Мафията трупа милиарди и при ГЕРБ

Мафията трупа милиарди и при ГЕРБПрестъпността у нас върти 3.5 млрд. лв., което е почти 5% от БВП

Мафията продължава да трупа финансова мощ, въпреки уверенията на ГЕРБ, че организираната престъпност е овладяна. Хвалбите на властта бяха попарени вчера от констатации в доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). Той показва, че престъпността у нас генерира около 3.5 млрд. лв. годишен оборот. Данните бяха представени от анализатора в ЦИД Тихомир Безлов на публична дискусия за заплахите от организираната престъпност, в която участваха представители на Европол, британската агенция за борба с организираната престъпност, НПО и дипломати. Вътрешният министър Цветан Цветанов и главният секретар на МВР Калин Георгиев пък използваха случая да се похвалят с постиженията си в битката с престъпността.

В документа се посочва, че оборотът от 3.5 млрд. лв. представлява почти 5 на сто от БВП и е по-малък в сравнение с годините отпреди влизането на страната в Евросъюза. Най-голямата заплаха за сигурността е обвързаността на "белите якички", мафията и олигархията, смятат експертите.

Другата констатация на ЦИД е, че криминалните пазари се адаптират по различен начин в условията на криза, като в най-големия нелегален пазар - този на секс услугите, се наблюдава свиване на потреблението и въпреки това той носи най-сериозен приход на българските кримимрежи - от около 1.26 млрд. лв. При наркотрафика са забелязали, че се разпадат мрежите, които са контролирали пазара на хероин, например до 2008 г., но пък има увеличение на търсенето на синтетични наркотици. Вътрешният наркопазар се оценява на около 350 млн. лв. На двойно по-голяма стойност - 700 млн. лв., са ДДС измамите, а най-бързо растящият пазар е за контрабандните цигари, който през 2010 г. е стигнал до 500 млн. лв. Подобни са стойностите на печалбите от нелегални горива. "Доходите от престъпна дейност запазват високите си нива въпреки икономическата криза", смятат от ЦИД и обясняват, че това се дължи и на факта, че по-голямата част от престъпните мрежи контролират легални бизнес структури.

Малко след като участниците чуха констатациите от документа, Калин Георгиев увери, че има "относително овладяване на тежката организирана престъпност", както и че наркогрупите са "относително неутрализирани". Обясни, че предлагащите секс услуги групи не са централизирани и вече се насочват към държави, където проституцията е легализирана. А групировки, занимаващи се с наркотрафик, вече се насочвали към бизнес с контрабандни цигари, въпреки че през 2011 г. има спад в употребата им.

Вътрешният министър пък изтъкна успехите на МВР, като припомни присъдите по "Наглите" от преди два дни, както и увеличения брой на осъдените ефективно за трафик на хора - от 85 през 2007 г. са се увеличили на 131 през 2011 г.

Венелина Ангелова

Сега