Мехмед Дикме: Българските турци и мюсюлмани тепърва трябва да се разграничат от ДПС

Дали организаторите и лидерите на акостирането при летните Сараи си даваха сметка какво може да стане там, ако някой беше ранен?

Българските мюсюлмани и турци са демократи по душа и тяхното място е в демократичния лагер. „Движението за единство на народа“ не е създадено да реанимира „стари муцуни“, не е създадено за предстоящите избори. Предстоящият вот ще преформатира политическото пространство. Това заяви в интервю за БГНЕС лидерът на новосъздаденото движение и бивш земеделски министър Мехмед Дикме.

„Причината за създаването на „Движението за единство на народа“ не са предстоящите избори. Решението беше взето след случая в Росенец, който стана през лятото. Още тогава се събрахме доста сериозен кръг от хора, където взехме решение как може да се противопоставим на тези процеси, които започнаха да възникват тогава“, обясни Дикме.

Той припомни, че за защита на т.нар. летен сарай на Доган в Росенец бяха докарани хора от различни краища на страната – Благоевград, Кърджали, Разград.

„Тези хора не бяха там доброволно, те бяха качени на автобусите от кметовете на общини и пропътуваха цяла България, за да отидат да защитят лидера си в Росенец. Огромната част от тях бяха хора, които работят по програмата за временна заетост, т.е. най-бедните, най-уязвимите, които са зависими за насъщния си от кмета на общината си. Те не бяха доброволно там. Проблемът не е само това, че отидоха. Най-големият проблем се състои в това, че за първи път в най-новата ни история, от 30 години насам се създаде един прецедент, направи се една огромна провокация за нарушаване на етническия мир в страната. И по такъв начин организаторите се превърнаха, говоря като политическа формация, от хора, които защитават етническия мир в хора, които провокират етническо напрежение в страната“, заяви Дикме.

„Забележете, от една страна бяха Христо Иванов с 1-2 лодки хора, които акостираха на брега, а от другата страна бяха автобуси с етнически турци и мюсюлмани. Дали организаторите и лидерите си даваха сметка какво може да стане там, ако някой беше ранен? Това щеше да има абсолютно етнически конфликт в страната. Не знам дали и службите не го проспаха и не спряха автобусите, не осъзнаха какво напрежение може да бъде създадено“, каза той.

Именно това му е дало основание да започне да работи заедно със своите съмишленици за създаването на едно гражданско сдружение, което да промени облика на тези региони. Новата формация ще даде път на младите, на хората, които са се реализирали, няма да реанимира „стари кримки“ в политическия живот.

„Българските мюсюлмани по сърце и душа са демократи. Това са хората, които са дали живота си и са първите, които са въстанали срещу авторитарния режим на Тодор Живков преди 1989 г. Те са демократи по душа и тяхното място е в демократичната общност в страната. Партията, която в момента експлоатира техните гласове, ги използва единствено за лични нужди, за да могат да извлекат лични облаги в парламента, чрез обществени поръчки, чрез натиск за финансово-икономически облаги. Българските турци и мюсюлмани тепърва трябва да се разграничат от нея. Трябва да започне процес за вливане към обща демократична общност в страната“, категоричен е Дикме.

Според него в едно ДПС са прави, че тези избори са най-важните от 1989 г. насам и това е така, защото започна ново преформатиране на политическото пространство в България.

„След 4 април, след изборите, България няма да е същата. Твърде е възможно през тази година на два пъти да има парламентарни избори. Изобщо няма да се учудя, защото вероятността да бъде създадена коалиция или коалиционно управление е много малка и тя трябва да бъде на много компромиси и от компромиси от партии, които са несъвместими и са антагонистични едни спрямо други. Тепърва ще започне прекрояване на политическото пространство и българските мюсюлмани и турци трябва да намерят своето истинско място и роля за участие в този процес“, категоричен е Дикме.

В момента неговото движение води разговори с различни политически сили,

„Радвам се, че сме търсени от доста политически лидери, от доста политически формации. Водим разговори от няколко седмици с доста от тях. Мястото на нашата формация е в десния политически спектър, дясно – дясно-център, там където са демократите по принцип“, каза той.

„В България не остана ляво и дясно. Вижте какво се получава – идва БСП на власт, типично лява партия, каквато се прокламира, а прокарва десни закони. В същото време идва ГЕРБ, която се прокламира като дясна политическа формация, а в парламента прокарва типични леви закони, т.е. като че ли лявото и дясното се разми. Най-важното когато говорим за дясното е, че то дава възможност за подпомагане на частната инициатива и създава равнопоставени за участие на всички граждани в управлението на страната. Това са неща, които са залегнали в нашата програма, даже и в нашия Устав. Ние ще търсим възможност, без значение от етнос, без значение от пол и религия хора да участват равнопоставено в управлението на страната, да няма значение дали принадлежиш към една или друга политическа формация, дали си турчин или българин или ром. Важно е човекът да бъде оценен по неговите достойнства, по неговите качества, по неговите възможности и потенциал да бъде полезен на обществото и да бъде полезен за развитието на страната“, добави Дикме.

В момента ДПС обрича на изолация електората, който представлява.

„Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ заяви и от парламентарната трибуна, и на партийната конференция, че основната цел на ДПС е да влезе в следващото управление. Бих задал въпроса как ДПС ще влезе във властта, по какъв начин, след като нито една българска политическа формация не само, че не изпрати свой представител на конференцията, но не изпрати и поздравителен адрес. Такова нещо не се е случвало от 1990 г. Всички политически формации като чуят ДПС бягат. Когато и да питате Бойко Борисов, той казва, че няма нищо общо и няма да прави коалиция с ДПС. По същия начин и БСП. Тогава единственият шанс е ДПС да вземе 121 мандата...“, заяви Дикме.

Той е категоричен, че няма напрежение между българи и турци.

„За голямо съжаление Ахмед Доган създаде през годините лош имидж за себе и голяма част от обществото не го харесва. Това негативно отношение към него като към лидер на партия може да прерасне към хората, които са гласували или представляват тази политическа формация“, предупреди Дикме и добави, че подобно развитие на нещата не трябва да се допуска.

„Движението за единство на народа“ подкрепя евроатлантическата ориентация на страната, която е без алтернативна и не подлежи на никакъв дебат.

По отношение на големите енергийни проекти като АЕЦ „Белене“ и газопровода „Балкански поток“ Дикме смята, че България е малка държава с малка икономика, която не може да изплати толкова големи инвестиции.

„Не смятам, че големите енергийни проекти в момента са добре анализирани. Не смятам, че достатъчно газ ще потече по „Балкански поток“ през България към Запада, за да може таксите от транзита да изплатят разходите, които правим. По същия начин съм категорично против АЕЦ „Белене“ да бъде изграден със средства от бюджета. Ако има чужда компания, която желае нека да заповяда, но без държавен ресурс и гаранции. Тя трябва да поеме риска, в никакъв случай държавата“, заяви той. /БГНЕС

https://faktor.bg/bg/articles/mehmed-dikme-balgarskite-turtsi-i-myusyulm...