Много шапки, малко мозък

Много шапки, малко мозъкКогато някой заговори за координация между спецслужбите, то значи друг някой иска да разпореди нова субординация. Да смени подчинението им.

Възможно е нов силов вицепремиер, различен от вътрешния министър, да се грижи за координацията между спецслужбите, без непосредствено да се намесва в работата им. Тази идея лансира Румен Миланов, директор на Центъра за борба с корупцията (по-известен като БОРКОР), който премиерът създаде към себе си, т.е. под шапката на МС.

Министърът, който и да е той, обикновено е политическо лице, почти никога професионалист, който да има необходимата експертиза. За да извършва такъв тип координация, трябва да е изцедил поне кило сол от потта, която е хвърлил в оперативна работа. Не да е трупал трудовия си стаж в административните звена на МВР например, като един настоящ министър, който не е помирисвал патрулка.

Но Миланов, бивш съветник на премиера Борисов, и човек, известен със способността си да е на  добър пост при всички правителства, се изказва в едно особено качество - като ръководител на работната група, която подготвя закон за уреждане на сектора "Сигурност".

В прав текст идеята е "шапката" на Националната разузнавателна служба (НРС) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) да е наклонена като кулата на Пиза към изпълнителната власт. Т.е. към партията, която е на власт. Това е крайната цел на черновата, върху която дращят Миланов и сие.

НРС, като служба без закон, досега бягаше по тъча. Сега ще й напишат закон, за да я вкарат в правия път. Какъв може да е правият път? Този, по който върви нашият премиер. Да се поучат от ДАНС, ако не слушкат - режат заплати, (а в ДАНС да се готвят за нова секира наесен).

Скатавай се и/или козирувай, не може всички да са като бопаджиите. Това формирование на Андрей Луканов, за което не е ясно кому е по-вярно - на концепцията за национална сигурност или е  преторианската гвардия на съответния министър на МВР  (и кръговете му).

Ооообаче... Какво мисли президентът Росен Плевнелиев? Склонен ли е да се съгласи с целта на черновите или ще работи за единна разузнавателна общност - и с военното разузнаване вътре, отдалечена на изстрел разстояние от изпълнителната власт. А, кой знае, нали ще му оставят Националната служба за охрана (НСО) - поне така намекна преди повече от 2 месеца.

Ако някой още не е разбрал, но на "Дондуков"2 започва да се оформя един тръст от професионалисти - както ченгета, напуснали или накарани да напуснат по една или друга причина службите, така и хора, заемали постове в ООН, Световната банка, изследователски центрове. Държавният глава не просто подписва назначения, а прецизно попълва 30-те особено важни позиции. Някои от кадрите му са преминали и през високи длъжности в министерства.

Началникът на кабинета на президента Цветлин Йовчев подаде оставка миналия февруари като председател на ДАНС, след като избухна скандалът, породен от теча на записи от подслушвания оттам с главно действащо лице Ваньо Танов.

Така и не стана ясно къде точно е повредата в канализацията, за да има теч. В началото на т.г. делото, което трябваше да изясни кой е изнесъл специалните разузнавателни средства с подслушаните разговори между Танов и Борисов, беше прекратено. Очаквано.

Никой не е очаквал прокуратурата да посочи кой е изнесъл записите, би означавало да признае автентичността им, което би означавало такъв пожар, с какъвто Борисов не би се справил - въпреки експертизата си.

Засега от президентството изчакват с оценките на чернови, докато не видят беловите. Така е и редно. Иначе медиите ще започнат да пишат за война между институциите, а оттам до предсказанието на този вещер Доган - че до 3 месеца президентът ще се разграничи от Борисов, има една крачка. Впрочем, законите за службите трябва да се приемат до лятото, когато приключва сесията на парламента...

А по повод черновите на Миланов  - когато "шапките" се множат, мозъците се смаляват.

Webcafe.bg