МБАЛ “Черноморска - Бургас· стартира официално след клъцването на лентата от премиера

Публично-частно партньорство за кого и как

МБАЛ “Черноморска - Бургас· стартира официално след клъцването на лентата от премиераЧовек близък в миналото на екссливенския кмет Йордан Лечков построи болница в „Меден рудник”. Фирмата „Многопрофилна болница за активно лечение д-р Пенкови”-ООД бе избрана за изпълнител на общинския обект след проведен конкурс. Общината даде право на строеж, а в замяна получи обособени обекти в бъдещата сграда – медицински център и застроена площ обезщетение.

Фирмата е сливенска, собственост е на д-р Пенко Пенков, съпругата му Галина Пенкова и двете им деца – Милен и Гергана Пенкови. Д-р Пенков е известен в Сливен като собственик на първата частна болница в града със суперлуксозни условия, чиято лента бе прерязана през 2008 г.  И ако тогава Бойко Борисов не режеше ленти на поразия, сега лично участва в рязането на лентата като премиер в Меден рудник на 23 септември. Дали е еволюция или революция ще отсъдите сами ...

Неврологът д-р Пенков се занимава с политика от много години. През 1997 е бил кандидат-депутат в листите на Евролевицата. През 2001 вече е в  „Коалиция федерация на свободния бизнес - “Съюз България”, на местните избори през 2003 в Сливен влиза като съветник  от партия “Общобългарско национално движение Отечество”, която подкрепя независимия тогава кандидат за кмет Йордан Лечков., а Лечков го прави свой заместник по здравеопазването.

На този пост обаче д-р Пенков се задържа само една година. През нея името му се свързва със скандали както твърдят запознати и с изчезнало оборудване за хиляди левове, изпратено от Световната банка.

В информация, публикувана на сайта на Българския лекарски съюз под наслова „Моралът не е от вчера” на 21.04.2004 г. четем следното: „След вчерашната пресконференция на Асоциацията на частните здравни лечебни заведения, където стана ясно, че д-р Пенко Пенков от Сливен е избран за председател на асоциацията, лекари от Сливен изпратиха на вниманието на пресцентъра и на сайта на БЛС статията “Здравна служба, обрана от д-р Пенков”, публикувана във вестник “Седмица” от главния редактор на изданието Георги Попов.  Колко е морално поведението на д-р Пенков? – попитаха лекарите.

Ето и част от тази статия:

„Здравна служба обрана от незнайно кой?

МБАЛ “Черноморска - Бургас· стартира официално след клъцването на лентата от премиераОборудване от Световната банка за десетина хиляди долари са отмъкнати от село Градец.

22 вида медицинска и друга техника липсват от здравната служба в това голямо село и това е установено с протокол отпреди десетина дни.

Преди две години, поясни Георги Дедов, по линия на Световната банка и Министерството на здравеопазването е било внесено оборудване за 10 хиляди долара с различни видове медицинско и друго оборудване: хладилници, електрокардиографи, микроскопи и др. Дарението дошло като манна небесна за още 11 здравни служби в района и с тях работата на местните джипита потръгнала.

Когато село Градец минава в груповата практика на д-р Пенкова (съпругата на сегашния зам.-кмет на Сливен) обаче, редица атрибути от въпросната техника са били откарвани в частна болница на някой който все пак е имал достъп до тях. Един от тези хора е д-р Пенков.

Ще изброим някои от тях: микроскоп, електрокардиограф, камера “Бюркер”, части от гинекологичен стол, центрофуга, форцепс хемостатичен, стетоскоп за бременни, телфиметър, скалпел, теглилка за деца и още ред подобни неща, общо 22.

Те са шокирани от безпардонността на Пенков и не могат да посочат друг пример за подобно отношение към неща, които са собственост на държавата. Не съществува никакво правно, нито каквото и да е друго основание въпросната медицинска техника да бъде давана дори под наем на частно болнично заведение, когато едно голямо село като Градец всекидневно се нуждае от него - твърдят запознати с порядките в здравеопазването.

Според запознати в ръководената от съпругата на Пенков групова практика са обхванати около 15 хиляди пациенти от Сливен и други райони, включително и котленския. Освен Градец д-р Пенков държи и Ябланово.“

Всичко това обаче е било в миналото, когато Лечков беше горд кмет на Сливен и ГЕРБ стоеше зад него, но нещата сега са различни... Виновни вече няма и всико е чисто като току що навалял сняг ...

