You are here

Министерството на европредседателството ще работи до края на годината

Министерството за европредседателството ще работи до края на годината. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол днес в отговор на въпрос на социалиста Антон Кутев за функционалните задължения на министъра по европредседателството Лиляна Павлова към момента. На 31 декември ще приключат ангажиментите на България по изпълнение на трио програмата Естония-България-Австрия. Тогава ще бъдат предприети необходимите действия по закриване и последващи процедури за извършване на ликвидационни производства, обясни Борисов.

„По време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз България се доказа като достоен, стабилен и отговорен партньор в общността. Успяхме да балансираме сериозни дебати и да демонстрираме професионален капацитет не само на политическо, а на експертно ниво. Има отправена покана да споделим с други страни натрупания опит“, обяви още Борисов. Той обяви, че и към настоящия момент министерството работи в непрекъсната координация с Естония и Австрия.

„Уверявам ви, че функционалните задължения на Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на българското председателство в края на юни, а с официалното приключване на трио председателството, както е залегнало в практиката на ЕС“, обяви още Борисов. Той каза, че Лиляна Павлова е председател на Съвета по европейски въпроси към Министерския съвет и има задача да координира създаването на център за партньорство с Китай.

http://www.transmedia.bg/2018/10/12/%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82...