You are here

Много е чешка тази афера - повече, отколкото българска.

Соня Колтуклиева

Значи CEZ беше много лоша, защото сметките са високи, даже непосилно високи за мнозина българи; защото изнася милиони от България; защото изплаща ненужни космически хонорари на консултанти, защото дава огромни заплати на мениджмънта си, защото прави нечувани печалби - като в същото време час-по-час иска от КЕВР увеличение на цената на тока! Сега изведнъж зажалихте за CEZ и вдигате вой до небесата, че държавата ще опита да си върне контрола, който необосновано изтърва. 
Подигравате се на Гинка и се оплаквате, че някой ни прави на маймуни с аферата "Гинка-ЧЕЗ"; видяхте, че тази госпожа няма как да е изградила печеливш бизнес и да има бег-граунд да поеме такава сериозна дейност, свързана с ежедневието на 3 милиона потребители...обаче, заронихте сълзи, че някой й пипа бизнеса. О, ужас! Национализация! Рекомунизация!
Не правете от Гинка Жана'Дарк, не я превръщайте в символ на предприемачеството - защото така правите услуга на задкулисието: и на българското, и на чешкото. 
Не, не искам държавата да е партньор с г-жа Пайтакова-Върбакова! Искам да защити националния интерес пред чешката държава: да се проведе разследване и да се стигне до нов търг. 
То и ще се стигне, защото не виждам как след тази репутационна криза, която и да било банка ще отпусне милионни кредити на г-жа Гинка. Тя и без друго дължи 20 милиона евро на една голяма банка с офиси у нас, а насреща няма почти нищо. 
Препоръчвам на чешките служби да проверят участието на мениджърския екип на ЧЕЗ-България в опитите за продажба - в опитите да вдигат цената с десетки милиони, за да се облажат скришом и на финала; нека да проверят как така юристката Мариана Стоева от мениджмънта на ЧЕЗ прескача да управлява Инерком точно преди продажбата. 
Казвам го, защото кредитите за сделката ще трябва да се връщат и със сигурност ще доведат до вдигане на цената на тока. А когато държиш в ръцете си 1/3 от енергоразпределението - можеш да извиваш ръцете на всекиго.

... Много е чешка тази афера - повече, отколкото българска. Г-жа Гинка е започнала бизнеса си с бивш чешки министър на екологията и с пари от чешко-словашки милионер, чиито синове са в затвора. 
Да, почнете всичко от началото!

Съгласна съм, че отсъствието на правораздаване и лошият бизнес-климат в България гонят чуждите инвеститори. Но истината с ЧЕЗ не е точно такава. ЧЕЗ-България участва във февруарския метеж през 2013 г.на страната на Пеевски и компания, които доведоха на власт Орешарски.

Прочетох в английски вестник преди дни - CEZ продава много от фирмите си, защото иска да се посвети на новите технологии...

И още нещо: когато Thames Water, британска частна компания, вдигна цената на водата с няколко паунда, защото е инвестирала в модерна пречиствателна станция край Лондон, шефовете на компанията бяха извикани в парламента - накараха им се и ги принудиха да платят разходите за инвестицията от печалбата. Ето така защитиха потребителите!

...П.П. Мнозина ме питат кой пиар-ства на г-жа Гинка. Следите водят към, работещата за ЧЕЗ, дъщеря на Галина Александрова, авторитетна журналистка от вестника на Иво Прокопиев "Капитал", която, доколкото разбрах, е продала бутиковия си сайт по енергийни теми на чешкия милиардер Келнер, който купи Нова телевизия.

колаж : Фейсбук

Фейсбук