МВР срещу останалите

Който управлява и провежда изборите, не винаги ги печели, но почти винаги върши неща извън позволените, защото средствата за разкриването им са под негов контрол. Нарушения вършат и "чуждите", но вероятността те да бъдат посочени, а "нашите" покрити, е до към 100-процентова.

 

Тази проста истина, уви, е станала дотам неотделима от българската политическа практика от Алеково време до днес, че Доган я беше дефинирал не само като нормална, но и дори европейска, та не трябвало да впечатлява никого.

С безграничното си лицемерие политическите партии, като спечелят властта, се правят на много загрижени за "чистотата на изборния процес", та след изявлението на Доган се втурнаха да поправят закона така, че да пресечел изборните измами.

Така през 2009 г. в Наказателния кодекс влязоха смразяващи разпоредби, които трябваше да убедят не толкова шепата граждани, на които са им останали сили все още да се възмущават, колкото западните партньори, че властта се бори с всички сили да има честни избори.

"Който предложи или даде на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от десет хиляди до двадесет хиляди лева", записа мнозинството в НК.

И предвиди още по-строги наказания за "мобилните групи", организиращи покупко-продажбата из ромските квартали и сред наемните работници на кандидатиращите се за властта бизнесмени: "Който организира предлагането или даването на другиго на имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода до шест години и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева."

"Най-сетне", казаха оптимистите. "Хартиен тигър" -  скептиците

В средата на февруари ГЕРБ обяви с подобаващ апломб лично чрез своя лидер (и министър-председател), че националният предизборен щаб на партията ще се оглавява от министъра на вътрешните работи! Така управляващите изпариха илюзиите -  прямо, ясно и без притеснения за неприличие и без сянка от скрупули, че в никоя европейска държава такова нещо не може да се случи.

Адвокати на властта побързаха да обявят, че това не било нещо кой знае колко особено, тъй като във Франция, видите ли, целите избори се организирали от вътрешния министър. Не, организират се от държавната администрация, за която отговаря тяхното МВР, както в момента у нас за нея отговоря Министерството на финансите след закриването на едноименното министерство. А по-важно е, че за честността на изборите гарантира френският Конституционен съвет, чиито функции се припокриват с много от тези на нашия Конституционен съд.

И пак да кажем - нито във Франция, нито в която и да е от цивилизованите държави е възможно да се случи вътрешният министър да бъде шеф на предизборния щаб на управляващата партия. Не само заради очевидната колизия с етиката, а и заради възможните

конкретни последици за самия изборен процес

Така например описаните в НК като тежки престъпления форми на покупко-продажба на изборни гласове по правило се разкриват от полицията. Същата, която тук е подчинена на... шефа на предизборния щаб на партията. Така страховитите разпоредби на НК вече служат за плашене на гаргите. А в случая - на опонентите. Защото вътрешният министър ще решава кои изборни нарушения да бъдат разкрити, докато е шеф на предизборен щаб. Става въпрос за

антицивилизационен абсурд, но и това не е всичко

Тъй като изброените по-горе изборни престъпления вече са в категорията "тежки", при наличие на данни за такива може да се изисква от съда разрешение за използване на специални разузнавателни средства (СРС), т.е. за подслушване и други обхванати от това понятие способи. В нашия случай на исканията от МВР ще отговаря Софийският градски съд, чийто нов шеф беше избран с огромен и още неприключил скандал. Да си го представим на практика:

Семейната приятелка на Цветанов ще разрешава подслушване

за евентуално купуване на гласове.

България трябва доста да се е "африканизирала", за да не прави целият този изборен дизайн впечатление нито на правозащитниците, нито на организациите на т.нар. гражданско общество. За медиите вече е ясно.

Впрочем в деня (15 февруари), когато лидерът Борисов обяви, че вътрешният министър ще оглави предизборния щаб на ГЕРБ, под информацията в сайта на "Дневник" се появи следното мнение на читател:

"Показателно!!! Изборите обикновено са сблъсък на ПОЛИТИЧЕСКИ КОНЦЕПЦИИ. И също така на изборите ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ участват в състезание помежду си като КОНКУРЕНТИ. Изборът на Цветанов извежда ГЕРБ на друго равнище. Тя вече няма да е политически конкурент на останалите. Всички останали партии ще имат ПРОТИВНИК в лицето на МВР. А МВР не действа с политически средства!!! Малка част от средствата видяхме в СРС-тата, изчетени от Цветанов пред Народното събрание, и обиколките на дансаджиите по домовете на участвали в подписките граждани. Изводът - следващите избори ще са МВР СРЕЩУ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ".

От днешна гледна точка трудно може да се възрази на прогнозата на читателя. Можем само да се надяваме очакванията му поне да не бъдат надхвърлени.

В петък впрочем Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че ще изпрати международни наблюдатели за президентските и местните избори на 23 октомври - на базата на доклада на нейните пратеници, които бяха на проучвателната мисия у нас през миналата седмица.

Организацията беше сезирана от две опозиционни партии именно заради прецедента, че вътрешният министър оглавява предизборния щаб на управляващата партия. Това  всъщност е определило и решението за изпращането на наблюдатели, доколкото за страна от ЕС това не е обичайна практика. А без съмнение пропагандната машина ще превърне и този факт в огромен успех.

Петя ВЛАДИМИРОВА

в. „Дневник“