Министър обещава нови 130 000 нови работни места и 600 млн. лева повече за пенсии

Осемте нови работни места вместо обещаните 2 500 официално бяха открити в Бургас

Предизборно на бургазлии им се обещаваха хиляди работни места… Но обещаното не е като изпълненото. Добре е една пропаст да се прескача на един скок, защото от дъното не можеш да направиш вече нищо… Какво обаче се случва година по-късно след тези „мили“герберски обещания?!

Нека припомним какво обещаваше Димитър Николов в предизборните борби през есента на 2011 г. на специално създадения за целта сайт dnikolov.eu :

DN

 

Този сайт вече не работи и обещанията са изчезнали, но ние ще ги припомним …

 

Индустриалната зона ще отвори работни места и ще сведе до минимум нивото на безработица в Бургас.

Към нея вече има заявен реален интерес от:

- BASF – Германия

- RUD – Германия – фирма със 130-годишна традиция, водещ производител на паркова мебел и крепежни елементи

- SUMITOMO CHEMICAL – Япония

- Крупни зърнопроизводители от България

- Големи, средни и малки фирми от Бургаски регион – за логистични бази и производства на строителни материали

- Тайванска фирма, която иска да произвежда стоманени безшевни тръби

* Извън територията на Промишлена зона – Север има интерес за изграждане на индустриален парк за производство на текстил за нуждите на световни производители като PRADA, BOSS, PUMA, ADIDAS и др. Наред с производствените мощности, следва да се намери място и за експоцентър на същите тези марки. Инвеститорът е заявил още желание да отвори в Бургас институт за квалификация и подготовка на кадри.

Разкриване на над 2500 работни места.“

Да, да, ама НЕ !

А какво се случи…

Димитър Николов: Създаваме преференциални условия за малкия бизнес в индустриалната зона“

News.Burgas24.bg -12.10.2011

По европейски проект и с осигурено финансиране Община Бургас ще разкрие ново предприятие, което ще бъде специализирано в производство на разнообразни сувенири от плат, кожа и метал с логото на града.

Идеята оповести кметът на Бургас Димитър Николов, който е кандидат за втори мандат, по време на среща, поискана от Асоциацията на бургаския малък бизнес. В специална декларация представителите на Асоциацията заявиха твърдата си подкрепа за втори мандат на Димитър Николов и изразиха увереност, че той ще продължи досегашната си политика за стимулиране на местния бизнес.

В отговор кметът Николов заяви, че Общината ще създаде преференциални условия за развитието на малкия местен бизнес и ще предостави специална територия в бъдещата индустриална зона, където малкият бизнес да развива търговска или производствена дейност.

Община Бургас ще си партнира с Асоциацията и при реализирането на поредния нов проект за създаване на предприятие за производство на сувенири с логото на града, които да рекламират Бургас по целия свят. Социалното министерство е одобрило този проект и е изразило вече готовност да финансира първоначалния старт с около 300 хил.лева, които да бъдат и за заплати в първите месеци на работещите там. Като начало ще бъдат разкрити нови 40 работни места. Те ще бъдат предложени на многодетни и самотни майки, а също и на хора с увреждания. Ще има възможност и за надомна работа.“

От над 2500 работни места обещани от кметът Николов в предизборно време и то в индустриалната зона след 1 година имаме САМО ОСЕМ …

Морски звуци

Малко информация от общинският сайт:

Проект „Нови възможности“ „Общинско социално предприятие „Морски знаци“ е по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Нови възможности в подкрепа на социалното включване” към ОП „Развитие на човешките ресурси”. Продължителността на проекта е 18 месеца и е на стойност 294 894.35 лева. Бенефициент е Община Бургас

Проектът предвижда създаване и функциониране на Социално предприятие за традиционни занаяти „Морски знаци“ в Община Бургас, което ще отговори на необходимостта от подкрепа за социално включване и реализация на пазара на труда на хора в неравностойно положение от следните целеви групи: самотни/многодетни майки; хора с увреждания и напускащи специализирани институции. Социалното предприятие ще осигури заетост на 8 лица в неравностойно положение, ангажирани в изработката на традиционни сувенири и изделия от текстил, кожа, дърво и др. Осигуряването на работни места по проекта ще бъде комбинирано с дейности в подкрепа на придобиване на трудови умения и независим живот.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на посещението си в Бургас, при което той заедно с кмета Димитър Николов откриха новосъздаденото Общинско социално предприятие „Морски знаци“ в жк „Славейков“Младенов обясни, че пенсионерите няма да получат повече пари за Коледа, защото държавата не е получила обещани средства от Европа, на които е разчитала.

