You are here

Мартин Димитров пред OFFNews: Ще похарчат още милиарди, но АЕЦ Белене няма да има

Светослав Метанов

- Г-н Димитров, как си обяснявате огромното разминаване между междинния доклад за АЕЦ "Белене", в който пише, че няма вариант, при който проектът да е жизнеспособен, и това, което бе извадено като изводи само месец по-късно в окончателния доклад?

- Винаги когато докладите в енергетиката са тайни, ние, българите плащаме многомилионни сметки. Затова и пуснахме искане до министъра на енергетиката, трите доклада за АЕЦ Белене на БАН - първоначалния, междинния и окончателния, да станат публични. А иначе личат сериозни противоречия между това, което казаха устно представителите на БАН и което после бе повторено от Министерството на енергетиката и това, което пише в междинния доклад, публикуван на сайта Balkanleaks. Тези разминавания са много сериозни, направо скандални. Вече е критично важно всички доклади да станат публични.

- Остава някакво доста горчиво усещане. Смятате ли, че гледаме свирен мач?

- Аз подозирам тайна договорка между българското и Москва за Белене. Тя личи от много неща. Опасявам се, че смятат да внесат в парламента част от окончателния доклад на БАН и въз основа на него да искат подновяване на проекта. Мисля, че точно това им е планът. Може би тази част от доклада ще отиде направо в Секретната секция и докладът ще си остане таен. Вземат си решение за подновяване на строителството и договорката с Москва по темата ще бъде изпълнена. Лошото е, че ние, българските граждани, ще платим огромна сметка - над 20 милиарда лева. Това е първият много сериозен проблем. Вторият е, че не е решено съхранението на ядрените отпадъци как ще се извършва. Нито една българска община няма съгласие по темата. И, трето, не трябва да се забравя, че там е сеизмично опасна зона. Да строиш ядрена централа в сеизмично опасна зона е бих казал престъпление към българите.

- За Козлодуй няма ли същия проблем?

 

- Не, геологическите проучвания показват, че Козлодуй е с една степен по-малко рисково място спрямо площадката в Белене. Близо до нея минава разлома Вранча.

- Казвате, че вероятно има договорка на управляващите с Москва. От промяната в публичното говорене по темата ли правите този извод?

 

- Да, въпросът ви е: Как Белене от гьол стана жизнеспособен проект? Същите хора, които го нарекоха гьол и които ни обясняваха как всички български данъкоплатци сме ощетени от него, сега ни го хвалят. Подобна необяснима промяна в позициите обикновено се случва след задкулисни договорки. Когато имаме сделка натъмно. Между другото не трябва да се подценява въпроса, че е договорено посещение на руския президент Путин през март догодина. За мен то е пряко свързано с обявяването на новия голям шлем на сегашната власт, в който няма как да отсъства АЕЦ Белене.

- Толкова ли е лесно проектът да бъде рестартиран?

- В решението, гласувано от българския парламент по темата "Белене", се говори за прекратяване на проекта. Има огромна разлика между прекратяване и спиране. Нещо, което е прекратено, е заличено. Това е все едно компания, която я е имало, но вече не съществува. Така че всички документи, свързани с проекта, вече не съществуват - социално-икономическа оценка, оценка на ядрената безопасност, оценка на въздействието на околната среда. Много дълги документи вече ги няма, така че хората, които искат да строят Белене, трябва да започнат отначало. Но те не искат да започнат отначало, а да продължат от там откъдето са стигнали, защото ще им е много трудно, може би дори невъзможно, да отговорят на новите европейски изисквания за ядрена безопасност, които станаха факт след аварията във Фукушима. Четейки внимателно изказванията на хората от властта, те не смятат да започват проекта отначало. Това за мен е незаконно. По тази тема, ако няма кой друг, ние ще водим дело в съда.

- Как си обяснявате факта, че премиерът Борисов не говори по темата Белене?

- Това е стратегия. Той явно е възложил темата на енергийния си министър. Вижте, той много добре съзнава, че по темата "Белене" ще има огромни щети за управлението. Това много добре го разбира. Наясно е, че са поети ангажименти към Москва и затова е оставил цялата тази много неприятна работа на Теменужка Петкова.

Негативите върху сегашното управление от АЕЦ "Белене" ще бъдат толкова големи, че ще сложат черен отпечатък върху всичко положително, което тези хора някога са правили. От тях няма да се помнят нито магистрали, нито детските градини, които повтарят непрестанно. На сметката им ще остане само Белене. Накрая поколенията ще питат кои са ония неразумни хора, които са построили ядрена централа в сеизмологично опасна зона. Накрая само това ще остане и ще бъдат сочени с пръст години наред. Ще им бъде търсена отговорност години наред. Няма да се измъкнат - това искам да им кажа. 

- Какво очаквате да се случи?

- Моето лично очакване е, че ще похарчат още много пари, може би милиарди, но Белене няма да има.

- Защо?

- Включително защото Европейската комисия няма да стои безучастно и да гледа, тъй като говорим за обща европейска сигурност. Една ядрена централа в сеизмологично опасен район не е проблем само на нас, които живеем в България. Това е проблем на целия Европейски съюз. Така че ЕК ще намери начин да поиска от тези, които искат да строят ядрена централа, да покрият новите изисквания. Аз смятам, че това няма как да стане. Така че сценарият, който ни чака, е да похарчат още милиарди и накрая да няма "Белене".

- То може и такава да е идеята!

- Да, може да се окаже, че през цялото време такава е била идеята.

offnews.bg/interviu/martin-dimitrov-pred-offnews-shte-poharchat-oshte-miliardi-no-aetc-b-670538.html