Маркет линкс: БСП падна до 6,6%, люта битка за първото място на вота

Коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" води с 0,5% пред ГЕРБ-СДС сред решилите да гласуват на парламентарните избори на 2 април. Сред всички избиратели обаче първа е коалицията, водена от Бойко Борисов, с разлика от 2 на сто. 

Това показват данните на Маркет линкс от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ПП-ДБ събира 20,9% от гласуващите, а ГЕРБ-СДС - 20,4 на сто. Сред всички запитани резултатът е 15,4% за ГЕРБ, 13,3% за ПП-ДБ. 

Към момента под 4-процентната бариера остават „Български възход“, „Има такъв народ“ и новата коалиция „Левицата“, показват още цифрите. 

Следващото Народно събрание се очертава да е с пет партии. Според данните сред гласуващите ДПС е трета политическа сила с 13,3%, следва "Възраждане" с 11,8%. БСП би била пета на вота на 2 април и ще е последната партия, която преминава прага за влизане в Народното събрание. Социолозите отчитат за социалистите 6,6%.

 
 

„Има много избиратели, които все още не са взели окончателно решение за кого да гласуват. Към момента виждаме изключително изострена битка за първото място с практически равен резултат“, каза Добромир Живков от Маркет линкс. 

„За“ хартиеното гласуване са 20% от анкетираните, „за“ машинното – 56%, не могат да преценят 24 на сто от хората у нас. 

------------------------------------

Националното проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1080 лица над 18 г. в периода 18-27 февруари по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

https://offnews.bg/izbori/market-links-bsp-padna-do-6-6-liuta-bitka-za-p...