Манфред Вебер: ЕС да прекрати преговорите за членство с Турция

Германски политици призоваха за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, изтегляне на германските войници от турската въздушна база „Инджирлик” и спиране на доставките на оръжия в отговор на вчерашния вот за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА.

"Турция се отдалечава от демокрацията и правовата държава. Това е проблем за Европейския съюз и ние ще променим политиката си спрямо Анкара", заяви Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента, предаде БНР.

"След като Турция очевидно избра грешния път на развитие, Брюксел трябва да преразгледа отношенията си с Анкара. Съвсем конкретно това означава, че преговорите за членство в ЕС, които ние все още водим, просто не могат да продължат", заяви Вебер.

Депутатът в същото време подчерта, че Турция е голяма, силна и важна страна.

"Тя е наш съсед и икономически партньор", каза още Вебер.

Той призова към задълбочен анализ на резултатите от референдума в Турция.

"Резултатът не означава победа за Реджеп Ердоган. Победата му съвсем не е категорична", коментира Вебер.

Сара Вагенкнехт и Джем Йоздемир, ръководители съответно на опозиционните парти Левите и Зелените, призоваха за изтегляне на войниците на Бундесвера от турската въздушна база „Инджирлик”, където те участват в операция срещу "Ислямска държава".

"След резултатите от референдума президентът Реджеп Тайип Ердоган трябва да отърси диалог с взаимно уважение с всички политически и социални групи в страната”, заявиха германският канцлер Ангела Меркел и вицеканцлерът и външен министър Зигмар Габриел в съвместно изявление, цитирано от ДПА.

Меркел и Габриел подчертаха също, че "близкият резултат от референдума показва колко дълбоко е разделено турското общество".

Те посочиха, че германското правителство уважава правото на турския народ да взема решения за конституцията. Двамата лидери обаче заявиха, че президентът Ердоган носи голяма отговорност за следващите стъпки на страната, предаде АП.

http://www.faktor.bg