You are here

Машинното гласуване може да замени бюлетините от догодина

Още на евроизборите през пролетта в най-малко 3000 избирателни секции трябва да се организира машинно гласуване, а на местните избори през есента – в поне 6000.

 

Машинното гласуване да измести изцяло хартиените бюлетини от догодина, прие парламентарната правна комисия на извънредно заседание в четвъртък.

Депутатите искат още на евроизборите през пролетта в най-малко 3000 избирателни секции да се организира такъв тип вот, а на местните избори през есента – в поне 6000, стана ясно от доклада на комисията.

По предложение на ДПС беше прието след местните избор в секциите, където има машини, да се гласува само с тях и да няма хартиени бюлетини. Предстои промените да бъдат гласувани в пленарната зала.

Късно вечерта в сряда правната комисия прие драстично вдигане на прага за преференциален вот, който вече да бъде равен на националната, районната или общинската избирателна квота. Тази квота се изчислява като се съберат действителните гласове, подадени за всички листи и кандидати в общината, и се разделят на броя на мандатите, т.е. за европейските избори например тя ще бъде над 100 000 гласа.

В подкрепа на промените гласуваха представителите на ГЕРБ, ДПС и „Обединени партиоти“. ВМРО и БСП се обявиха против.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/%D0%BC%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%...