Медии в чужбина и РСМ скептични, че визитата на Петков в Скопие е донесла нещо ново в отношенията

Кирил Петков е прагматик, но неговите преговори в Северна Македония едва ли ще поставят ново начало в отношенията, защото младият реформатор има да се съобразява с много фактори. Така някой медии в Германия коментират визитата в Скопие.

Медийната мрежа АРД, цитирана от „Дойче Веле“ пише следното: „Българският премиер, който пое поста едва през декември, наследи тежка външнополитическа ипотека: при първото посещение в Скопие младият реформатор носи в багажа си и ветото на своята страна върху старта на присъединителните преговори с ЕС“.

В обширен анализ във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ заявява, че исканията на София не са нищо ново. „Тя настоява българската окупация по време на Втората световна война да не се нарича по този начин, а също така да бъдат признати българските корени на македонския език и българското малцинство в Северна Македония“. 

„В миналото обаче Европа почти не им обръщаше внимание, защото те оставаха в сянката на още по-абсурдната позиция на Гърция към Македония. Още преди 10 години тогавашният български президент Росен Плевнелиев каза, че Македония трябва най-напред да преодолее своята антибългарска нагласа, преди изобщо да се мисли за старт на присъединителните преговори. Факт е обаче, че тогава Скопие водеше една наистина съмнителна историческа политика. Срещу днешното ръководство подобен упрек не може да се отправи. В резултат от българското вето, което нанася косвени щети и на Албания, се топят и последните остатъци от доверие в и без това разклатената политика на ЕС за разширяване на Балканите. Което пък снижава авторитета на ЕС в региона.“

По нататък в статията четем: „Макар че Петков е смятан за прагматик, не е сигурно дали разговорите му в Скопие наистина ще поставят началото на преосмисляне на отношенията. Защото българският правителствен ръководител трябва да се съобразява с много фактори. В неговото коалиционно правителство участва БСП, която по традиция взима националистически курс към Северна Македония. Същото се отнася и до президента Румен Радев“.

В кореспонденцията на австрийския „Ди Пресе“ също акцентът е, че пробив не се очаква, въпреки смяната на правителствата в двете държави.

Визитата беше широко отразена и в македонските медии. 

Историческите въпроси ще бъдат на заден план, пише Vesti.mk Изданието „Република“ помества коментар, в който посочва, че посещението на Кирил Петков не е донесло „нищо в отношенията между двете страни“. Петков не даде отговор на нито един важен въпрос, а по дипломатичен начин се опитваше да ги избегне, прехвърляйки топката към комисията за история или се позоваваше на Договора за добросъседство, пише още „Република“, цитиран в БТА.

Медиите коментират нашироко и въпросът с химна на РСМ, който беше съкратен.„Денешен вестник“ пише, че „военният оркестър е изпълнил само първата част, без тази, „която е проблемна за България, в която се споменават Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и Крушевска република“.  

https://tribune.bg/bg/svqt/mediite-v-chuzhbina-i-rsm-skeptichni-che-vizi...