Министерство на шменти-капелите

Министерство на шменти-капелитеЕдин по един хората започват да провиждат лъсналите лъжливи задници в МВР.В началото на третата година на управление на МВР ръководството на сектор “Сигурност” с бавно съскане започна да изпуска въздуха в надутия от самия него медиен балон на благополучие и виртуална победа над престъпността. Както в приказката на Андерсен “Новите дрехи на царя” малко детенце се провиква, че царят е гол, нещо, което всички виждат, но не смеят да произнесат, така днес един по един  хората започват да провиждат лъсналите лъжливи задници.

Нямало вече отвличания!

Изчезналата Мирослава от Перник я няма вече над месец. Според разследващите обаче няма основание да се счита за отвлечена, защото няма искане за откуп. Наистина безумно глупава идея, която отгоре на всичко напълно сериозно се тиражира в някои медии (още повече, че може наблюдаващите да са пропуснали контакта, а в Перник се говори за получено писмо от родителите с искане за подкуп). Опомнете се, колеги! Та отвличането за откуп е само един от инструментите за криминално забогатяване (вж. НК, чл. 142, ал 2, т.7 и 8). Има отвличания за трафик навън с последващо продаване на сутеньори, има отвличания за снабдяване с органи за трансплантации – огромен и доходен криминален пазар.  Има отвличане за отмъщение, отвличане на деца, което се нарича често кражба на деца и пр.

Ако не сте си научили уроците по криминалистика и криминология, не е грях да си  отворите учебниците отново!

Още през декември 2009 година, анализирайки известното ми за отвличанията, коментирах, че над “Наглите” стои някой друг, притежаващ властови ресурс да дава информация и закриля извършителите. От показания и аудиозаписи на разпити на задържаните, представени пред съда преди няколко дни, стана ясно, че това е така. Дори един от тях предлага да разкрие името на високо­стоящия покровител: “Има сериозен човек, който е замесен. Не е бандит – шапката на цялото нещо. Става въпрос за много сериозен човек.” Това казва един от подсъдимите по делото срещу т. нар. банда за отвличания “Наглите” Любомир Димитров-Гребеца по време на разпит в ГДБОП от 12 януари 2010 година. Запис от този разпит бе възпроизведен в Софийския градски съд преди дни. От записа ясно си личи и липсата на сериозен интерес от разпитващите, сред които е и зам. главният секретар на МВР, по отношение на този ръководител в сянка!

Нямало вече неразкрити поръчкови убийства!

Ами как да има? Убийствата са разкрити – трупът си лежи в центъра на града и очевидно няма нищо скрито-покрито в това, че е мъртъв. Рано или късно ще се установи кой е. Гилзите се търкалят около него, освен ако някой не си ги прибере за спомен. А проблемът не е в неразкритите убийства, а в делата с неизвестен извършител, които най-често си остават такива.

“Килърите” са задържани, те са вече в съда, където става ясно, че се убиват помежду си. Опитите да бъда изкарани извършители на всичките онези брадясали над 160 поръчкови убийства са нефелни. Някои от тях се опитват да разкажат за висше­стояща личност, закриляла, ръководила и подържала дейността им, но длъжностните лица си правят отново оглушки. Така мениджърите на поръчковите убийства пак ще се окажат “Жабата”, “Гущера”, “Микроба” и дори “Зелената еуглена”, добре известни босове сред престния свят на ж.к. “Люлин”, шести микрорайон, блок 604.

Намаляла рязко организираната престъпност!

Това пък откъде се взе? Ако се разходите из нощните заведения на София, ще се убедите в противното. Луксозните джипове с многобройна охрана са видими и с просто око. А не съм чувал някоя от знаковите фигури от ъндърграунда да е в затвора. Къде са Маджо, Маргените, Пашата и пр. “герои на прехода”?

Имаме успехи в противодействието на наркотрафика!

Е, поне доскорошните акустично-текстови победи в борбата с наркотрафика са приглушени. Както обяснява по радиото зам. главният секретар (той е и директор на ГДБОП – Станимир Флоров), трафикът продължава, ама защото такова си ни е географското положение. Къде остана фактът, че сме основен производител и износител на амфетамини? Няма как – дългогодишна традиция! Това е тази традиция, която е забелязана от почти всички международни организации за противодействие на престъпността, изкристализирала в доклад на Европол “България е вратата на наркотрафика към Европа”. Като се вземе предвид яростната защита на обществения ред и сигурност по времето на Тодор Живков, която направи Флоров наскоро по една от телевизиите, то това е така. Тогава и трафикът бе традиционен и произвеждахме каптагон и го изнасяхме.