МБАЛ “Черноморска - Бургас· стартира официално след клъцването на лентата от премиераСрещу управителя на болница „Хаджи Димитър“ в Сливен д-р Пенко Пенков бе образувано досъдебно производство. То бе за използване на документ с невярно съдържание. Според разследващите д-р Пенков е използвал съзнателно преправен договор между болницата и кардиологичната болница в Ямбол за изследвания и кандидатстване пред здравната каса за определени клинични пътеки.

Д-р Пенко Пенков се разследваше за използване на документ с невярно съдържание по чл. 310 , ал.1 и чл. 309 а от Наказателния кодекс.

Досъдебното производство бе образувано на 7 април 2010 г. При доказване на вината законът предвижда до 5 години лишаване от свобода или лишаване от право, каза по онова време говорителката на прокуратурата Виолета Калайджиева. Към момента д-р Пенков бе и председател на УС на Асоциацията на частните лечебници.

Производството бе във връзка с обвиненията на бившата шефка на НЗОК Жени Начева. Едно от повдигнатите й обвинения бе за това, че като шеф на бюджетна дирекция в НЗОК е превишила властта си и неправомерно и еднолично е разпоредила завишаване в бюджета на районната каса в Сливен. С корекцията е бил завишен разполагаем лимит на специализираната болница “Хаджи Димитър“ в града с 800 000 лева.

Има практика лечебни заведения да сключват договор помежду си, така че едното от тях да удостовери пред здравната каса, че може да изпълнява определена дейност, която е част от клинична пътека. Дали там е станала някаква гимнастика ...

През далечната 2008г. живущи в бургаския квартал „Меден рудник“ забелязват бившият сливенския кмет Йордан Лечков заедно с още двама да оглеждат петното, определено за строежа на бъдещата МБАЛ. Нека не забравяме, че по онова време управляваше тройната коалиция, а подкрепяният от докторът виден сливенски бесепар бе министър.

През юни 2009 г. двадесет и три видни сливенски личности излязоха с инициатива в подкрепа на Асен Гагаузов като мажоритарен кандидат на БСП за парламентарните избори. Сред тях е и записаният на шесто място в подписката д-р Пенко Пенков- управител на МБАЛ „Хаджи Димитър“. Върви разбери кой е за БСП, кой е за ГЕРБ, но нали парите нямат партиен цвят, а и мирис нямат, тъй че където Лечков, там и Гагаузов, че и бургаската шарена общинска дружинка.

МБАЛ “Черноморска - Бургас· стартира официално след клъцването на лентата от премиераПрез октомври 2009 г. медиите съобщиха, че ще започне строителството на Многопрофилна болница за активно лечение в бургаския комплекс „Меден рудник”. Това стана ясно по време на презентация на здравното заведение от инвеститора от Сливен д-р Пенко Пенков в община Бургас. Д-р Пенков по това време съобщи, че до момента е участвал в изграждането на четири болници в страната.

По време на срещата бяха изнесени спорни данни, че 30% от ражданията на бургазлийки се извършват в Сливенската болница и че Бургаска област към момента разполагала с 2 392 легла за активно лечение, което било с 25% по-малко от необходимото, с около 800 легла. Съгласуваният проект с Министерство на регионалното развитие и благоустройството   за новата болница бе за 170 легла. Всичко това обаче се промени след пускането в експлоатация на новата МБАЛ „Дева Мария“ в кв.Ветрен, която беше изградена от бизнесмена и бивш общински съветник от ГЕРБ Семир Абумелих.

Предвиденото финансиране на част от необходимите средства трябваше да е по линия на Европейската банка за развитие. Инвестицията  първоначално се предвиждаше през юли 2008г. (далече преди мечтите на ГЕРБ за болница) да бъде за болница с 200 легла за 35 млн. евро, но постепенно се смали на 15 млн. лева. Здравното заведение трябваше да бъде изградено върху девет декара общинска земя в Меден рудник до бл.420, бл.425 и бл.423 и се предвиждаше да бъде на седем етажа.  Предвиждаше се застроената площ да е 1 400 кв. м, а разгънатата площ да е 9 000 кв. м .По проект болницата щеше да се изгражда заедно с Медицински център.

