МВР- щит и меч. За кого и кога?

МВР- щит и меч. За кого и кога?Проста полицейска история останала извън служебните бюлетини

Не вярвайте на текста на импровизирания химн на МВР изпят от запотения Веско Маринов на сцената на НДК на фона на мъже в униформи кълчещи се в пози от нов танцов жанр, съчетаващ карикатурен начин на опит за смесица на балет с кубинки и ката от някакво бойно изкуство. Помни те ли фразата от култовия текст „Родната полиция ни пази...“? Е, за мен вече е пределно ясно, че тя мен не опази на публично място почти в центъра на „най-хубавият град за живеене (за биене)“-Бургас и то при присъствието и бездействието на пет нейни представители – двама цивилни и трима формени служители, които уж контролираха нещата...

Прост инцидент, в който двама пешеходци разкарващи се ларж на червен за тях сигнал на светофар, на които осигурих безпрепятствено преминаване при действащ за мен зелен светофар се нахвърлиха върху старата ми кола с псувни и ритници, като един от тях, макар и потеглил по пътя си се опита да ме догони и да продължи МВР- щит и меч. За кого и кога?вандалските си прояви се превърна за мен в меле, при което 3-4 роми извикани от нападателите ми, си упражниха юмручните умения и използването на твърди предмети върху лицето ми пред 5 полицейски служители на обществено място.

Мразя посегателствата върху личната ми собственост и върху правата ми и ако това е престъпление, значи съм престъпник... Затова обаче си има компетентни органи и те трябва да си вършат работата, дори и с риск да си оцапат униформата или при конфликт дори и да ги засегнат по някакъв начин. Просто това е тяхната работа и затова им плащат и дори песни като тази на Веско Маринов пеят... Е, понякога дори им пускат мелодията от „Кръстника“, спорно е дали им прилича, но имат основания техните началници да го правят и го правят...

В моя почти криминален случай Бог беше далеко, царят беше във Врана, а над българската земя властваше един бивш главен секретар на МВР- създател, лидер на ГЕРБ и министър-председател, който си назначи един друг полицай за вицепремиер и министър на вътрешните работи вероятно, защото функциите на полицията са много важни или за да печели по-лесно всякакви избори.

За общественият авторитет на полицията е писано много и той в момента е твърде нисък заради провалите в борбата с организираната престъпност и дори за несправяне с елементарната дребна и битова престъпност. На мен самия и близките покрай мене за няколко от последните години ни откраднаха части от личните ни автомобили и дори цели три автомобила... Никакви резултати, никакви разкрити и наказани извършители, никакво правосъдие...

Питам се онези, на чиито емблеми има символи като щит и меч, които означават че са щит за обществото и за всеки отделен гражданин и меч за престъпността как се покриват (по-точно разминават тези хералдически знаци с реалността)?!

На емблемата им има и лъв, който символизира сила, могъщество и оттам и справедливост, защото е над много други животни, а в Бургас този лъв е суетен, смутен, бездеен и докачлив, както и недостатъчно квалифициран дори за обикновени инциденти като този случил се с мен. Май при нас този лъв трябва да бъде заменен с пудел, който послушно изчаква последните нареждания на своето началство. Пуделът е порода куче, което може и да хапе, ако му закачат интереса или ако Господарят му нареди.

Не се учудвам, че на емблемата на родната полиция няма примерно орел, който символизира мъдрост и също така справедливост и гордост, както и независимост. Бих им препоръчал на постановчиците със заплати от МВР хранещи се със създаването на стъкмена информация под формата на информационен бюлетин да МВР- щит и меч. За кого и кога?помислят върху моето предложение.

Представяте ли си моя гняв и унижение заради групов побой на публично оживено място под погледа на 5 – ма полицейски служители, които са приели по служба да се намесят в един граждански спор и дори са ми прибрали личната карта. Сега прибавете и един як шамар ударен от наказателната група на ромите върху цивилен полицай от съседен град, който се замеси в случая и тръгна да събира данни и факти без дори да се представи, както повелява закона.

