предприети от руските специалисти за осигуряване на физическата защита на централата и подчерта необходимостта да се повлияе на властите в Киев, за да бъдат обстрелите незабавно прекратени“, се казва в изявлението на Кремъл.

Според съобщението е била изразена "взаимна готовност за неполитизирано взаимодействие на ситуацията около АЕЦ с участието на МААЕ". 

Кремъл посочва още, че Путин е подчертал пред Макрон, че "украинските сили за сигурност, използвайки оръжия, доставени от западни страни, продължават целенасочени масирани обстрели на гражданската инфраструктура на градовете в Донбас, в резултат на което страдат цивилни.

Путин и Макрон са се договориха да продължат диалога, допълват оттам, като подчертават, че телефонният разговор се е състоял по инициатива на френската страна. 

За последен път двамата президенти разговаряха на 19 август.

https://offnews.bg/sviat/makron-i-putin-sa-razgovariali-za-zaporozhkata-...