Моята позиция срещу “моята позиция” на Радев в угода на Русия, агесора на века с 88 агресии от 1933 г. насам

Министърът на отбраната Стефан Янев е против разполагането на войски на НАТО в България.  https://bgnes.bg/news/stefan-anev-e-protiv-razpolaganeto-na-voiski-na-nato-u-nas/

Това е причина всеки привърженик на НАТО у нас и в чужбина да поиска министърът да не разполага с България на неговото ниво като с нива, която му е бащиния.

“Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност. В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България”.

Дали това е неговата позиция, изразена във Фейсбук от първо лице, или е производна на политиката на президента Радев? 

По подобен начин говореше собственикът на ГЕРБ, бившият премиер и днешен “евроатлантически” опозиционер.

Ако това е промяната, тя явно е тактическа и в други области, но в сферата на стратегията относно отбраната, националната сигурност и съюзническите ни ангажименти тя си остава същата, както при Изчегъртания. Предстои да видим доколко и дали премиерът Кирил Петков споделя позицията на Янев, който май не е разбрал, че вече не е (служебен) премиер и се изказва през главата на своя работодател.

А междувременно в помощ на Янев и на избухналите във възторг от него дейци на московската пета колона у нас прилагам обяснение на руски език що е то Русия: тя е  агресорът на века с 88 агресии за по-малко от сто години, смятано от сключването на Лондонската конвенция през 1933 г., определяща чрез Лигата на нациите дефиницията за агресия в международните отношения. Никога СССР или Русия не са напускали рамката на този международен ангажимент, който важи и днес ( за онези, които спазват международните договори, но бива газен все така брутално от подписалата документа съветско-руска държава).

Авторът на текста Андрей Иларионов, бивш съветник на Путин по икономическите въпроси от най-близкото обкръжение на руския президент в началото на управлението му, прилага схематично данни за съветските и руските агресии, сред които два пъти се споменава и България. Веднъж заради потопяването на България кораб “Струма” на 24 февруари 1944 от съветска подводница в Черно море (  унищожавайки българския екипаж и повече от 600 цивилни еврейски бежанци на път от Румъния за британската подмандатна територия в Палестнина – за което в Израел днес има паметник в пристанището Ашдот, но в България се мълчи по въпроса угоднически спрямо Кремъл). И втори път, заради нахлуването на Червената армия на 8 септември 1944 гл в България, която е обявила война на Германия.  

НА СНИМКАТА: Андрей Иларионов

 

 

 

19 24 февраля 1942 г. Потопление парохода «Струма» СССР Болгария
20 5 августа 1944 г. Потопление парохода «Мефкюре» СССР Турция
21 8 сентября 1944 г. Вторжение в Болгарию, объявившей войну Германии

https://aillarionov.livejournal.com/1252128.html

 

Има, както знаем, и още актове на руска агресия срещу България през Първата световна война по суша в Добруджа и по море срещу Варна и Балчик, но Иларионов прилага методиката на броенето на руските агресия само след споменатата 1933 година. За сравнение, за своите 12 години съществуване нацисткият германски режим успява да извърши 17 агресии, докато просъществувалият под нова форма СССР днес държи световния рекорд, повтарям, с 88 акта на агресия според международното право. 

Ако тази статистика не се вижда достатъчно основание да гледаме с тревога на руската агресивност днес, то единствената причина е членството ни в НАТО, което обаче изисква солидарни отбранителни усилия от наша страна. Това членство ли иска да разколебае Янев?

НА СНИМКИТЕ: Черно-бялата от времето на СССР, цветната – от днешна Русия. Кратко и ясно описание.

 

 

 

 

 

Разбирам, Русия да беше привлекателна държава за българите, но самият президент Радев каза по време на предизборния си дебат с един друг кандидат, че не е. Не е привлекателна, призна Радев, да повторя като за избирателно глухите, които едновременно обявяват Руся за наш приятел ( по исторически причини – макар статистиката да говори обратното), а същевременно изтъкват страха си от руски ракети в случай на подсилено присъствие на натовски войници у нас. 

Знам, че с шизофреници не може да се спори. Но не знаех, че сред тях може да се окаже и новият ни министър на отбраната, който си говори сам (  към момента, в който публикувам този текст, няма реакция нито от премиера Петков, нито от президента Радев , нито от страна външния министър “ как й беше името”, специалист по отбраната) по толкова важен въпрос, подписвайки във Фейсбук становището си като “моята позиция”. 

 

 

https://ivo.bg/2021/12/22/%d0%bc%d0%be%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bf%d0%be%d0...