Милионите са пръснати, но безопасността куца ....

Общинският съвет в Созопол поиска средства за обезопасяване на пътя Бургас - Созопол през 2008 г.

Искането е било отправено до Комисията по транспорта и в него се е настоявало парите да бъдат заложени още в републиканския бюджет за 2009 година.

През 2008 година по този маршрут са станали 54 катастрофи с 8 загинали и 6-има тежко ранени.

Повечето жертви по пътя Бургас - Созопол по онова време са вследствие на челен сблъсък при навлизане в отсрещното платно.

От Созопол поискали да се поставят мантинели, които да разделят платната. През юни 2009 г. са монтирани разделителни мантинели. Възложител на ремонтните работи е била Националната агенция "Пътна инфраструктура". През ноември 2010 г. продължава поставянето на разделителна мантинела от с. Атия до Созопол за 1 млн. лева. През 2018 г. тогавашният шеф на УС на АПИ Дончо Атанасов споделя, че готвят програма за около 3 млрд. лева за пътна безопасност и дава не особено добър пример с мантинелите по пътя Бургас - Созопол ?! 

Според  https://dv.parliament.bg/DVPics/2018/79_18/79_figuri_chast3.pdf  Чл. 60. Размерите на отделните елементи на пътното платно се определят съобразно габаритните размери на приетия за еталон автомобил, страничните отклонения от идеалната ос при движение, безопасното разстояние при разминаване и изпреварване, свързани със скоростта, оптичното възприемане, съображенията, свързани с безопасността, и конструктивните изисквания. Чл. 61. За еталонно превозно средство за оразмеряване елементите на пътното платно се приема автомобил с размери, както следва: 1. широчина – 2,55 m; 2. височина – 4,00 m.

Оказва се, че по първокласен път Бургас-Созопол лентите за движение май са доста по-тесни от 3.75 м ?!

Много по-нови автомобили от тип SUV имат ширина от 1920 до 1983 мм , като широчината на един SUV БМВ Х6 е 1983 мм, което прави доста тясна лентата за движение по първокласния път Бургас- Созопол, което често предизвиква катастрофи, защото не разделителната мантинела заема повече място и стеснява пътя, а лентите са по-тесни. Интересно колко ли са спестили разни фирми от спечелените милиони, за да се постигнат тези реални абсурди на пътя, който през лятото е супернатоварен и опасен, защото е твърде тесен ... Може би си струва специалистите от АПИ да го огледат и оценят още веднъж с оглед безопасността на движението.