И макар че всички искали да дадат на своите бедни и неоправдани пенсионери коледни добавки те им дадоха всъщност НИЩО, което си е гавра с обещанията и надеждите отправени към тях, но за сметка на това им обещаха НОВО СВЕТЛО БЪДЕЩЕ и 130 000 нови работни места, както и 600 млн. лева повече за пенсии, които щели да доведат до ръст с 9.8% в получаваните от тях пари... А това са фантастичните около 14 лева за около 660 000 българи ?!

В Бургас социалният министър обеща нови 130 000 нови работни места за следващата година. Част от тях щели да бъдат по Оперативната програма "Човешки ресурси", по схемите "Развитие" и Подкрепа за заетост", както и стажантските програми за младите хора. По думите му по програмата "Помощ за дома" ще бъдат назначени 4 400 лични асистенти да се грижата за над 30 000 души в страната.

Другата блага вест бе, че Министерството на труда и социалната политика и Министерство на земеделието са обсъдили да разширят кръга на хората, които трябва да бъдат подпомогнати с хранителни продукти от БЧК, може би с онзи супер зрял боб, който се вари по 10 часа ?! Досега тези помощи получавали само хора, които са били определяни от Агенцията по социално подпомагане. Младенов заяви, че е поискал броя на хората, които получават такива помощи да се увеличи с 50 000 души от първи януари догодина.

Друго обещание бе за увеличената минималната заплата от 1-ви януари, която става става 310 лева, но която е 15 пъти по-ниска от тази в Люксембург или в Австрия ?! Той изтъкна, че за целият период на управление на ГЕРБ била увеличена със 70 лева. Голям праз...При предишният мандат на тройната коалиция имаше подобно увеличение. Увеличението на минималната работна заплата било един добър повод за добро колективно трудово договаряне между синдикатите и предприятията. Така щели да се увеличат и останалите заплати, но при държавните хрантутници ...

Ако използваме мащабите на обещанията на един известен гербаджия -Димитър Николов, който обеща 2 500 нови работни места, а създаде само 8, то при обещаните от министър Тотю Младенов 130 000 нови работни места можем да очакваме едва 416 нови работни места, което е „фантастичен“ резултат ...

Обещания-без-край

Ненапразно ние неведнъж писахме, че най-важното за хората в Бургас е да имат работа и доходи, а не палми и асфалт и празни обещания.

Подобен съвет дава в свое интервю и посланика на Холандия у нас Н. Пр. Карел ван Кестерен.

Той заявява : "От друга страна, в България има много бедност, много закрити работни места. Важно е да се създават повече работни места“.

Да припомним на министър Тотю Младенов, че точно преди 3 години той отново беше в Бургас и обещаваше за около година да бъде деинституционалиран дома за деца лишени от родителски грижи „Александър Георгиев-Коджакафалията”, нещо което и сега три години по-късно не е постигнато.

Picture 020

 

Ще припомня това обещание направено от него в едно кратко интервю за в. „Под лупа“:

-Господин Младенов, добре дошли в Бургас. Тази година Дядо Коледа ще донесе ли нещо на тези деца от дома?

- Ами, да... Кметът се грижи за това, както и местния бизнес. Ще им помогнем на дечицата, но искам да кажа нещо друго.

Мислиме вариант за извеждане на децата извън тази институция.

Създаването на семейни къщички и защитени жилища на територията на цялата област, където да бъдат не повече от 10-11 деца в къщичка, защото не могат да продължават да живеят в тези условия.

Това е нашата основна политика оттук нататък и всичко възможно правим с общината, както и по оперативната програма за регионално развитие. Там има заделени над 20 милиона евро, които са точно за деинституализация на тези домове и ще направим същото с този дом в най-скоро време.

-За догодина за децата в този дом нещо по-добро ще има ли, или това е плана ?

- Аз мисля, че в рамките до една година можем да осъществим тази деиституализация тук в този дом.

Днес три години по-късно има само едно такова защитено жилище и то не къща, а част от жилищен блок 63 в жк „Славейков“, където през февруари т.г. бяха преместени да живеят само 7 деца на възраст от 8 до 14 години. По онова време оставаха в дома още 30 деца, които отдавна трябваше да бъдат преместени, а дома деинституализиран ...

 

Обещания, обещания, обещания ...

Ако и това обещание за нови 130 000 работни места е същото като обещанието преди 3 години, което още не е изпълнено, то какво да кажем за обещанията на герберите ?!

П.П. Редакцията на '' Под лупа'' се извинява за евентуално допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор .