Минало и богатство на един кмет-отличник

Бургазлии, познайте истината и тя ще ви направи свободни от политическите заблуди. Най-голямата от тях е, че имаме честни и почтени местни политици управляващи Бургас.

Известният бургаски разследващ журналист Асен Йорданов награден за своята разследваща журналистика от Leipzig Media Award на 8 октомври 2010 г. в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер, заявява след награждаването си :

„България и до днес се управлява от криминални елементи, а свободата на словото е по-зле, отколкото преди 15 г. Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а обществото се оглавява от контрабандисти, крадци и мафиоти. С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден."

 

Сякаш го е писал само за Бургас и един майстор на конспирацията, а по-късно и кмет ...

 Една от най-мащабните корупционни схеми на прехода със земите край къмпинг „Корал“ е с участието на Димитър Николов ...

Когато осъществява гешефта през 2002 г. Николов не е в ГЕРБ, а в СДС. Пряк негов съучастник в схемата е „червеният“ кмет на Царево Петко Арнаудов. Двамата се договарят общинските съветници от БСП и СДС в Царево да гласуват продажбата на 130 декара земя на първа линия до къмпинг „Корал“ за 950000 долара. Купувачите обещават огромни инвестиции и инфраструктура за общината, но истинските им намерения са да препродадат земята с огромна печалба. Именно това се случва няколко години по-късно. Печалбата от препродажбата е около 40 милиона евро.

 

 

 

Пречка за планираната схема обаче се оказва защитената зона „Блатно кокиче“. На власт тогава е НДСВ и е нужна намеса от София. Случайно или не, царистът Владимир Каролев е в борда на фабрика „Победа“ заедно с Димитър Николов и другите купувачи на земята. Случайно или не, защитената зона с блатното кокиче е премахната от „жълтият“ зам.-министър на екологията Николай Куюмджиев със заповед от 11 август 2003 г.

Далаверата със земите на „Корал“ е може би най-подробно разнищената и най-мащабна злоупотреба с държавен ресурс по Черноморието. Тя показва недвусмислено, че политическата корупция няма цвят и идеология. Черно на бяло беше разкрит целият механизъм на престъпно осъществена приватизация на земи с огромна печалба за частни лица и политици, съответно загуби и пропуснати ползи за общината и държавата.

Съвсем предвидимо, властимащите бранят като Матросов печалбата на члена на ИС на ГЕРБ Димитър Николов и неговата компания. МОСВ отказа да възстанови защитената зона „Блатно кокиче“, въпреки факта, че ценното растение е оцеляло под булдозерите и вирее там в големи количества разкрива Биволъ.

Решението на зам.- министъра от НДСВ Николай Куюмджиев заличава защитената територия и природна забележителност „Блатно кокиче“ край плажа „Корал“ и е изключително изгодно за собственика на земите на първа линия до плажа, който се гласи да реализира мащабен инвестиционен проект – ваканционно селище. За целта фирмата инвеститор е придобила 130 декара общинска земя срещу 950000 долара. Скромната цена от 7 долара на квадратен метър е постигната след интензивни преговори с общинарите в Царево и обещания за разкриване на 350 работни места, дарение във фонд „Благоустройство на територията“ на общината и ангажимент за неустойки от 10 000 лв. на месец, ако проектът не се реализира до 25 юли 2005 г.

Това не става в срок и съгласно договора към днешна дата община Царево има да получава от фирмата близо 1 млн. лева.

След като се сдобива с общинската земя, инвеститорът изкупува и прилежащи терени покрай плажа. В периода 2006-2007 г. земята е препродадена на свързани фирми. Последният купувач на земята е испанската енергийна компания „Ибердрола“. Тя планира да построи комплекса „Корал Бийч Елит“ с 2500 апартамента и афишира на сайта си инвестиция от 44.6 млн евро „за покупка на земя, инфраструктура, дизайн и одобрение на проекта, маркетингов и комуникационен план“.

