МВР ще скрие даренията от началото на мандата на ГЕРБ

Вътрешният министър Цветан Цветанов подписа в заповед, с която се забранява от 1 септември на структурите на МВР да приемат дарения от физически лица и частни фирми. В същото време остава възможността държавните структури, общините и фирмите със 100% държавна собственост да даряват на полицията. МВР ще изисква задължително съгласието на дарителите да се обявява тяхното име, видът и стойността на дареното.

Вицепремиерът предприе този ход след нарастващата обществена критика за практиката на безкритично и необяснимо приемане на подаяния от страна на частни лица и фирми. От заповедта му, публикувана на сайта на МВР, става ясно, че регистърът за даренията ще започне да функционира на 1 октомври.

Той обаче ще разкрива какво и кой е дарил на министерството само от началото на тази година. Неясно защо даренията за първата година и половина от мандата на ГЕРБ ще останат извън публичния регистър. Само за 2010 година МВР е приело дарения на стойност 6.5 милиона лева.

Вътрешният министър издаде заповед за спиране на даренията от частни лица близо 3 месеца след първите скандали по темата. Първо стана ясно, че има списъци с номера на автомобили, собственост на фирма-дарител на МВР, които не трябва да бъдат спирани.

След това се разбра, че има рекордно увеличение на даренията за министерството по време на мандата на ГЕРБ, а след това, че сред дарителите има разследвани и осъждани лица, както и близки до властта фирми.

След тези журналистически разкрития същата принципна позиция бе повторена и в доклада на ЕК от 20 юли, но Цветанов отново не предприе мерки като пренебрегна заповедта дори и на премиера Бойко Борисов от 21 юли.

Преди седмица МВР си призна, че укрива от публичните отчети милиони левове от дарения в натура, като само за първата половина на тази година сумата е в размер на 3.6 млн. лева. В петък заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков дори призна, че приемането на дарения има „много морални дефицити“.

Красен НИКОЛОВ

Медиапул