Министърка прибира милиони от бюджета

Министърка прибира милиони от бюджетаСкандални обществени поръчки за почти 1.5 млн. лв. е прилапал мъжът на здравната министърка Десислава Атанасова – Красимир, показа проверка на „България Днес”. Сладките строителни договори са сключени с болници в Русе по времето, когато Атанасова е  участвала  или  надзиравала управлението им. Последната поръчка на Красимир Атанасов е от началото на 2010 г.

Тогава консорциум „ГБСД – 09“, в който Красимир Атанасов държи 90% от акциите и е негов управител, печели конкурс на Центъра за психично здраве в дунавския град. Договорът е за ремонт, реновиране и модернизация на три отделения в лечебното заведение. Напук на кризата и липсата на работа за повечето строителни фирми в конкурса участват само две фирми. Така „ГБСД – 09“ на Красимир Атанасов без проблеми грабва апетитния договор за 771 141 лв. без ДДС.

Лесното спечелване на обществената поръчка не е случайно, убедени са общинари в Русе. Те припомнят, че Десислава Атанасова е била юрисконсулт на психодиспансера от 2005 до 2007 г. Според тях дори и след издигането си в политиката Атанасова запазва добрите си контакти с ръководството на лечебното заведение.

От друга страна, като шеф на здравната комисия в парламента едно от задълженията на Атанасова е да контролира работата на болниците в България. Десислава Атанасова застана начело на комисията през 2010 г., което с означава, че би трябвало е осъществила контрол и на договора, спечел от съпруга й. Незнайно защо, за открити нарушения в русенския психодиспансера от Атанасова и колегите от ГЕРБ и до ден днешен не се е чуло.

Бездействие за което хората в града имат своето обяснение. Оказва се, че това не е единственият договор с Центъра за психично здраве, спечелен от Красимир Атанасов.

Източник: КРОСС