МВР не обслужва гражданите, а обслужва властта

МВР не обслужва гражданите, а обслужва власттаИзясняването на фактите около отвличането и убийството на едно дете, извади наяве истинската същност на МВР. Месеци наред, начело със своя министър, полицаите системно са дезинформирали близките и обществеността. Пореден, този път неуспешен опит за това направи самият Министър-председател Бойко Борисов. Всички видяха длъжностните лица, които по закон са задължени да следят за спазване на законността и реда, как най - безскрупулно лъжат.

Позиция на Гражданска инициатива СПРАВЕДЛИВОСТ.

Изясняването на фактите около отвличането и убийството на едно дете, извади наяве истинската същност на МВР. Месеци наред, начело със своя министър, полицаите системно са дезинформирали близките и обществеността. Пореден, този път неуспешен опит за това направи самият Министър-председател Бойко Борисов. Всички видяха длъжностните лица, които по закон са задължени да следят за спазване на законността и реда, как най - безскрупулно лъжат.

Месеци наред, МВР не може да спре горящите автомобили. Бойко Борисов обвини журналистите за това, че не премълчават среднощните пожари.

Цяла поредица от публични арести, завършиха с освобождаване на задържаните. Бойко Борисов обвини съда за това, че МВР не е събрало никакви доказателства.

Чашата на търпението ни преля, когато Бойко Борисов поиска майката на отвлеченото и убито дете да му се извини, за нескопосаните действия на полицията.

Макар да се прикриват данните, статистиката показва нарастване на престъпността.

Провалът на МВР е закономерен резултат на водената политика. Тя и изградена върху фикцията, че има един вездесъщ, непогрешим и решителен Бойко Борисов. Той знае кой и кога трябва да бъде арестуван и каква присъда да му бъде дадена. Целият апарат на МВР е впрегнат в изпълнение на партийната задача. В по-голямата си част, „независимата“ прокуратура е вече подвластна на волята на Премиера. Подопечни на Борисов и Цветанов оглавиха най-важните съдилища. Създадоха извънреден съд, окомплектован с верни на управляващата партия хора, готови да издават „правилните“ присъди.

Резултатите от тази грешна политика, както можеше да се очаква са плачевни. Факт, който дори служещите на властта медии не могат да прикрият и изопачат.

Ако Борисов може да издава обвинения и присъди, кой тогава ще обвини самия него, когато извърши престъпление? Ако съдът, прокуратурата и полицията са един отбор, кой ще разследва, обвинява и издава присъди над самите тях?

В този си вид, правоохранителните и правораздавателните органи не могат да противодействат на престъпността. Те могат да бъдат само машина за репресии над гражданите. Нещо повече, тази машина лесно може да се превърне в инструмент за престъпления.

Системата за противодействие на престъпността не може да бъде успешна, ако в нея има недосегаеми. Най-важното, тя не може да бъде успешна без участието на гражданите. Хората няма да сътрудничат на полицията, ако и нямат доверие. Доверие, обаче не може да се изгради на основата на лъжи и манипулации, поне не за дълго.

В този си вид МВР не служи на гражданите, а обслужва властта. Това е така от поне 60 години.

Необходима е радикална промяна на политиката на вътрешна сигурност. МВР най-сетне трябва да бъде реформирано из основи, като се изградят механизми за взаимен контрол между отделните структури и звена. Тази държава в държавата трябва най-накрая да бъде разградена и на нейното място да изградим модерна полиция, открита към гражданите и под граждански контрол.

Борисов и Цветанов доказаха, че не могат да се справят с такава задача. За това и двамата трябва да бъдат сменени.

 15.01.2012

София

www.spravedlivost.net