You are here

МИНИСТЪР В ХОЛИВУД

 

Автор: Петър Ганев

По-евтино ще ни излезе, ако й плащаме да си стои в Холивуд, отколкото да управлява

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова е била в Холивуд на годишната церемония за връчването на наградите „Оскар”. Тази новина предизвика очакван интерес и въпроси дали това посещение е било финансирано от българския данъкоплатец.

Отговорът на министерството не закъсня и също беше очакван – пътуването е било лично и финансирано със собствени средства (моя бел: самолетните билети са с държавна пара). Това, обаче, не е задължително добра новина за данъкоплатците.

 

 

Всъщност, оказва се, министър в Холивуд ни излиза много по-евтино от министър у дома. Да, ако закрием министерството на туризма и изпратим министър Ангелкова на бюджетна издръжка в Холивуд за вечни времена, то всички ние всъщност ще пестим пари.

 

 

Нещо повече, дори основните дейности (съответно разходи) на министерството да се запазят – най-вече за туристическа реклама, но също така и за някои административни функции като категоризацията на туристическите обекти, а просто премахнем разхода за администрацията на министерството, то пак ще сме на плюс. Ето и данните.

 

 

Средно на ден Министерство на туризма изразходва по около 52 хил. лв.

Функциите му са сравнително прости – голяма програма за реклама на туризма, по-малка програма за регулациите и администрация.

 

 

1.

Водещата програма на министерството – „Развитие на националната туристическа реклама и международното сътрудничество в областта на туризма”, гълта по над 37 хил. лв. на ден. Тук са рекламните щандове, кампании, форуми и презентации, официалния туристически сайт, журналистически турове и т.н.

При липсата на пазарен механизъм и на опит за каквато и да е оценка на въздействието, на практика е невъзможно да се каже кое от това е смислено и кое е прахосване. Разбира се, всичко това може да бъде рационализирано и финансирано от туристическия бизнес, но с народната пара винаги е по-лесно.

 

2.

Втората основна програма на министерството, очевидно с известно чувство за хумор, е наименована „Подобряване на политиките и регулациите в сектора на туризма” – тук разходът за бюджета е около 8 хил. лв. на ден. Иронията в името на тази програма е в това, че всъщност министерството с всички сили се опитва да влоши средата в сектора, като си намери още нещо за регулиране.

 

Последните примери в тази посока са следните:

1) да се регулира споделената икономика, разбирай да се ударят дигиталните платформи и свободното предлагане на услуги;

2) да се въведат минимални цени в нощувките в хотелите, разбирай опит за ограничаване на конкуренцията.

 

И двете идеи са класически за обществения сектор – от една страна се търси по-голяма роля на министъра в сектора (мечта на всеки бюрократ), а от друга се работи за защитаване на установените играчи от новите и по-гъвкави такива (предложението за цените например идвало от „бранша”). На практика регулаторните идеи на министерството не просто гълтат пари за да бъдат изработени, но после ще струват скъпо и на потребителите през ограничения избор и по-високите цени. Въпросните 8 хил. лв. на ден за подобряване на политиките са нищо в сравнение с цената от това „подобряване”.

 

3.

Последната програма на министерството е „Администрация”, която струва на бюджета по близо 7 хил. лв. на ден. Едно закриване на министерството, дори и при прехвърляне на рекламата (която по принцип трябва да се финансира от бизнеса) и на регулаторната политика (която е почти изцяло безсмислена) в някоя агенция или дирекция, би спестило тези 7 хил. лв. на ден.

 

Можем спокойно да предположим, че дневният разход от вечната бюджетна ваканция на министър Ангелкова в Холивуд ще влезе лесно в тези рамки. Нещо повече, един вечно изпратен бюрократ на държавна издръжка в Холивуд е много трудно да бъде „захванат” от местния туристически бранш за някакви безумни регулации.

________________________________________

публикацията взех от сайта на ИПИ

http://ime.bg/bg/articles/ministyr-v-holivud/

 

бел.:

Виждам и пропуск на автора в статията.

Трябва да изпратим и баща й в Холивуд на държавна издръжка. Ще ни излезе още по-евтино.

Според регистъра родителят на министърката Панайот Николов Панайотов досега е грабнал обществени поръчки за 13 милиона лева.

 

на снимката Ангелкова позира в Холивуд с една от най-красивите световни актриси Салма Хайек

Източник : Фейсбукдневник на Григор Лилов