Методи Андреев за ФАКТИ: Ще бъде голяма грешка на това управление, ако освободи Цацаров и забрави за него

“Цацаров задължително трябва да бъде разследван. Има доста интересни въпроси, които едни честни и почтени прокурори могат да зададат“, каза бившият народен представител

Илияна Маринкова

Методи Андреев за ФАКТИ: Ще бъде голяма грешка на това управление, ако освободи Цацаров и забрави за него ᐉ Новини от Fakti.bg - Мнения | ФАКТИ.БГ

“Твърде вероятно е Цацаров да е бил предупреден, че ще му бъде отнет допускът до класифицирана информация. Смятам, че Цацаров не беше решил да подава оставка, а беше решил да имитира ново поведение, както винаги е правил през целия си професионален път. Ако погледнем професионалния му път като магистрат, ще видим, че той винаги е бил много близък до съответната траектория на политическо управление”.

Това каза в интервю за ФАКТИ доц. д-р Методи Андреев, прeпoдaвaтeл в Университета по архитектура, строителство и геодезия, бивш народен представител и председател на Комисията по досиетата. Повод за разговора ни беше оставката на Сотир Цацаров като председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

“Цацаров започва своята кариера като съдия в Районния съд в Асеновград, след това става негов председател. След това, не без симпатия и подкрепа на бившето СДС, Цацаров става председател на Окръжния съд в Пловдив. Оттогава винаги е бил много близко до управляващите, да не говорим, че е бил много близко и до бизнесмените от Пловдив, особено по масонска линия. Между другото, той не отрече, че е бил масон, когато се кандидатираше за главен прокурор. Цацаров е бил още член на Българската комунистическа партия. Приет е за такъв, когато е бил в казармата, което е било особена форма на доверие към него. Явно е бил активен в учебно-политическата работа и затова са го направили член на БКП”, припомни доц. Андреев.

“Опитът му да се присламчи към това управление обаче явно е бил пресечен от евентуално изтекла информация. Според мен той не би подал оставка така бързо, ако нямаше предварителна информация, че вече са му взели мярката. Следващата му роля е да се представи като смел човек, който постъпва принципно и, виждайки, че неговата визия и позиция не съответства на управляващите, той иска да освободи това управление от своето присъствие.

Ще бъде голяма грешка на това управление, ако освободи Цацаров и забрави за него. Цацаров беше предпоследният от поредицата главни прокурори, но първият, който управляваше прокуратурата по времето на завладяването на държавата от модела “КОЙ”, олицетворяван от групировката около ДПС, Делян Пеевски и ГЕРБ. Според мен има доста интересни въпроси, които едни честни и почтени прокурори могат да зададат на Цацаров. Въпроси, които никой досега не му е задавал поради факта, че той беше на една безконтролна позиция”, посочи още той.

“Не бива да се забравят доста интересните факти от миналото на Цацаров. Например така и не стана ясно дали е имало доклад от турските специални служби за контрабанда на български цигари и дали е вярно, че парите от тази контрабанда са отивали за финансиране на терористични групировки. Този въпрос остана висящ. Излязоха различни документи, правеха се различни намеци в опозиционни тогава медии. Реално обаче не стана ясно какво са си обменили като информация при срещите си тогавашният ни главен прокурор Сотир Цацаров и турският главен прокурор, дали Цацаров е споделил разбраното там с тогавашния министър-председател, със специалните служби, имало ли е необходимост от това споделяне, била ли е информацията, споделена на Цацаров класифицирана и трябвало ли е той да я сподели със съответните институции. Този въпрос стои отворен и досега няма категоричен отговор”, даде пример бившият народен представител.

“Спомняме си и за многото срамни екстрадиции, които правителството на Борисов направи. Спомняме си, че много турци потърсиха спасение у нас от политическите репресии на Ердоган след опита за преврат в Турция. За хората, които отидоха от Турция в Гърция, гръцкият съд реши, че няма да бъдат екстрадирани, докато от България бяха върнати доста хора. Някои от тях може би вече не са живи. Какво е отношението на тогавашния главен прокурор към този процес - също не стана ясно”, посочи още той.