Впрочем соцносталгията и защитата на живковизма, май, е официалната доктрина на днес управляващите!

България дава своя принос в борбата с трафика на хора!

Да, най-вече като донор на свежа плът за близки и далечни държави. “Неотвлечената” отвлечена Мирослава е, може би, най-прясното доказателство за приноса. Как пък зли сили убедиха Държавния департамент на САЩ, че трафикът на хора през и от България се засилва, че са взели и са го изписали и в годишния си доклад? Модерно приложение на трафика на хора е трафикът за последващо разфасоване за органи на потърпевшите. Впрочем, това не е ли и нашата официална доктрина за бъдещето, когато, според висш наш държавник, страната трябва да се превърне в работилница за резервни части за цяла Европа?

Има организирана престъпност  и корупция – няма Шенген!

Европа е наясно с разликата между реалност и фантазия. Това е и основната причина да не бъдем допуснати до Шенгенския клуб. Отговорните лица от Евросъюза посочват, че без решителни промени и достижения в борбата с корупцията и организираната престъпност (тази, която почти е изчезнала в България) няма дори да се постави отново въпросът за допускане. Нещо повече, допускането на етапи, което чисто пропагандно трябваше да представлява победа на управляващите в процеса на евроинтеграция, по същите причини се обяви за невъзможно.

Какво се случва в Министерството на вътрешните работи?

Защо през последните 4-5 години то започва да прихваща отново болестта на скудоумната милиционерщина?

Дали причината за това не е в безкрайното неглижиране на професионалните нужди и битови проблеми на огромната маса от служители от страна на мениджмънта?

Дали не е, защото вследствие на ускореното напускане на служители се назначават хора без сериозно проучване, понякога свързани с организираната престъпност?

Дали пък няма значение фактът, че вече няколко години приемът в Академията на МВР става само по бал от документи? Това прави несравними величини завършилият софийската френска гимназия кандидат с 5.63 и пълният отличник от гимназията в Долен или Горен Дъбник. Впрочем Законът за МВР ясно обвързва започването на работа в МВР със завършване на Академията. Това е ясно схванато от някои престъпни групички и те спонсорират свои “будни” момчета да се обучават там (според заключенията на бивши и настоящи служители от “Човешки ресурси”).

Ами личният пример на ръководителя?

Вероятно личният пример на ръководещите – придобили по няколко апартамента на апетитни места в столицата, осигурили поръчки за снабдяване, без да се съобразяват със законите, както и вече традиционното нарушаване на финансовата дисциплина (иначе наречено икономическо престъпление, констатирано от Сметната палата през последните няколко години за МВР – само за 2010-а са излапани извън бюджета над 80 милиона лева, многобройни са сделките, заобиколили изискванията за държавна поръчка), също са от значение за отрицателната мотивация на униформения и оперативния състав.

Когато собствените ти обувки “просят  каша”, както казват руснаците, някак си трудно преглъщаш тия няколко апартамента на ръководен калпак, лъскавите лимузини, демонстрираните костюми на цена колкото годишната ти заплата. Сутрешното разхождане по телевизии, в които се разказва за актуални или бъдещи операции, както и за детайли от завършили дела, внесени в съда, придружени с раздрънкване на подробности от СРС-та, може да изглежда героично и рейтингообразуващо, но за работещите по престъпленията се превръща в поредния саботаж спрямо тежкия им и често рисков труд.

Това министерство в сегашния му вид защитава ли гражданите, обезпечава ли поне минимума от гражданска сигурност и безопасност? Трябва ли да се извършат сериозни структурни, финансови, управленски-кадрови промени? Кой трябва да ги извърши?

От отговора на тези въпроси зависи дали министерството ще се превърне в институция, обърната към гражданите, защитаваща сигурността, имуществото и честта им, или ще затвърди вече налагащата се представа за Министерство – шменти-капели.

Доцент д-р Николай Радулов

http://argumenti-bg.com