Представете си моето учудване от „забързаните“ реакции на формените полицаи, които не можаха да пробягат около 5 м, за да спрат нападателите ми, както и конското след като приключи побоя, че аз съм виновен, а нападателите ми дори не бяха закопчани за акта си на дръзко хулиганство.

Нали уж ги тренират, обучават, развиват им реакциите и какво... Нищо... Да, прекратиха побоя след като бях пребит и паднал на земята. Дадоха ми салфетки да спра кръвта стичаща се от счупеното и срязано лице, но всичко това след дъжд качулка и то пред погледите им.

Имаме поне няколко вида полиция, жандармерия, т. нар. общинска полиция и какво?!

Имаме и право на защита. Имаме и право на информация.

Чак когато моята история заинтересува колеги от медиите и те се обърнаха с неудобни въпроси към тях от рода на този, защо липсва информация за инцидента в техните бюлетини за 4 и 5 януари т.г. (инцидента се случи на 3 януари между 18.10 ч. и 18.20 часа), а нямаше и дума за него, нито за лицата извършили дръзкото хулиганство над мен, примерно кои са, задържани ли са и т.н. тогава тежката машина на МВР Бургас се задвижи да украси удобно за тях историята, да ме обвини и да ми припомни, че с тази институция нямам право да споря и да отстоявам правата си.

Питам се защо са ни тогава и на кого служат и за кого са щит и за кого меч!?

Не съм ангел небесен, както и повечето хора също не са такива, но имам право да знам защо се постъпва така нагласено и преднамерено към мен от една институция, която трябва да се отнася еднакво към всички. Чета за подобен случай на побой над цивилен полицай на база пътен инцидент, а там действителността е различна. Има задържани, има обвинени, може би защото това е техен колега, а тук при нас, тези с пагоните ме изкарват виновен...

Да не би аз да съм си ритал колата и сам да съм се гонил за да я дочупя, ако я настигна или сам съм се псувал и самозаплашвал с убийство?!

Нима не съм останал на място и не съм оказал съдействие на цивилни, които дори не се представиха, както повелява закона?!

Какво получих за тази си толерантност и дисциплинираност?! Тежък побой, счупен нос, сцепено лице и обвинения от същата тази полиция в хулиганство, както и съставяне на административен акт за притежание на палка, стока която може да се купи във всеки оръжеен или друг магазин абсолютно свободно или дори да се изработи. Нима трябваше да извадя чук или ключ за гуми от колата си, за да се защитавам от нападащият ме в самото начало ром?!

Такива нерадостни мисли се въртят в главата ми и разбирам и съчувствам на онези българи в Катуница, които бяха прегазени като животни от мургавите им съседи с ромска „благородна“ кръв. Питате ли се къде е бира родната полиция?!

Вижда ли ли сте човек с нож забит в главата от роми крадци посегнали на дома му и неговата частна собственост?! Наказани ли бяха, какво стана, а?!

Нали висшият ни закон Конституцията на РБългария повелява:

„Чл. 17.(3) Частната собственост е неприкосновена.“

Нима не си плащам данък за личният ми автомобил или не плащам гражданска отговорност, че да допусна да се саморазправят с моята собственост и с мен самият с щети нанесени върху автомобила ми, както и със заплахи и обиди след като абсолютно сигурно зная, че съм изправен?!

Вероятно на това искат да ни научат онези, които допускат масови палежи на автомобили, хиляди неразкрити престъпления, които се покриват вероятно, както може би е станало и при мен, защото аз няма да плащам, но има кой, има и на кого...

Надявам се, че не всички служители на МВР са такива, но онези които описах в тази проста полицейска приказка от Бургас съм виждал гузните им гримаси... Благодаря им, че са преценили доколко могат да ме бият онези, които нито познавам, нито са наказани по някакъв начин от МВР като мен. Спите ли спокойно г-н Цветанов?!

Христо ЛУКОВ