На въпроса дали тези събития могат да бъдат разследвани, след като Цацаров престане да председателства КПКОНПИ, Андреев отговори: “Докато Гешев е главен прокурор, не може да започне разследване. В момента, в който КПКОНПИ се преструктурира обаче, задължително трябва да започне проверка на Цацаров и на подобни хора, които бяха с имунитет по отношение на проверки в последните 7-8 години. Преди Цацаров да стане главен прокурор, “Биволъ” изнесе едни интересни разследвания за едни имоти, за едни ябълкови градини и т.н. Не е лошо имотното състояние на бившите главни прокурори да бъде проверено, като не говоря само за Цацаров, а на всички живи предишни главни прокурори. Това за мен ще бъде знак, че КПКОНПИ не се страхува и действително ще свърши работа. Цацаров задължително трябва да бъде разследван, като може и да не бъде обвинен, ако не открият данни.

За да бъдем убедени обаче, че Цацаров няма от какво да се страхува - ако това е така, трябва да го проверява една институция, за която да не се съмняваме, че ще прикрива факти - тоест новата КПКОНПИ. Нещо, което въобще не може да се каже за настоящия главния прокурор. Това, което иска Цацаров - да бъде проверяван от прокуратурата дали като шеф на КПКОНПИ е изнесъл класифицирана информация, да го кажем на езика на неговия доскорошен приятел Борисов - е пунта мара. Гарван гарвану око не вади, още повече в схемата, установена в прокуратурата - Цацаров беше началник на Гешев, той посочи Гешев за главен прокурор и е ясно, че Гешев няма да тръгне да обвинява бившия си началник и покровител в престъпления. На тази проверка няма да имам абсолютно никакво доверие”.

“В никакъв случай не бива да се вярва на хората, които крепиха статуквото, че могат да се променят. И в никакъв случай не бива да забравяме за тях в момента, в който бъдат освободени от съответните държавни постове. В тази държава трябва да има страх от закона и затова трябва да се започне от министър-председатели, от главни прокурори. Няма нищо лошо да има разследван главен прокурор, а ако е извършил престъпление - и осъден главен прокурор. За това обаче се изисква сериозна промяна в съдебната власт, в нейната система и, разбира се, в персонажите, които я представляват”, коментира Методи Андреев.

Попитан за събитията от днес - стана ясно, че Цацаров ще бъде назначен като прокурор във Върховна касационна прокуратура, той посочи: "Явно търси магистратски имунитет, а братътт му по съдба и признание ще го приюти под мощното си крило на главен прокурор".

На въпроса дали има вероятност оставката на Цацаров да “вдъхнови” и Гешев да подаде оставка, той отговори: “При него нещата са по-сложни. Първо, Цацаров е интелигентен човек и знае, че срещу ръжен не се рита. Гешев вероятно си мисли, че може да продължи да бъде главен прокурор, колкото си иска. В крайна сметка, когато една власт и едно общество не вярва на своя главен прокурор, той е изпята песен. Трябва обаче да го разбере. Това, че не го разбира, говори зле за неговия интелект. Най-малкото неговите доскорошни поддръжници е много вероятно да се обърнат.

Вижте например ДПС - като ги слуша човек, си мисли дали това са същите хора, които създадоха Делян Пеевски, които създадоха модела “КОЙ”, които разпределиха обръчите от фирми в България. Опитът да се представим не такива каквито сме в новата политическа ситуация и за пореден път да мимикрираме, не бива да се допуска. Мисля, че новите управляващи, колкото и да са млади и неопитни, няма да повярват. Не бива да се вярва на сълзите на вълци, облечени в овча кожа”.

Методи Андреев поясни и какво е проявлението на опита на Цацаров да се сближи с новата власт, което той отбеляза, че е забелязал: “Изведнъж той ударно започна да разследва кметове на ГЕРБ. Не че не са за разследване, но моят призив към новото КПКОНПИ е освен да разследва бившите главни прокурори, включително Гешев, който вероятно скоро ще стане бивш, да разследва и по азбучен ред кметовете на ГЕРБ и ДПС”.