Заместник-кметът д-р Мануелян по това време припомни, че изграждането на новата болница било залегнало още в началото на мандата на настоящата администрация.  Очакваше се болницата и медицинският център да бъдат построени до края на 2010 година. Това обаче се случи 21 месеца по-късно, но важното е, че се случи...

На 26 май 2010 г. кметът на Бургас Димитър Николов и д-р Пенков от „МБАЛ д-р Пенкови“ ООД направиха първа копка за изграждане на нова МБАЛ с медицински център в „Меден рудник“. Днес тя вече е факт и вероятно ще бъде полезна на жителите на най-големият бургаски квартал, но също така вероятно ще предоставя и услуги, които както всички услуги в една частна болница ще бъдат по-солени...

Друг интересен аспект ще е конкуренцията при родилките с МБАЛ „Дева Мария“ в кв.Ветрен, защото в началото на септември, още преди да й резнат лентата в болницата е било изродено първото бебе.

Предлагам и една друга гледна точка за събитието на сайта news.bg, която има и интересни коментари събуждащи интересни въпроси.

„Бургас с най-голямата частна болница по Черноморието

Премиерът Борисов, заобиколен от министрите Десислава Атанасова, Лиляна Павлова и Ивайло Московски, преряза лентата на най-голямoто частно здравно заведение в Югоизточния регион и Черноморието - МБАЛ „Черноморска - Бургас“.

Този мащабен проект е финансиран с 15 милиона лева от Българската банка за международно развитие, която е 100% държавна, уточни Борисов и пожела всички хора да излизат от тази болница много по-здрави.

МБАЛ “Черноморска - Бургас· стартира официално след клъцването на лентата от премиера„Основната задача на ръководството на община Бургас беше в най-големия жилищен комплекс да има най-модерното здравно заведение и сега то вече е факт. Много бяха жалбите за липсата на качествено здравеопазване тук и се налага жителите да пътуват. Сега със своите 18 отделения тук ще има най-високо и най-добро здравеопазване, с най-добре подготвени лекари“, заяви от своя страна кметът Димитър Николов.

МБАЛ „Черноморска - Бургас“ е първата болницата за комплексна здравна грижа в най-големия квартал на града „Меден рудник“, който се доближава до средно голям общински център по брой жители - над 80 хиляди души.  Преминала е през всички сертификационни и лицензионни режими и покрива най-високите стандарти в съвременната медицина.

Това е първото лечебно заведение в страната, обезпечено изцяло с лъчисто отопление. Разполага с 18 отделения, 12 операционни, 3 родилни зали за инивидуална грижа и 4 реанимационни зони с 24-часово видеонаблюдение. Капацитетът на болницата е 212 легла. Всяко едно е оборудвано със системата „Smart modul“, която позволява на пациентите да имат денонощна видеовръзка с лекуващия ги екип.

С реализацията на проекта са открити над 300 работни места. Привлечени са 60 от най-високо квалифицираните и мотивирани специалисти от всички университетски центрове на страната в отделенията“

МБАЛ “Черноморска - Бургас· стартира официално след клъцването на лентата от премиераЕто и линк към статията и коментарите, които ако желаете можете да видите: http://news.ibox.bg/news/id_1077277262

Подбрали сме някои от тях и ги прецитирваме в оригинал без намеса.

Гриша_Петела | 23.09.2012 20:44

Не разбирам.... Как може Министър Председател на една държава да реже лента, тоест да открива ЧАСТНА БОЛНИЦА?.... не разбирам

........... такова чудо ни съм чувал, ни съм виждал по света. не разбирам

П.С. освен око, държавата е построила болницата със обществени пари и след това я е подарила на частно лице. добре, дошъл! не разбирам

Може ли некой компетентен да изясни с думи прости ... Що Бойко Българина не открива Болница за Българите а открива болница за частниците?

Big Papa tm | 23.09.2012 19:15

А делегинер бюджет откъде ще намерят за тази болнице.

ГЕРБ са страшна мафия, намсякъсе сори и в здравеопазването.

Надуха ни главите, че болниците са много а откриват болница след болница.

СтаротоКуче | 23.09.2012 18:54

Частна болница, пък с държавни пари.. демек държавата си прави ташак с хората.

taz | 25.09.2012 09:31

Абе премиера съвсем ли е изтрещял? Шокиран Реже лента на частен обект. Объркан

Явно егото на Борисов е патологичен случай и колкото по-бързо се махне от премиерския пост, толкова по-добре.

Екип „Под Лупа“