Строителен изпълнител е същата фирма, която е закупила земята от общината през 2002 г по 7 долара на квадратен метър.

https://bivol.bg/blatno-kokiche-koral.html

 

Мдаа ... Контрабандист, шеф в СДС, основател на ГЕРБ - Бургас, участник в сделки за едни милиони и успешен бизнесмен - всичко това е Димитър Николов, но липсва един важен щрих от портрета ...

Въпреки че се представя за успешен бизнесмен, според имотната му декларация Димитър Николов не притежава много. В нея обаче удобно е пропуснат фактът, че човекът на ГЕРБ в Бургас е собственик на един от най-големите и лъскави комплекси по Южното Черноморие - хотел "Белица" в Приморско.

През есента на 2007 г. в борбите за кметското място в Бургас лъсва една неудобна и вероятно нарочно позабравена от Димитър Николов, кандидат на ГЕРБ за топлото кметско кресло подробност, която никъде не е декларирана, а именно, че той като съсобственик на фирмата „Европа 5“ООД чрез фирмата „КБС“ ЕООД , 100% собственост на „Европа 5“ притежава един от най-големите и лъскави комплекси по Южното Черноморие-хотел „Белица“ в Приморско. Той е разположен върху 13 дка, разполага със 168 стаи и 6 луксозни апартамента, парк, басейни. По татово време тук е била почивната станция на Строително-монтажния комбинат в Бургас. В Приморско се говори, че направената реконструкция на станцията е струвала около 7 млн. долара.

Оказва се, че кадрите на СДС-Бургас си назначават свой човек за управител на „Белица“, провереният партиен кадър Стефан Дубаров.

Същият Стефан Дубаров става шеф на ТД „Приморие“ през януари 2008 г. или само около два месеца, след като бившият му съпартиец и работодател в хотел“Белица“ Димитър Николов става кмет на община Бургас. Да напомня, че ТД „Приморие“ бе най-сладката хапка за  местната власт по онова време, тъй като тя управлява центъра на Бургас и участва в най-скъпите сделки, касаещи разрешения и т.н.

Ако не знаете кой е Стефан Дубаров, ще ви напомня, че той е бил в общинското ръководство на СДС-Бургас, както и член на областния съвет на СДС заедно със зам. кмета Костадин Марков и общинският съветник от СДС Вълчо Чолаков. Той бе и отговорният фактор в местната власт за ТД „Приморие“ и за известно време и за ТД „Зора“. Фронтът за работа (за бонуси) е широк и бонуси дебнат отвсякъде...

Ако не вярвате, ще ви припомня някои неща, писани из медиите за тази отблагодаряваща се позиция.

Ще спомена някои от тях накратко. Места за продаване на сладолед на централните улици, разрешения за преместваеми обекти, уеднаквяване на търговски преместваеми обекти, дори за мартеници, строителни разрешения и какво ли още не, включително и определяне месечна такса за уличен музикант като преместваем обект с такса от около 120 лв. месечно за 1 кв.м тротоар?!!

Нима си мислите, че тези неща са дребни и не носят бонуси на сините чиновници? Поразтърсете си из нета,поразпитайте запознати и ще останете учудени колко е сладък примерно сладоледът за ония, които дават разрешителните за места на т. нар. преместваеми обекти... Минало незабравимо ...

Днес, след години покрай скандалите с "Корал" изплува и един по-пълен портрет на бургаския кмет - отличник ...

Обикновените хорица могат и да се питат КОЙ, как и защо е гласувал и поддържа доверието в такава противоречива личност като Димитър Николов, но онзи който е чел, че Началникът му е с опит от Живков и Дядо Цар няма да се учуди ... Защото Николов захапа и четвърти мандат кметуване ...

Прав е Асен Йорданов : „България и до днес се управлява от криминални елементи, а свободата на словото е по-зле, отколкото преди 15 г. Ако в Германия качествените хора са в авангарда на нацията и държавата, в България те са под похлупак, а обществото се оглавява от контрабандисти, крадци и мафиоти. С приемането на България в ЕС това положение е официализирано и народът е фрустриран и обезнадежден".

"Под лупа"

Редакцията на "Под лупа" се извинява за допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.