“Като народен представител в 43-тото Народно събрание имах няколко срещи със служители от ДАНС. Тогава те много се притесняваха, защото бях един от хората, които не мълчаха и говореха това, което трябва да се говори, а може би искаха да се срещнат с мен точно по тази причина. Още тогава - през 2015 година, ми беше споделено, че около 80% от кметовете в Пловдивска област са засечени в далавери от ДАНС, но информацията обикновено достига до ръководството на ДАНС и оттам нататък нещата спират, като принципът бил, че когато реши началникът, ще се удари даден кмет. В тази информация прозираха опити за политически натиск върху неудобни кметове, ако се отклонят от правата линия. Това говори, че по времето на Борисов ДАНС е работела като компроматна банка - събирали са се компромати, които по всяка вероятност са били вярна информация, защото редовите служители в ДАНС действително изпълняват съвестно задачите си. На по-високо ниво тази информация се превръща в политическо оръжие за въздействие и превръща ДАНС в една от бухалките на режима на Борисов. Историята с кметовете беше ясен знак, че Цацаров прави опит да се насочи по посоката на политическото течение, но както виждаме той най-вероятно е бил предупреден, че му е взета мярка и че не се трогват от неговите опити да изглежда по-различен, като затова подава оставка.

В края на разговора доц. Андреев коментира възможните евентуални причини за отнемането на достъпа на Сотир Цацаров до класифицирана информация. “След като е официално обявено, че на едно лице се отнема допускът до класифицирана информация, нещо е установено. Това отнемане на достъп много пъти е използвано като опит да бъдат отстранени неудобни лица. Това беше много честа практика по времето на Борисов, на Орешарски. При Цацаров това обаче е малко вероятно, по-вероятно е да има достатъчно данни, в които той сигурно най-малкото е затаявал нещо, което е трябвало да има последствия”.

“Ще направя няколко предположения, които никога няма да станат 100% ясни поради това, че причините за отнемането на допуск до класифицирана информация сами по себе си представляват класифицирана информация. Допуск би могъл да се отнеме първо, ако е засечен теч на данни, които например са обслужили корпоративен, престъпен или личен интерес. Представете си, че има разследване срещу определени физически и юридически лица и някой изнесе информация и им каже: “Момчета, внимателно, подслушват ви”. Друг възможен вариант е, ако е установено необяснимо богатство. Бойко Рашков беше казал, че онези прословути 38 магистрати и политици с недекларирано имущество не са 38, а 70. След това той изпрати искане до гръцките власти да изпратят информация колко и кои българи имат имоти в Гърция, за да се провери декларирани ли са в България. Ако имате необяснимо богатство, могат да ви отнемат допуска, още повече, ако сте шеф на КПКОНПИ. Не казвам, че е така, но това е възможност да бъде отнет допуск.

Трета причина за отнемане на допуск е, ако бъде установено, че се дрогирате, че сте зависими, друга причина - ако сте в контакт със служители на чужди служби. Още една причина за отнемане на допуск е затаяване на информация или прикриване на информация от органи на държавната власт - например ако, когато е бил в Турция, са му казали да уведоми българските служби за дадено нещо, а той не само, че не ги е уведомил, а е затаил информацията. Допускът може да бъде отнет и при съмнения за корупция - това също е евентуална възможност”.

“Не е толкова важна обаче причината. Важното е следното - че Цацаров ще си отиде не заради отнетия допуск. Това трябва да бъде дебело подчертано. И да не му бяха отнели допуска, пак щеше да си отиде, защото щяха да го уволнят поради липсата на доверие в КПКОНПИ. Реално и с отнет допуск той би могъл да ръководи комисията. Редно е Цацаров да благодари на “Групата за натиск”, защото благодарение на нашето законодателство той ще има възможност да обжалва отнемането на допуск, като ще има възможност да обжалва пред административен съд, което преди не беше възможно. Наблюдаваме как тези, които той нападаше през годините, сега му дават демократичния шанс да защити максимално своето име. Моето мнение е, че името му така или иначе е достатъчно компрометирано. Каквото и решение да вземе Гешев или съдът, за мен Цацаров е човекът, който позволи съществуването на модела “КОЙ”, завърши доц. Андреев.

Припомняме, че именно благодарение на законодателната работа в 43-тото Народно събрание на “Групата за натиск” - Методи Андреев, Петър Славов и Мартин Димитров, отнемането на достъп до класифицирана информация вече може да се обжалва в съда.